Share |

Čaj a apokalypsa: Super divadlo ve VILE Štvanice

foto Pavel Kománek

VILA Štvanice je velice sympatické místo na velice sympatickém pražském ostrově. Stará, krásná, omšelá, avšak provozuschopná budova hostí divadlení i další kulturní akce a její kavárna může být vaší příjemnou zastávkou, i když za kulturou nejdete. Ale my jsme šli.
 
Nová inscenace Čaj a apokalypsa od britské dramatičky Caryl Churchill je skvělou příležitostí pro čtveřici skvělých hereček - uvidíte Evu Holubovou, Zuzanu Kronerovou, Zoju Obramovou a Evu Salzmannnovu. Tamější Divadlo Letí udělalo se zařazením téhle hry skvělý tah. Nejsem žádný divadelní vševěd a z moderních britských dramatiček znám tak leda Sarah Kane, tudíž se nebudu pouštět do vědeckých detailů, ale mám za to, že tohle je přesně to představení, na které nepotřebujete extra průpravu, jen otevřenou mysl. 
 
I když je Churchill současnou autorkou, představení je, co se týče vizuálna, zdánlivě zcela všední, ba starosvětské. Žádné dupající, řičící postavy v prostěradlech házející po sobě kusy syrového masa, ale čtyři dámy s drdoly popíjející vsedě čaj, pouze jedna z nich se občas mění v plíživého posla apokalypsy (popisované s neuvěřitelnou imaginací a tak, že se budete smát, když bude hovořit o hladomoru) - nejakčnější scénou večera je rosení květinek. Fór, napětí a jiskru té věci dává vtipný, krutý a lákavý kontrast a podivné srážky myšlenek, které nastávají díky kombinaci čtyř Boženek stěžujících si na bolesti kloubů, jejich vzájemného rýpání, jehož krutost dokážou takhle vygradovat právě jen ženy, "kamarádky", a zvěstování vize světa plného katastrof biblických rozměrů. Aniž byste nutně rozuměli všemu, co autorka asi myslela, nutně vám vyvstávají v hlavě zjištění o tom, jaká dramata se odehrávají v kapce vody a jak je ten svět legrační, ať v něm apokalypsa nastala, nebo se teprv chystá. Velice doporučeno!
 
www.facebook.com/VILAStvanice


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.