Share |

Brambůrky. Co jste o nich nevěděli

Slaná bramborová pochoutka je s námi již přes pětatřicet let. Jaká je její historie?
 
Brambůrky u nás doslova zdomácněly, přesto se toho o jejich výrobě mnoho neví. Prozradíme vám, kde to celé začalo, jaká je jejich tradice, i z čeho vznikají. Sami uvidíte, že hned s dalším pytlíkem vám bude chutnat vaše oblíbená pochoutka ještě více.  
 
Za brambůrky zpět v čase  
Celá řada vynálezů, které se staly neodmyslitelnou součástí našeho života, vznikla náhodou. Kdo ví, jestli bychom dnes zobali brambůrky, kdyby se kdysi v elegantním newyorském hotelu Saratoga Springs nekřížily osudy indiánského kuchaře George Cruma a jednoho nespokojeného zákazníka. Cornelius Vanderbilt, král železnic, tolikrát vracel do kuchyně svoje opečené brambory, prý nakrájené na příliš tlusté plátky, až kuchařovi došla trpělivost a rozhodl se rozmazlenému hostu pomstít. Brambory nakrájel na tenké plátky a ve velmi horkém tuku je osmažil dokřupava a dozlata. Důsledek byl zcela opačný - z takto připravených lupínků se stal naprostý hit.
 
Tradice výroby brambůrek v českých zemích
Zatímco v Americe brambůrky slavily úspěch jako příloha, v našich krajinách byly odjakživa především slanou pochoutkou. V Čechách se začaly vyrábět v roce 1982 díky myšlence Františka Jaroše, který si všiml, že úrodná jihočeská pole mají velký potenciál, a tak stačilo přivézt ze zahraničí, v té době pochopitelně ilegálně, první vhodnou sadbu - a tím mohla pětatřicetiletá cesta brambůrek pod tehdejší značkou Bohemia začít.
 
Poprvé se české brambůrky západního střihu prodávaly na výstavě Země živitelka. Návštěvníci si chodili slané lupínky kupovat přímo do auta a každý, kdo je ochutnal, chtěl ihned další. Novinka v červenožlutém balení pak byla k dostání v obchodech Ovoce – Zelenina hlavně před Vánoci a jako podpultové zboží. Hlavní expanzi zaznamenaly tradiční české brambůrky Bohemia po revoluci v letech 1992 až 1997.
 
Nejsou brambůrky jako brambůrky
Cesta brambůrků až na stůl se zdá velmi jednoduchá, přesto za ní stojí pečlivý proces výroby a především kvalitní suroviny. Ty nejlepší lupínky totiž mohou vzniknout pouze z prvotřídních brambor připravovaných na slunečnicovém oleji  a dochucených vybraným kořením.
 
První zkoušku podstupují brambory v bramborárně, kde jsou tříděny podle velikosti. Ty malé a pro výrobu nevyhovující putují zpět k lokálním producentům. „Brambory odebíráme od českých pěstitelů z Polabí, Vysočiny, středních a jižních Čech či jižní Moravy, protože mají ideální obsah škrobu. Dá se říci, že každou bramboru známe již od sazenice,“ uvádí Miloš Cikrt, vedoucí výroby společnosti Intersnack v Choustníku, odkud pochází také brambůrky značky Bohemia. „Celkem využíváme 10 speciálních chipsových odrůd, ale mezi hlavní patří Kiebitz a Lady clair. Ročně spotřebujeme 45 000 tun brambor.“
Samotná výroba začíná pečlivým omytím a oškrábáním brambor v automatické škrabce. I přes technologický pokrok zde brambory ještě procházejí lidskou kontrolou a špatné kusy dále nepostoupí. Následuje další mytí a v řezačce nakrájení na úhledné plátky o tloušťce 1,2-1,4 mm. Po té jsou syrové brambůrky znovu několikrát proprány, až se z nich odplaví i nejmenší nečistoty.
Podobně jako samotné brambory, představuje nenahraditelnou ingredienci pro dosažení výsledné chuti olej. Skutečně kvalitní brambůrky proto vznikají na nejjemnějším slunečnicovém, tzv. HOSO. Horké, již hotové brambůrky procházejí znovu kontrolou, během níž jsou vyřazeny špatné kusy. Kořenění tvoří až úplně poslední část výroby. Přestože je na trhu k dostání celá řada nejrůznějších chuťových variant, Češi si nejvíce oblíbili sůl, papriku a slaninu. „Naše brambůrky nejsou vyráběny s žádnými přídatnými látkami, které zvýrazňují chuť či vůni,“ říká Miloš Cikrt za značku Bohemia.
Posledním, ale neméně významným výrobním krokem je balení. „Brambůrky balíme v ochranné atmosféře dusíku, která pomáhá, aby se jednotlivé bramborové plátky nepolámaly, a zabraňuje žluknutí oleje. Obal z metalizované fólie naopak zabrání průniku slunečního světla, vlhkosti a kyslíku ze vzduchu,“ vysvětluje Miloš Cikrt a dodává, že o toho všechno by se měl zákazník zajímat. Když dostaneme chuť na brambůrky, chceme přece ty nejlepší, tradiční a opravdové.
 
Věděli jste, že:
 

  • na 1kg brambůrků se spotřebuje 4kg brambor

 

  • v ČR se pěstuje přibližně 130 druhů brambor, ze kterých je jen 10 odrůd vhodných k výrobě brambůrků

 

  • Češi otevřeli za poslední rok 108 119 800 balení chipsů a každý den 2 853 pytlíků s brambůrky Bohemia

 

  • kvalitu brambůrků poznáte podle „tvrdosti“ plátků. Brambůrky ze skutečných brambor (ne z instantních směsí) a s precizní výrobou jsou mnohem tvrdší

 

  • 100 % slunečnicový olej HOSO, ve kterém se připravují brambůrky Bohemia, pochází ze speciálně vyšlechtěných druhů slunečnice s vysokým podílem kyseliny olejové a obsahuje mj. vzácné Omega 3 a Omega 6 nenasycené mastné kyseliny

 
www.tosizamilujes.cz

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.