Share |

Celoživotní učení může být zábava: Co jet zdarma do Turecka na workshop o focení?

Seminář v Barceloně / foto archiv pořadatele

Člověk se musí učit pořád. Zjistili jsme víc o velmi zajímavé možnosti, jak poznat spoustu věcí na workshopech v cizině.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy je organizace, která nabízí spoustu možností, jak se něco dozvědět. Nás tentokrát konkrétně zajímal program Grundtvig, který umožňuje vzdělávání pro dospělé - aniž by museli ukazovat jakékoli školní diplomy nebo za kurzy platit.
Nikolaj Frederik Severin Grundtvig byl dánský filozof a reformátor, který tvrdil, že se musímě pořád učit. Na jeho odkaz navazuje stejnojmenný program zahrnující formální výuku (například pro učitele), ale i neformální výměnné pobyty a právě workshopy (podrobnější info je uvedeno zde). Ty pořádají jednotlivci a skupinky na témata tak různá, že si vybere snad úplně každý.
 
KUDY NA TO
 
Organizátoři workshopů mají hrazeny náklady jak na akci, tak na cestu a pobyt účastníků. Ti se tak mohou zdarma rozjet do některé z evropských zemí a dozvědět se více o něčem, co je zajímá. Podmínkou je dovršení 18 let věku.
Katalog workshopů je ke stažení zde, a je hodně zajímavý. Workshopy trvají 5-10 dní a jsou v několika jazycích, vybere si tedy i ten, kdo neumí anglicky. Mnoho z nich je cíleno vylořeně na lidi v potížích (nezaměstnané, starší či třeba s poruchami učení).
 
HRAČKY, FOTKY I VAŘENÍ
 
Jsou tu zastoupena řemesla, kultura i třeba workshopy pro rodiče. Zaujal nás třeba kurz Healthy Wooden Toys (kde se účastníci naučí vyrábět hračky ze dřeva), workshop cílený na lidi s poruchami učení Music without Borders (hudba je vhodný komunikační prostředek, který stírá hranice), Creative Desings with Natural Stones (pro všechny, kteří chtějí tvořit věci z kamenů), nebo třeba kurz vaření středomořských dezertů.
Zajímavě vypadá i fotografický workshop v Turecku, rumunský seminář o lidovém umění jako zdroji inspirace pro módu a diskusní akce o dopadech facebooku na život lidí.
 
KDY A KUDY
 
Organizátoři po obdržení přihlášek (termín uzávěrek se různí, protože akce se konají v různých termínech) vyberou účastníky, co čehož jim už NAEP nemluví, a účastníci se pak už můžou těšit na to, že se něco dozvědí.
Některé kurzy bývají brzy plné (zatím největší nával měl dánský workshop o stavbě kol, na jehož konci účastníci objeli Kodaň na vlastnoručně sestavených bicyklech), proto se doporučuje nečekat a jednat.
Více o workshopech zde. Jejich katalog je ke stažení zde.
Stránka o programu Grundtvig tady.
Hlavní stránka NAEP: www.naep.cz
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.