Share |

Boty vyrobené v Evropě vznikají za špatných podmínek, tvrdí aktivisti

Aktivistická organizace Na Zemi rozeslala médiím šokující zprávu:
"Označení Made in Europe spotřebitelé často považují za záruku kvality a dobrých pracovních podmínek. Nový výzkum mezinárodní iniciativy Change Your Shoes (česky Obuj se do toho) však ukazuje opak. Boty vyráběné v Evropě vznikají za podmínek podobných těm v Asii. Výzkum zkoumal pracovní podmínky v továrnách v Albánii, Bosně a Hercegovině, Makedonii, Polsku, Rumunsku a na Slovensku. 

Největším problémem jsou zde příliš nízké mzdy, které se drží většinou na úrovni zákonem dané čisté minimální mzdy. Ta byla v roce 2016 v Albánii (140 EUR), Makedonii (145 EUR), Bosně a Hercegovině (164 EUR) i Rumunsku (156 EUR) dokonce nižší než v Číně (213 EUR).

K pracovním podmínkám dělnice mj. uváděly:
„Můžu požádat o rukavice a ochrannou masku, ale s rukavicemi jsem pomalejší, takže nedokážu splnit běžné výrobní kvóty. Kvůli ochranné masce se mi hůř dýchá. Takže používám parfém a šátek, přes který dýchám,“ řekla slovenská dělnice.
Dělnice z makedonské továrny, v níž pracuje okolo jednoho tisíce lidí, uvedla: „Dnes jsme topili do půl jedenácté ráno, pak nám topení vypnuli a uvnitř bylo opravdu chladno.

Více informací naleznete v tiskové zprávě zde.

Celý výzkum ke stažení najdete zde."
 
Pokud je to jen z poloviny pravda, je to hodně tristni. Redakce nemá možnost obvinění prověřit a je k podobným hlasitým proklamacím raději skeptická, protože neví, komu všemu může sloužit zostuzení renomovaných značek, které ve výzkumu na odkazu zmiňují, ale opatrnost je zřejmě na místě.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.