Share |

Ceny Vinyla rozdány: B4, Fiordmoss a Creepy Teepee

plakát k předání cen

Vítězové 1. ročníku Hudebních cen Vinyla byli vyhlášeni v brněnském klubu Fléda. Ocenění byla udělena ve třech kategoriích. Za desku roku kritici zvolili nahrávku Didaktik Nation Legendary Rock od kapely B4. Objevem roku se stali brněnští Fiordomoss. Počinem roku pak kutnohorský festival Creepy Teepee.

Slavnostní večer moderovali hudební publicisté Aleš Stuchlý a Karel Veselý. Oceněním pro vítěze se stal vinyl, který vyšel v limitované edici 100 kusů a obsahuje po jednom hudebním tracku od všech nominovaných. Obal pojednal výtvarník Josef Bolf a kusy určené jako ocenění navíc autorsky dotvořil a signoval. „Snažili jsme se vymyslet ocenění, které má nějaký smysl a význam i po odeznění potlesku – nejen pro nominované, ale i pro fanoušky hudby. Vinyl se skladbami nominovaných a obal od výtvarníka má symbolicky propojit dva umělecké žánry, které se zejména v poslední době výrazně prolínají a ovlivňují. Rádi bychom tímto založili tradici a speciální výběr, který bude reprezentovat zajímavé tendence v české hudbě za uplynulý rok, bychom chtěli vydávat každoročně,“ říká za koordinátory ceny Tomáš Grombíř.
 
Ocenění předala Rada hudební ceny Vinyla, která funguje jako odborný garant a ideově formuje směřování ceny. Rada byla pro ročník 2011 složena z Pavla Klusáka (Lidové noviny), Antonína Kocábka (Týden), Karla Veselého (aktualne.cz), Jiří Špičáka (ČRo Radio Wave). Vyhlášení se neslo v duchu svátku hudby a pilířem programu tak nebylo samotné vyhlašování, ale především živá na vystoupení. Na dvou pódiích Flédy se vystřídali Gurun Gurun, Please the Trees, WWW a KITTCHEN.

Proč 1. ročník Vinyly proběhl právě v Brně, vysvětluje za koordinátory Pavel Uretšlégr: „Stalo se běžným zvykem a předsudkem pohlížet na mimopražské akce jako na cosi druhořadého. Seznam nominovaných však jasně ukazuje, že Praha zdaleka není jediným kulturním centrem, a třeba Objev a Počin jsou všechno mimopražské záležitosti. Z jiných uměleckých cen je nám nejbližší Cena Jindřicha Chalupeckého, kde se původně vyhlášení střídalo mezi Prahou a Brnem a pravděpodobně se tradice opět obnoví. Letos jsme se rozhodli pro Flédu, protože nám vyšla maximálně vstříc, splnila požadavek reprezentativního prostoru a hlavně disponuje dvěma scénami, což nám umožnilo sestavit  program , jak jsme chtěli.“


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.