Share |

České šperky z českých tužek? Světové designové weby jsou nadšeny

foto archiv Anny Čurlejové

Anna Čurlejová je slovenská designérka usazená na severu Čech. Už několik let provozuje značku Čarbičková design. Ta má tři pilíře, ale poslední dobou se výrazně vyprofiloval jeden: Šperky z pastelek.
 
"Máme světové prvenství v tom, jak je zpracováváme," řekla nám Anna. Slepit tužky a uříznout ze získané hmoty nějaké plátky nebo jiné tvary zkusila už spousta lidí, ale málokdo dospěl k uceleným kolekcím a okouzlujícím kombinacím. Odkdy dělá tužkové výrobky Anna? "Vznikly v roce 2010, kdy jsem měla v ateliéru skla a šperku na Technické Univerzitě v Liberci téma semestrální práce ,,Ruka je nejdokonalejší nástroj."
 
Původně nešlo jen o pastelky. "Prvotní návrhy byly zaměřené na šperky ze štětců, ale neprošly. Následně jsem navrhla kolekci prstenů z kovu, do kterých se vkládala tužka. Tyto návrhy prošly a rozvinuli jsme je  přibyly šperky v kombinaci s plexisklem, které bylo v té době v rozmachu. Vznikly ale už i šperky z pastelek."
A tak se začala psát historie toho, co návrhářku proslavilo. "Po odevzání práce jsem vytvořila nové šperky, praktičtější pro běžné nošení, a následně je začala prodávat na portálu sashe.sk." Nyní se prodávají na etsy.com, nejslavnějším webu pro prodej rukodělných výrobků, který milují lidé na několika kontinentech. U šperků najdeme hrdé označení, že byly vyrobeny výhradně z pastelek Koh-i-Noor Hardtmuth. Co na to výrobce suroviny? "Byli jsme do firmy osobně pozvaní a byla nám nabídnuta spolupráce," říká designérka, která nyní vyrábí šperky společně s přítelem. 
"Divize" tužkových doplňků s ebude brzy osamostatňovat, nicméně ostatní obory Anniny činnosti pokračují - vyrábí ještě indiánské čelenky a také dekorativní věnce.  Co mají všechny splečeného? Asi motto. "Náš cíl je liid odlišit, zviditelnit a potěšit." Držíme palce!
 
Šperky jsou ke koupi na www.etsy.com/shop/carbickova - chystá se další kolekce!


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.