Share |

Cenu hudebních kritiků Apollo 2017 získala dvojice KALLE s albem Saffron Hills

foto: Kalle, Michal Čížek

Kalle na své druhé desce přivedli k dokonalosti svůj zvuk postavený na intimní výpovědi a maximálně účelném nástrojovém minimalismu. Poslouchat Saffron Hills je jako vstoupit do utopického světa, v němž už zvítězila láska," říká hudební publicista Karel Veselý. A jeho kolega z úzké poroty ceny Apollo, šéfredaktor měsíčníku Full Moon Michal Pařízek dodává: „Táborská dvojice Kalle vždy odzbrojovala naléhavostí a intimitou, jejich nové album je výrazně propracovanější a dotaženější než úspěšný debut, který zaujal mimo jiné nestrojenou odvahou i jistou dávkou naivity. S albem Saffron Hills Veronika Buriánková a David Zeman dospěli, se svým unikátním zvukem a dalšími přednostmi zde pracují mnohem důmyslněji a chytřeji, aniž by přitom přišli o své mimořádně bezprostřední a křehké kouzlo.“

Cena Apollo 2017 byla předána 8. března 2018 v pražském Paláci Akropolis. Vedle vítězných Kalle na ni bylo nominováno dalších šest hudebních alb od Cold Cold Nights, J.A.R., Fiordmoss, Kapitána Demo, Role a Wild Tides (celý soupis níže). Všichni jmenovaní s výjimkou Fiordmoss na udílení rovněž živě zahráli. Cenu Apollo 2017 přišel vítězům předat její loňský držitel, hudebník Ondřej Holý alias dné. Ceny české hudební kritiky Apollo se poprvé předávaly za rok 2011, na Nové scéně Národního divadla tehdy uspěl písničkář a raper Bonus s deskou Náměstí míru. Albem roku 2012 se v klubu SaSaZu stalo The Escapist Borise Carloffa,o rok později si v La Loce cenu Apollo převzali Bratři Orffové za nahrávku Šero. Cenu za rok 2014 si v pražském klubu Podnik převzal Adrian T. Bell s albem Different World. Dvakrát se cena Apollo předávala v pražském klubu Royal, kde ji za rok 2015 převzala skupina Please The Trees za album Carp a za rok 2016 hudebník dné s albem These Semi Feelings, They Are Everywhere.
 
Ve spolupráci s Českou televizí, která je mediálním partnerem, vznikl o letošním ročníku ceny Apollo dokument, který bude odvysílán 23. března na ČT art.
 
Na cenu Apollo 2017 bylo nominováno těchto sedm alb:
Cold Cold Nights: (The) Last Summer
Fiordmoss: Kingdom Come
J.A.R.: Eskalace dobra
Kalle: Saffron Hills
Kapitán Demo: Bez klobouku Boss
Role: Rána
Wild Tides: Sbohem & šáteček

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.