Share |

Čas. Co to je?

Čas. Co to je?
foto: pořadatel akce

CAS. CO TO JE? / CAS. WHAT IS IT?

VERNISÁŽ: 16. 4. 2013 OD 18 HOD
VÝSTAVA POTRVÁ DO: 19. 5. 2013

VYSTAVUJÍCÍ UMĚLCI:
STANISLAV ABRHÁM, MAGDALÉNA BAŽANTOVÁ, YAEL BEN-HORIN, KLÁRA DOLEŽÁLKOVÁ, MAX DVOŘÁK, JAN KALIVODA, AKILE NAZLI KAYA, MICHAL KINDERNAY, DALIBOR KNAPP, KATEŘINA KREJČOVÁ, DANA MACHAJOVÁ, MAREK MATVIJA, ALEXANDRA MORALESOVÁ, ANNA OUŘADOVÁ, PETR PARKAN JANDA, KRYŠTOf PEŠEK, LEA PETŘÍKOVÁ, JIŘÍ ROUŠ, DAVID ŠMITMAJER, MATĚJ STRNAD, BARBORA ŠVARCOVÁ, VLADIMÍR TURNER, FRANTIŠEK TÝMAL, ONDŘEJ VAVREČKA

KURÁTOŘI:
TOMÁŠ POSPISZYL A ERIC ROSENZVEIG

Výstava představuje díla studentů a absolventů Centra audiovizuálních studií FAMU. V rámci CAS mohou studenti rozvíjet tvorbu v oblasti umění pohyblivého obrazu za hranicemi klasického filmu. Jak tato výstava ukazuje, CAS nesměřuje k jedinému druhu myšlení nebo produkce, ale jde o otevřený a flexibilní prostor.

Současného tvůrce, jak si ho v CAS představujeme, lze stále charakterizovat slovem umělec. Představa o něm je však ovlivněná rozšířeným vnímáním tohoto pojmu v posledních čtyřiceti letech. Je to performer, dokumentarista, aktivista, sociolog, bavič, výzkumník atd.

Studenti nejčastěji pracují s digitálními médii – v oblasti zvuku, obrazu, videa, textu či počítačového kódu. Hodnotu má pro ně i klasický film, jeho materiál, historie a další možnosti. Není to rozpor. Studenti používají právě to médium nebo materiál, který potřebují. Můžeme čerpat z historie současné audiovizuální kultury staré nejméně sto dvacet let.

Výstava je rozdělena do několika volných tematických celků. Sekce experimentů s autonomním filmem ukazuje díla Michala Kindernaye, Kryštofa Peška a Petra Parkana Jandy. Vytvářejí natáčecí zařízení, kde je role autora z velké části přenechána naprogramovaným strojům. Anna Ouřadová a Alexandra Moralesová se zabývají možnostmi převodu osobních archivů do podoby živých scénických představení. V základu děl Stanislava Abraháma a Marka Matviji najdeme intervenci do sociálního on-line prostředí. Naopak do reálného veřejného prostředí vstupují Vladimír Turner a Dalibor Knapp. Prostorovou videoinstalací se zabývají Dana Machajová a Barbora Švarcová. Samostatně prezentované jsou osobně zaměřené filmy Madly Bažantové a Kateřiny Krejčové, jakož i projekty dalších studentů.

Na závěr je třeba připomenout, že prostředí galerie dokáže zprostředkovat jen část toho, co se v rámci CAS děje. Další díla – videa s delší stopáží, filmy na formátu 16 a 35 mm, živé performance a teoretické texty – můžete poznat v rámci samostatných promítání, živých představení nebo v právě vydávané knize.

CAS. Co to je?
CAS, neboli Centrum audiovizuálních studií, je součástí Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění v Praze. Toto mezioborové pracoviště se zabývá uměním pohyblivých obrazů, které přesahuje hranice klasické kinematografie. CAS existuje už devět let a při této příležitosti tento měsíc proběhne hned několik akcí:

Výstava studentů CAS v Centru současného umění FUTURA v termínu od 17.4. do 19.5. 2013

Vydání knihy teoretických a praktických prací studentů a učitelů CAS

Vernisáž a prezentace knihy proběhne 16.4.2013 v 18.00 ve Futuře

Dva večery promítání studentských filmů a videí s názvem CAS. Co to je kino? Ve dnech 3.5 a 10.5.2013, vždy v 19.00, ve Studiu Béla.

Večer živých audiovizuálních performancí studentů CAS s názvem Lucidní snění a mořský koník, 13.5.2013 v 19.00 ve Studiu Alta

Více informací na: cas.famu.cz, info@cas.famu.cz a tel. 234 244 351 nebo 602 373076

Dále na: futuraproject.cz, artcam.cz/bela, www.namu.cz

Jednotlivé akce podpořili: Hlavní město Praha, FAMU, FUTURA, Studio Béla, Studio Alta, Institut intermédií, NAMU

Dále děkujeme následujícím osobám:

Michal Novotný, ředitel FUTURA; Pavel Jech, děkan FAMU; Klára Doležálková, Studio Béla, Martin Blažíček, Kateřina Bílková, Matěj Strnad, Ondřej Vavrečka, Kryštof Pešek, Marko Bogdanovič, Andrea Slovákova, ředitelka NAMU; Kimberly A. Strozewski, ředitelka CET Academic Programs in Prague; Belavenir Design, Eric Rosenzveig & Tomáš Pospiszyl, všem studentů, absolventům a učitelům CAS.

-------------

VOLNÝ VSTUP, OTEVŘENO: STŘEDA - NEDĚLE, 11 - 18 HOD

CELOROČNÍ VÝSTAVNÍ PROGRAM FUTURY JE PODPOŘEN: MINISTERSTVEM KULTURY ČR, MAGISTRÁTEM Hl.m. PRAHY

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI: RADIO WAVE, PROTIšEDI.Cz, ARTmAP, ARTYčOK.TV, RADIO 1,
PRAguE gAllERIES

VE SPOLUPRÁCI S: FAMU

MÍSTO KONÁNÍ: FUTURA – CENTER FOR CONTEMPORARY ART

HOLEČKOVA 49, PRAHA – SMÍCHOV, 150 00 PRAHA 5, CZECH REPUBLIC

+420 604 738 390 / INFO@FUTURAPROJECT.CZ / WWW.FUTURAPROJECT.CZ

 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.