Share |

České sanitky ošetřily na mongolském venkově už 20 000 pacientů

Pomáhají v šesti krajích větších než Francie.
foto: Pavla Pijanová, Člověk v tísni

Zástupci české ambasády v Mongolsku a organizace Člověk v tísni předali krajským nemocnicím v ajmacích Chovsgul a Umnogov další dvě mobilní ordinace, které budou lidem v odlehlých okresech poskytovat odbornou péči. Terénní automobily vybavené moderními diagnostickými přístroji tak doplnily čtveřici sanitek, které už pomáhají v dalších čtyřech mongolských krajích. Mobilní ordinace od roku 2011 poskytly zdravotní péči, ke které by se lidé kvůli obrovským vzdálenostem a přírodním podmínkám dostávali jen obtížně, už téměř 20 000 lidí a dohromady obsluhují území větší než Francie.

Do pomoci se okamžitě zapojí i nové mobilní kliniky, které Člověk v tísni na mongolský venkov zavádí spolu s Českou rozvojovou agenturou (ČRA). „Zdravotníci prošli školením a ještě letos čeká dvě nové sanitky 13 několikadenních výjezdů do odlehlých okresů,“ vysvětluje vedoucí mongolské mise Člověka v tísni Martin Klicnar. Nové sanitky, které pravidelně objíždí vzdálené okresy (sumy) a pomáhají venkovským střediskům, jimž často chybí odborný personál a vybavení, s diagnostikou, prevencí nebo akutními onemocněními, čekají při cestě za pacienty tisíce kilometrů. Umnogov, nejrozlehlejší mongolský ajmak, je dvakrát větší než Česká republika a i menší Chovsgul je větší, než Maďarsko.

A jak to vypadá, když mobilní klinika dorazí do zapadlé mongolské osady? Příjezd sanitky hlásí nemocnice obvodním lékařům v sumech nejméně měsíc předem a ti potom kýžený termín šíří mezi své pacienty. Pomůže v tom obecní rozhlas a informace se šíří od úst k ústům mezi jurtami, které jsou roztroušené ve stepi až desítky kilometrů od sebe. V den, kdy lékaři rozbalí diagnostické přístroje v místním zdravotním středisku, na úřadu nebo ve stanu, už tak na vyšetření obvykle čekají desítky pastevců a dalších lidí z blízkého či vzdálenějšího okolí.

Moderní vyšetření i specialisté na jednom místě
Lidé, kteří to do krajské nemocnice často mají stovky kilometrů a musí do ní cestovat náročným terénem na koni nebo motorce celý den, najednou mají pohromadě EKG, ultrazvuk nebo poloautomatickou biochemickou analýzu, ale především odborníky, kteří jim mohou pomoct s gynekologickými, kardiovaskulárními, neurologickými nebo například očními chorobami. „Lidé nejčastěji trpí žaludečními vředy, žlučovými kameny, záněty spojivek, poruchami štítné žlázy, sužuje je ale také diabetes, jaterní choroby nebo bolavé zuby,“ vyjmenovává Martin Klicnar nejčastější obtíže mongolských venkovanů.

Lékaři většině pacientů okamžitě naordinují léčbu a v naléhavých případech provádějí i jednoduché zákroky, složitější případy potom posílají do okresních nebo krajských nemocnic. Každý výjezd sanitky obvykle trvá tři až sedm dní a na každém místě se ordinuje nejméně jeden den. Sanitka v průměru měsíčně podnikne dva výjezdy, ošetří 350 pacientů a najezdí přes 600 kilometrů.

Přístroje dříve při výjezdech chyběly v centrální nemocnici
„Dříve jsme také posílali lékaře a vybavení do vzdálených oblastí, ale pak nám přístroje chyběly v centrální nemocnici, protože jich máme jen omezené množství,“ říká Enkhmandakh, ředitel krajské nemocnice v kraji Umnogov. „Teď máme moderní přístroj na testování krve a další vybavení, což znamená, že můžeme poskytovat kvalitní péči i lidem, kteří žijí ve vzdálených koutech našeho kraje,“ dodal Chagnaadorj, ředitel nemocnice v ajmaku Chovsgul.

Lidé v odlehlých sumech si mobilních ordinací cení. Kromě velkých vzdáleností, které je dělí od nejbližších nemocnic a které často překonávají na motorce, je největší překážkou na cestě ke kvalitní zdravotní péči nemilosrdná zima, která některé oblasti odřízne i na několik měsíců od civilizace. Vyšetření také využívají pastevci, kteří se na dlouhé měsíce chystají na odlehlé pastviny a nemají příležitost se k lékaři dostat.

Člověk v tísni vyškolil do sanitek desítky expertů
Člověk v tísni zavádí spolu s Českou rozvojovou agenturou (ČRA) mobilní ordinace na mongolský venkov už třetím rokem. Kromě ajmaků Chovsgul a Umnogov jezdí od loňského srpna také v krajích Zavchan a Bajanchongor a od roku 2011 brázdí ajmaky Archangaj a Uvurchangkaj. Na vybavení sanitek přispívají každý rok i čeští soukromí dárci, kteří jsou dlouhodobě zapojeni do veřejné sbírky ČvT Skutečná pomoc.

Šest ajmaků vybral Člověk v tísni ve spolupráci s mongolským ministerstvem zdravotnictví. Jsou to rozlehlé kraje, kde lidé většinou žijí nomádským způsobem života. Nízká hustota osídlení tu téměř znemožňuje efektivní poskytování odborné zdravotní péče. Mobilní ordinace jsou tak ideálním způsobem, jak lidé mohou získat přístup ke kvalitnímu vyšetření.

Projekt byl podpořen z prostředků České rozvojové agentury a Ministerstva zahraničních věcí ČR v rámci Programu zahraniční rozvojové spolupráce ČR a kromě nákupu sanitek Člověk v tísni vyškolil pro obsluhu mobilních ordinací desítky zdravotních expertů a zaměstnanců krajských nemocnic. Ve spolupráci s nemocnicemi také sestavil plán výjezdů, monitorovací plán a manuál pro obsluhu přístrojů.

Mongolské zdravotnictví:
Víc než polovina z celkem 3 milionů Mongolů žije roztroušená po mongolských stepích, horách a poušti Gobi o rozloze 1,5 milionů km/2. Takto nízká hustota obyvatel prakticky znemožňuje a prodražuje dosažení odpovídající úrovně všech zdravotnických zařízení na mongolském venkově. Dostupná je zde zdravotní péče jen na základní úrovni, avšak zcela chybí možnost vyšetření odborným lékařem, moderními diagnostickými přístroji či poskytnutí urgentní pomoci.
 
Autorkou všech fotografií je Pavla Pijanová, Člověk v tísni.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.