Share |

Česko–německý robot získal prestižní cenu v Japonsku

Robot dua Bartoníček & Maus uspěl v Japonsku

V rámci česko-německého projektu vzniklo v Ex Post robotizované dílo, které uspělo v mezinárodním hodnocení Japan Media Arts Festival a získalo tak prestižní ocenění v sekci Art Division. Hodnoceno bylo 4.034 prací.
 
Tisková zpráva:
 
Česko–německý robot získal prestižní cenu na 20. ročníku japonského festivalu umění!
 
Je tomu rok, co se v Příčné ulici v Praze 1 zrodil stroj, který sám umí rozeznat a setřídit tisíce oblázků. Robot se jménem Jller (čti iler) není žádný průmyslový nástroj, ale umělecké dílo, které se od své pražské premiéry těší mezinárodní pozornosti.
Na ploše 4 x 2 m si robot nejprve každý kámen pečlivě prohlédne a pak jeden po druhém začne přemisťovat. Výsledný obraz je mozaika, ze které lze číst stáří jednotlivých sedimentů ze stejnojmenné bavorské řeky Jller, odkud kameny pochází.
 
„Jller je stroj, který sám rozliší kolem 10.000 kamínků a všechny je samostatně přeskládá dle jejich barev a struktur.”
 
Na světě jsou v oboru nových médií, experimentálního designu, či chcete-li „nových řemesel“ každoročně dvě velmi zásadní události. Je to rakouská Ars Electronica, založená v 70. letech, a Japan Media Arts Festival. Česko-německé duo se přihlásilo pouze na tyto dvě akce a na obou uspělo.
Do soutěže jubilejního japonského festivalu se přihlásilo 4.034 projektů. V každé ze čtyř kategorií se uděluje jedna hlavní a čtyři excelentní práce, aparát Jller získal jednu z nich.
 
Prokop Bartoníček a Benjamin Maus, autoři projektu, spolu studovali na berlínské akademii umění UdK u profesora Joachima Sautera a spojuje je nadšení pro vědu a umění. Ve spolupráci s realizačním teamem českého studia pebe/lab se stroj podařilo navrhnout a vyrobit za tři měsíce. Následně byl představen v kulturním centru Ex Post, jenž vzniklo v prostorách bývalé pošty.

Prokop Bartoníček patří k mladé generaci současných tvůrců, kteří uplatňují nejnovější technologické inovace jako přirozený vyjadřovací prostředek. Je umělec a provozovatel kulturního a vzdělávacího centra Ex Post v Příčné ulici. V letech 2003−2010 studoval v ateliéru profesora Jiřího Beránka na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Mezi lety 2007−2014 pobýval v Berlíně, mimo jiné na Universität der Künste, u profesora Joachima Sautera ve studiu experimentálního designu.
 
Ex Post — je místem pro kulturu a vzdělávání v Praze 1, které vzniklo v prostorách bývalé pošty v Příčné ulici. Prostor slouží k rezidenci tvůrčích celků, výstavám, přednáškám, ale také možnosti náhodně se setkávat a spolupracovat, a to zejména v oborech na pomezí umění a technologie.
Pro tyto tvůrčí procesy je charakteristické propojování starých a nových řemesel, tedy i zde rezonuje příznačný název „Ex Post“.
Nově centrum do svého programu zařadilo i výtvarně vzdělávací programy pro děti a mládež. V květnu se v bývalé poště uskuteční třetí ročník odborného fóra Packat 1, které se tentokrát bude věnovat novým technologiím v módě.
 
odkazy:
http://festival.j-mediaarts.jp//download/20jmaf_award_winning_works_en.pdf
http://www.expost.space
https://www.facebook.com/ExPostPraha

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.