Share |

Čeští designeři Žampach a Chabera získali prestižní americké ocenění GOOD DESIGN

foto: pořadatel akce

Český design sklízí úspěchy i za mořem. Designéři Martin Žampach a Matěj Chabera získali  americké ocenění GOOD DESIGN za návrh setu čaj a káva KON pro sázavskou sklárnu Kavalierglass. GOOD DESIGN je jedno z nejprestižnějších světových ocenění v oblasti produktového designu, které se uděluje již od roku 1950. Čeští designéři získali ocenění v kategorii „Tabletop“za promyšlený setKON obsahující několik skleněných kousků navržených tak, aby plnily více funkcí najednou. Návrh českých designérů úspěšně prorazil v konkurenci několika tisíc přihlášených produktů ze 48 zemí Evropy, Asie, Afriky, Severní a Jižní Ameriky.
 
„Celá kolekceKONjevariabilní adůsledně promyšlená z pohledu každodenního užíváníi z pohledu výroby,“vysvětluje designer Martin Žampach a doplňuje,„například ohřívač na čajové svíčky má jednoduché sklo, které funguje také jako servírovací miska.Nebotřeba středně velký šálek lze přidáním nálevky ve výroběpřeměnit namléčenku.“Kolekce KONjevyrobena z legendárního borokřemičitého skla SIMAX*, které jevelmi tenké a lehkéa zároveňnabízí stejnou mechanickou odolnost jako porcelán. SIMAX má  navícvelkou teplotní odolnost a díky tomu lze vařit vodupřímo v konvici na plynové nebo elektrické plotně.
 
„Ocenění si vážíme hlavně proto, že Kavalierglass jsou české sklárny, SIMAX je český vynález, a tak zvítězil ryze český kvalitní produkt,“vysvětluje spoluautor Matěj Chabera.
 
Celá kolekce je dostupná v prodejně Kavalierglass na pražském Smíchově nebo v partnerských prodejnách.
 
- - -
 
O ocenění
GOOD DESIGN je nejprestižnější světové ocenění v oblasti produktového designu, které pořádá The Chicago Athenaeum Museum of Architecture and Design ve spolupráci s European Center of Architecture, Art, Design and Urban Studies. Ocenění založili v roce 1950 architekti EeroSaarinen, Charles and RayEames a Edgar Kaufmann ml.GOOD DESIGN letos hodnotil novinky mezi produkty každodenní potřeby v 25 kategoriích od elektroniky až po zdravotnické vybavení. Do soutěže se přihlásilo několik tisíc nových produktů ze 48 zemí Evropy, Asie, Afriky, Severní a Jižní Ameriky.
 
O autorech
Matěj Chabera je mladý český designér, několikrát nominovaný na ceny Czech Grand Design, autor návrhu Věšák 01, který zdobil Český dům během minulých Olympijských her. Po studiích na známé akademii GerritaRietvelda v Amsterodamu sbíral pracovní zkušenosti i v Itálii, v Čechách své práce vystavuje od roku 2009. Momentálně žije v Londýně, kde studuje na jedné z nejprestižnějších uměleckých škol na světě RoyalCollegeof Art.
 
Martin Žampach vystudoval uměleckořemeslné zpracování skla. V roce 2006 dokončil studium průmyslového designu na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně, během kterého strávil stáž na Akademii umění v polském Krakově. Jeho práce se soustředí kolem průmyslového designu, nicméně velká část jeho času je věnována designu skla pro vlastní kolekce nebo pro různé české a zahraniční sklárny. Jeho zkušenosti jsou rozsáhlé. Pracoval např. pro architektonické studio v Londrině v Brazílii, pro jedno z nejznámějších španělských design studií CuldeSac ve Valencii, pro největší design studio v Rusku Art Lebedev v Moskvě nebo pražskéstudio Flex/cocoon. Nyní pracuje jako nezávislý designér.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.