Share |

BUSH v Budapešti: Nastane "Visegrádská" hudební spolupráce?

16.-19. 11. 2016 se v Budapešti konala úplně nová akce: Něco mezi hudební konferencí, festivalem a setkáním pracovní skupiny pro mezinárodní spolupráci. Hosté ze všech zemí bývalého východního bloku. Organizátoři festivalů a koncertů, agenti kapel, lidé z hudebních vydavatelství, novináři. Protišedi bylo pozváno coby jediný zástupce českých médií. Co vám můžeme přinést za zprávy?
 
- Problémy, které řeší Estonci, Poláci, Maďaři a Češi, si jsou nesmírně podobné.
- Všichni lidé mající co do činění s exportem kapel na západ si stěžují, že snaha hrát v cizině často vyznívá jako jakési žebrání o pozornost a západní svět na některé hudebníky z východu stále kouká jako na barbary. O to hůže, že velká část těch kapel zní jako kopie anglických a amerických a není tedy možné čekat, že se svět nadchne.
- Mnoho kapel z ostbloku se snaží prorazit v Německu, USA a Británii, až na výjimky zcela marně. Často se stává, že kapela znavená hraním v německých klubech pro 50 lidí mezinárodní kariéru zabalí a nakonec se stane ve své rodné zemi úspěšnou i bohatou. Někdy pomůže, když se od angličtiny, kterou používá 99% skupin, vrátí k mateřské řeči.
- O mezinárodní úspěch se právě nyní pokouší polská zpěvačka Brodka, jeden z hudebních hostů akce, a je vidět, jak to nebude snadné: Ve své domovině získala s polsky zpívanými písničkami zlaté desky a hvězdný status, v Budapešti - už s anglickým repoertoárem, hrála pro sto lidí (Mimochodem, 30.11. hraje v Praze v Chapeau Rouge!).
- Pořadatelé akcí si stěžujé, že média nechtějí psát o neznámých kapelách, média oponují, že čtenáři se zajímají o větší jména, kolega z Polska proto považuje za nutné nazvat akci "něčím jako Visegrádskou čtyřkou", protišedi ho ochotně cituje:)
- Zazněly názory, že pokoušet se donekonečna exportovat východní kapely na západ nemá smysl, že taková latino scéna v Jižní Americe si docela vystačí se svým regionem a že by třeba mohl vzniknout putovní festival, kde budou hrát východní kapely pro východní publikum; to byl tak trochu účel setkání, zjistit, zda a jak by mohla vzniknout celá síť spolupracujících subjektů a pořádný web plný hudby.
- Panuje však velká skepse, zda je po takové věci poptávka. Optimisté tvrdí, že se může povést východní blok "prodat" jako cosi cool, a že před 30 lety taky nebyla žádná "cool skandinávská scéna" a teď ji máme. Proti tomu stojí nepopiratelný fakt, že nic jako "východoevropská scéna" ve skutečnosti neexistuje. To, že Češi neznají hudební scénu v ostatních zemích od nás na východ, není nic ojedinělého, úplně stejně na tom jsou i ostatní země. Podávat projekt tak, ž se východní scéna rozhodla ke společnému projektu, je tudíž něco, co by působilo nejspíše dost uměle. 
- Celkově se ukázalo, že najít společnou řeč možná vůbec nebude možné ani v budoucnu. Byť účastníci diskuse sdílejí zálibu v dobré muzice a na bilaterární úrovnispolu často spolupracují, možná žádná společná velká věc, kde se k nějakému zásadnímu počinu spojí spousta lokálních hudebních profesionálů, ani nebude. Optimističtější povahy tvrdily, že když už se dokážeme sejít v Budapešti a bavit se o tom, třeba najdeme způsob, jak spolupracovat, později. věc je otevřená a bylo nesmírně zajímavé sledovat, jak skeptičtí - možná spíše realističtí - byli účastníci akce.
- Hudební část programu, jakýsi "showcasový" festival, kdy v několika menších klubech v centru hipsterské čtvrti hrály kapely z mnoha zemí, nebyl špatný. Za zmínku kromě celkem slušného, lehce alternativního popíku od Brodky stojí asi nejvíc rumunská kapela Golan (elektronická muzika obohacená o výrazný falzet a občas trochu trumpety nebo flétny) a s lehkými výhradami lotyští Golden Parazyth. Z náslechu na webu zněli dobře ještě místní Iamyank a estonští I Wear Experiment.
- Z CZ/SK kapel vystoupili Jimmy Pé, Fiordmoss, Ghost of You, Nvmeri a Mayen.
- oficiální stránka s aktualiami je na www.facebook.com/budapestshowcasehub
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.