Share |

Bob a Bobek, Pat a Mat nebo kreslené vtipy Vladimíra Jiránka se usídlí na 4 měsíce v v Galerii Středočeského kraje

foto: pořadatel akce

Galerie Středočeského kraje zahájila retrospektivní výstavu HUMOR významného českého ilustrátora Vladimíra Jiránka. Od července do října budou v prostorách vizuálních heren a přidružených chodbách k vidění originální kresby z Jiránkova celoživotního díla. První část unikátní výstavy je věnována tvorbě pro děti a mládež, ve které dominují originální loutky z kultovních příběhů o dvou nezručných kutilech Pat a Mat a příběhy Králíků z klobouku – Bob a Bobek. Druhá část vystavuje výběr těch nejlepších kreslených vtipů, včetně unikátních barevných maleb, které byli pro Jiránkovu tvorbu opravdu vyjimečné. Slavnostního zahájení výstavy se zúčastnil její kurátor Filip Šorm, hejtman Středočeského kraje Miloš Petera, který nad výstavou převzal záštitu, Miroslav Jiránek a zpěvačka Michaela Nosková.
 
Vladimír Jiránek byl opravdu významný kreslíř a karikaturista, který se zasloužil o jedinečný humor. Jeho animované příběhy o králicích z klobouku Bobu a Bobkovi nebo kutilech Patovi a Matovi jsou nadčasové a  provázejí celé generace rodin. Jsme proto opravdu rádi, že může zrovna naše galerie hostit výstavu takového velikána, jako byl Vladimír Jiránek,“ uvedla Jana Šorfová, ředitelka Galerie Středočeského kraje.
 
Výstava HUMOR zobrazuje například originální grafické listy Králíků z klobouku Bob a Bobek, ultrafány, ve kterých návštěvník vidí jednotlivé fáze animace nebo loutky Pata a Mata společně s originálním modelem scény z natáčení. Expozici dominuje interaktivní koutek se speciální Light Art tabulí  na kterou lze kreslit světelným paprskem Jiránkovi charakteristické postavičky.
 
Vladimír Jiránek měl neobyčejný výtvarný talent, který se skvělé doplňoval s jeho literárním nadáním a smyslem pro humor. Za svůj život nakreslil přes 3000 vtipů. A právě vtipy vévodí druhé části výstavy, která zobrazuje exkluzivní výběr vtipů například o politice, revoluční době, medvědovi, doktorovi nebo ženách. „ Obdivoval jsem jeho schopnost několika čarami zobrazit konkrétní lidi.  Nebyly to karikatury v tom tradičním smyslu, kdy se přehnaně zdůrazní nějaké charakteristické rysy a zobrazované osoby. On vytvářel spíše hodně minimalizované portréty a dokázal přitom zachytit hlubší podstatu těch postav, jejich psychologii, náladu, povahové rysy” prozradil Miroslav Jiránek, bratr Vladimíra Jiránka.
Návštěvníci si mohou na výstavě zakoupit také publikaci s více než 150 vtipy od Vladimíra Jiránka, které byly přeloženy do sedmi světových jazyků (angličtina, němčina, japonština, ruština, francouzština, španělština a italština). Záměrem této publikace je přiblížit studentům ilustrovanou, jednoduchou a zábavnou formou daný jazyk a zároveň poskytnout cizincům jedinečný náhled do tajů českého humoru.
   
Výstava Vladimír Jiránek HUMOR bude pro veřejnost v Galerii Středočeského kraje otevřena od 3. 7. 2016 do 16. 10. 2016 od úterý do neděle mezi 10:00 a 18:00.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.