Share |

Černá labuť nabízí pohled do tichého vnitřního světa umělkyně Ireny Křivánkové

foto: Irena Křivánková

V Art & Event Gallery Černá labuť si nyní můžete prohlédnout díla umělkyně Ireny Křivánkové. Na výstavě nesoucí jméno TETRAMIN zve do svého tajemného a křehkého vnitřního světa. Irena Křivánková se kromě malby věnuje i výtvarným realizacím pro film a divadlo, pracovala např. na snímcích Poslední sezóna režiséra H. Bočana nebo Bestiáři režisérky I. Pavláskové, naposledy se podílela na slavném zahraničním seriálu Borgiové režiséra O. Hirschbiegla.  
 
Výstava nabídne obrazy vytvořené v průběhu posledních dvou let a uměleckým impulsem a inspirací se autorce stalo akvárium. „Obraz Tetramin, který dal expozici název, je vlastně pohledem do akvária. Jenže je to opravdu nádržka pro rybičky? Skrze autorčinu imaginaci jde najednou o něco jiného. Je to výjev z neznámých končin,“ popisuje kurátorka výstavy Ivona Raimanová. Irena Křivánková se od svého původního spontánního rukopisu tryskajících barevných tahů, který nedovoloval vykreslovat detaily, posunula k místy až veristicky propracovaným 3D kompozicím. „Třeba vodní hladina v obraze Snění je až věcně fotograficky sugestivní a kontrastuje s celkovou atmosférou obrazu, který jako by se nevztahoval k žádné nám známé konkrétní realitě. Možná je to příběh o něčem, co jsme nezažili – co bylo už dávno před námi, nebo co teprve bude. Jakési sci-fi,” přibližuje dále současnou tvorbu Ivona Raimanová a dodává závěrem zajímavý osobní zážitek: “Já si třeba při pohledu na dílo Snění vybavím Hvězdné války a scénu, kdy Luke ztroskotá v bažinaté krajině na planetě Dagobah.
 
Výstava TETRAMIN Ireny Křivánkové v Art & Event Gallery Černá labuť bude otevřena pro veřejnost do 26. března 2017. Galerie se nachází v osmém patře budovy Na Poříčí 25. Otevřeno je o víkendech od 14 do 19 hod. či po předchozí domluvě. Více informací na www.cernalabut.cz.
 
Irena Křivánková vystudovala brněnskou FaVU ateliér figurální monumentální malby u profesora Jiřího Načeradského, který absolvovala v roce 1999. V posledních letech vytvořila výtvarné realizace pro film a divadlo (například na snímcích Poslední sezóna režiséra H. Bočana nebo Bestiář režisérky I. Pavláskové, naposledy se podílela na slavném zahraničním seriálu Borgiové režiséra O. Hirschbiegla. Pro divadla vytvořila scénografii například pro představení Edith Piaf v Paláci Akropolis a obrazy do scény představení Ornitologie pro Divadlo Kašpar v Praze. V roce 2012 vytvořila výtvarnou realizaci interaktivní expozice U6 v Dolních Vítkovicích v Ostravě. Irena Křivánková má za sebou řadu samostatných i společných výstav, účastnila se několika residenčních pobytů a sympozií u nás i v zahraničí. V roce 1995 obdržela Cenu ateliéru prof. Jiřího Načeradského. Od roku 2014 působí jako odborná asistentka ateliéru Intermédia na 1. soukromé vysoké škole uměleckého zaměření ART-DESIGN INSTITUT v Praze.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.