Share |

Česká premiéra dokumentu Alana Mercera Umění Symfonie

foto: pořadatel akce

Prague Music Performance ve spolupráci s DSCH Films a kinem Ponrepo uvádí nový dokumentární film s názvem Umění symfonie, v němž doprovázíme malířku Maryleen Schiltkampovou na její fascinující výpravě překypující kreativní energií a stáváme se svědky vzniku ztvárnění Šostakovičových symfonií na plátně. Film vrcholí vznikem tří maleb, které evokují pasáže z Šostakovičovy Čtvrté symfonie a které vznikly během natáčení v pražském ateliéru umělkyně. Film vytvořila produkční společnost DSCH Films přidružená k periodiku DSCH Journal a režíroval ho Alan Mercer, jenž je zároveň autorem scénáře. Premiéra dokumentu se uskuteční 8. prosince od 20.00 v kině Ponrepo. Vstupenky jsou v předprodeji v síti GoOut.
 
Jedním z hlavních témat filmu je spřízněnost umělkyně se symfoniemi Šostakoviče, v nichž hraje klíčovou roli „konflikt mezi svobodou jednotlivce a totalitním útlakem“. Zároveň se však náš umělecký a filmový projekt snaží zachytit lidskost v kreativním procesu, a to bez ohledu na  všudypřítomný politický kontext. Snažíme se znázornit – ať už může hudba promlouvat o lidské duši jakkoliv – utrpení jednotlivce a sílu umělecké tvorby ve spojování lidí a povznášení se nad tuto agónii.
 
Tyto myšlenky leží v samotném jádru Šostakovičovy Čtvrté symfonie.
 
Hudební malba je nový druh performativního umění spojující živou hudbu s jejím uměleckým ztvárněním zachyceným na plátně přímo během koncertu či recitálu. Toto vizuální ztvárnění se řídí hybností hudby a barvou zvuku zároveň a stává se tak záznamem jedinečné zkušenosti.
 
V rámci své přípravy vytvářím plán, co, kdy a jak budu provádět na plátně, tedy plánuji choreografii pro tanec štětce. Pracuji s nejvýznamnějšími okamžiky v hudební skladbě, s její dynamikou, kontrasty, rytmem, hlavním motivem, atmosférou a charakterem. Během živého představení se vše odehrává přímo na očích. I když připravuji nějaký plán a své pohyby, vždy jsem ovlivněna hudbou, proto moje představení je vždy interaktivní, otevřenou formou se silnými prvky improvizace” dodává Maryleen Schiltkamp.
 
Maryleen Schiltkamp je hudební umělkyní, jejíž práce jsou vystavené v galeriích a muzeích, a která vystupovala na festivalech v Londýně, New Yorku, Los Angeles, Tokyu, Curaçau, Petrohradu a Praze. Její olejomalby spojují klasický řád s barevným temperamentem, a silně odkazuji na kontinuitu tradice v umění. V posledních letech byla Maryleen Schiltkamp zaujata tím, jak hudební věty a barva spolu souvisí, a její spolupráce s hudebníky spojila výstavy a recitály (Hudební obrazy), smíšené mediální projekty pro videofilmy (Hudební obrazy v procesu), a před nedávnem i malování během recitálu (MusicPainting). V současné době žije a provozuje svá studia v Praze a Amsterdamu.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.