Share |

České hory jsou stále v oblibě, pojede na ně pětina populace

Lyžování se věnuje jen menšina
foto Czech Tourism

České hory jsou stále oblíbené pro trávení zimní dovolené. Chystá se tam pětina české populace. Nejoblíbenějšími českými horami zůstávají Krkonoše, kam během zimy zamíří 31 % návštěvníků hor. Druhým nejoblíbenějším pohořím v České republice je Šumava, kde meziročně vzrostl počet návštěvníků ze 14 na 24 procent.
 
„Můžeme být hrdi na to, že Česká republika je obklopena pohořím, které v létě i v zimě nabízí skvělé turistické a rekreační využití. Musíme nadále pracovat na zkvalitnění služeb na českých horách, abychom u nás měli  konkurenceschopná horská střediska,“uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.  
 
Na pobyt mimo domov delší než víkend se v období od prosince do března chystá téměř polovina české populace starší 18 let a 80 % z nich část svého volna stráví právě na území České republiky.
 
Na hory se letos chystá téměř čtvrtina populace. Pouhých 6% navštíví horská střediska v zahraničí. Na hory vyrážejí především mladí lidé ve věku 18-25 let, lidé se středoškolským či vysokoškolským vzděláním a obyvatelé větších měst. 
 
Nejčastější náplní pobytu na českých horách je pěší turistika. Za ní následují zimní sporty. Těm vládne sjezdové lyžování s 62 % všech, kteří se rozhodnou na horách sportovat.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.