Share |

Bude se zápasit! Wrestling v Praze už 28. ledna

 Wrestling v Čechách? Nic vám to neříká? Tak se na něj pojďte podívat! V neděli 28. ledna se koná wrestlingový zápas v Praze, na kterém se představí borci z celé Evropy včetně žen. Z našich bude zápasit Tomáš Atom Brychta – první český profesionální wrestler, který nám teď řekne, oč vlastně běží.
 
Má wrestling tradici v České republice? Jak se k němu tady člověk dostane?
U nás velkou tradici nemá. Pokud vím, tak ve formě, jakou známe dnes, prakticky žádnou. Když se podíváme do historie, tak náš průkopník zápasu (řecko-římského) Gustav Frištenský dělal různé exhibice, kde zápasníci přesně věděli, co mají dělat. Každý si jistě vybaví scénu z filmu Fešák Hubert, kdy pan Srstka zatočí s hlavním protagonistou v ringu a například můj 90letý soused vzpomínal na své dětství a jak chodili na Žižkově s tatínkem sledovat tyto "hrané" zápasy. 
Momentálně se k profi wrestlingu dostanete přese mě a mého manažera Michala Petrgála. Tréninky ale aktuálně probíhají v Německu.
 
Co musí člověk mít, aby se stal wrestlerem?
Prvním předpokladem je pohybový talent, na který se dají nabalovat další dovednosti. Je potřeba mít alespoň nějaký svalový a motorický základ (ideálně řecko-římský zápas, případně MMA), aby nedocházelo ke zbytečným zraněním, která jsou s wrestlingem úzce spojena.
Dalším podstatným atributem je showmanship - a nebát se vystupovat před lidmi. O tom wrestling je, o vyprávění příběhu. Nudný, leč dobrý wrestler nikdy nebude tak úspěšný, jako te, co umí pobavit publikum. Wrestling není sportovní soutěž, je to show.
 
Jsi první český wrestler a zároveň naše nejznámější hvězda. Co považuješ za svůj největší úspěch?
Nepovažuji se za hvězdu wrestlingu, zdější okruh lidí je tak úzký, že opravdu nevnímám nějaké davové šílení ani jiné výjevy. Ale za svůj největší úspěch považuji dva nábory neboli try-outy pro největší wrestlingovou organizaci na světě WWE (World Wrestling Entertainment). Daly mi mnoho zkušeností, které využívám v ringu a při tréninku doteď.
 
Jak se trénuje? Jak vypadá tvůj režim, když se připravuješ na zápas?
Trénuji celý rok stejně. Mojí předností v ringu je síla a například zvedání soupeřů nad hlavu, takže tento cvik mě uvidíte v posilovně dělat velmi často. Bez pravidelného kardiovaskulárního tréninku se i já jako 150kilový wrestler neobejdu. Je hezké někoho zvednout nad hlavu, ale potom situaci rozdýchávat další dvě minuty by nebylo úplně vhodné. Týden před zápasem se většinou snažím odvodnit a nijak zásadně se nepřetrénovat, abych se v ringu cítil dobře.
 
Dá se někde wrestling vyzkoušet, případně začít trénovat?
Můžete si vyzkoušet wrestling v Německu, nejblíže v Drážďanech. Pokud máte zájem, prostě se ozvěte.
 
Uvidíme tě na wrestlingové show 28. ledna v Kulturním domě Krakov v Praze. O čem to bude?
Můžete se těšit na show, která tu dosud neměla obdoby. Přijede nespočet wrestlerů z celé Evropy a myslím si, že se silně přiblížíme zahraniční konkurenci. 
Wrestlingová akce 28.1.2018 v Praze: http://www.artofwrestling.cz/category/wrestling-v-cr/  nebo na FB https://www.facebook.com/events/312656225876834/
 
http://www.tombrychta.cz/

 
 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.