Share |

Březnová výstava orchidejí v Botanické zahradě

foto: pořadatel akce

3.3.2017 - 19.3.2017

Skleník Fata Morgana, zásobní skleník, výstavní sál
úterý - neděle, 9 -18h
Kdo by si nechtěl alespoň na chvilku odskočit ze středoevropské zimy do slunného Ria? Hoďte své starosti za hlavu a od 3. do 19. března si přijďte užít harmonii barev a vůní do skleníku Fata Morgana. 

 

Letošní již jedenáctý ročník výstavy orchidejí v Botanické zahradě hl. m. Prahy vás díky neotřelým aranžmá studentů České zahradnické akademie v Mělníku přenese na americký kontinent do reje brazilského karnevalu. Odhalíte mnohá tajemství neobvyklých druhů z nitra deštných pralesů i z vrcholků stolových hor. Chybět nebude ani prodej žhavých novinek z široké nabídky oblíbených hybridů, které se v běžné obchodní síti koupit nedají. Rady a tipy nejen pro začínající pěstitele poskytnou naši kurátoři.
 
Studenti České zahradnické akademie Mělník ve skleníku Fata Morgana svými výtvory přiblíží divokou a nespoutanou radost bláznivého karnevalu, tropický den i noc mezi květy orchidejí v Rio de Janiero. Výstavu doprovodí galerie makrofotografií květů jihoamerických druhů. Ve výstavním sále se dozvíte zajímavosti ze světa těchto rostlin od Aljašky po Ohňovou zemi. Poodhalíte tajemství nejmenších orchidejí Ameriky i historii živého pokladu totonackých indiánů – vanilky.

Amerika má nejbohatší orchidejovou květenu světa. V jižní a střední Americe se vyskytuje více než 8500 druhů, často opravdové orchidejové skvosty a kuriozity. Americké orchideje rodu Sobralia vynikají zejména svou výškou. Nejdelší změřený stonek druhu Sobralia altissima byl 13,4 m dlouhý – běžná je výška kolem 5 m. V tropické Americe najdeme i orchideje s opravdu drobnými květy, některé druhy rodů Lepanthes, Pleurothallis a další mají květy o velikosti sotva 2 mm.  
 
Během výstavy si budete moci orchideje a další rostliny také zakoupit a to v zásobním skleníku u administrativní budovy. Prodej opět zajistí společnost POKOJOVKY.CZ.
Nenechte si ujít ani víkendový doprovodný program: ukázky pěstování, přednášky či aranžování. A chybět nebude ani oblíbená Čajovna U Cesty!
Otevírací doba bude po celou dobu výstavy prodloužena do 18 h.
 
Doprovodný program
Výstava fotografií – Orchideje Ameriky
3.-19. 3., 9-17 h
Výstavní sál
Ve výstavním sále bude představeno několik na orchideje nejzajímavějších oblastí amerického kontinentu. Fotografie a doprovodné texty návštěvníkům přiblíží mírný pás Severní Ameriky, Mexiko, Andy, brazilskou a guyanskou vysočinu a málo známé Chile.
Pěstitelský víkend
4.-5.3., od 14 h
zásobní skleník pod Fata Morganou
Jak pěstovat krásné orchideje, aby vám dělaly radost, prozradí kurátorka výstavy Romana Rybková
Aranžovací víkend
11.-12.3., od 14 h
zásobní skleník pod Fata Morganou
Zjistěte, jak naaranžovat orchideje a ozdobit tak svůj byt. Inspiraci získáte od Petry Holubové, která vyučuje na České zahradnické akademii Mělník.
Za orchidejemi Peru - přednáška
9.3. od 17.30 h
výstavní sál
Přednáška Jana Ponerta o orchidejích v Peru nás zavede do země různorodého prostředí, které umožňuje výskyt neobvykle velkého množství druhů různých organismů. Většina peruánských orchidejí roste na vlhkých svazích And a jen překvapivě málo druhů najdeme přímo v amazonské nížině. To vše a ještě více se dozvíte na čtvrteční přednášce.
Vstup na přednášku je 50 Kč.
Změna programu vyhrazena.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.