Share |

Bloody Xmas Fest míří letos do Chotěboře

foto: pořadatel akce

Hotel Fantazie v Chotěboři už se pomalu připravuje na letošní ročník Bloody Xmas, který se zde bude konat o víkendu 15. – 17. listopadu 2013. Festival již popáté pořádá společnost Alfedus, pod záštitou série FFestivalů.
 
Po roce je zde opět jediný hororový festival v České republice. Letošní ročník přináší několik novinek, ale především bohatý program. Hlavní změnou však zůstává místo. Pod záštitou SFK Avalon, pořádajícího sérii FFestivalů, se přesouvá 15. – 17. listopadu do hotelu Fantazie v Chotěboři.

V minulých letech navštívily festival známé osobnosti. Mezi nejslavnější patří Lloyd Kaufman, který je spoluzakladatel nejdéle fungujícího nezávislého filmového studia Troma a autor série filmů The Toxic Avenger a mnoha dalších kultovních hororů. Nadále velmi oblíbený klasik Juraj Herz, jenž proslul snímkem Spalovač mrtvol, Panna a netvor či Upír z Feratu. Dále pak Petr Jákl ml., režisér filmu Kajínek. Na poslední ročník se přijeli podívat Tomáš Houška (Labyrint) a Tomáš Kučera (Poslední výkřik), kteří zde debatovali o svých filmech.

Letos přislíbil účast několikanásobný držitel Českého lva Jaroslav Brabec za kameru, též autor filmu Krvavý román, adaptace slavné knižní předlohy Josefa Váchala. Bohatého přednáškového bloku se bude mimo jiné účastnit proslulý odborník Martin Jiroušek, který se bude věnovat hororu obecně. Za zmínku stojí též Pavel Cody Ungr, odborník přes dílo Howarda Philipa Lovecrafta.

Novinkou na Bloody Xmas Festu je tzv. Bloody workshop. Vybrané prostory hotelu Fantazie budou vymalovány krvavě rudě, jako odkaz na klasický film Stanleyho Kubricka Osvícení. Návštěvníci budou mít možnost si natočit vlastní krátký hororový film a stát se tak hororovými tvůrci. Výsledný sestřih bude cestovat na zahraniční žánrové festivaly, jako ukázka českého nezávislého hororu. Například na  Grossmann Fantastic Film and Wine festival ve Slovinsku či Icon Fantastic Film Festival v Izraeli. Na crowdfundingovém webu Startovač.cz byl spuštěn projekt, kdy fanoušci sami mohou přispět částkou od 50 do 5000 korun, a dostat za to možnost zahrát si třeba Freddyho Kruegera. Na projekt se můžete podívat či rovnou přispět zde: https://www.startovac.cz/projekty/bxm-bloody-workshop/.

Za zmínku stojí i premiérové promítání projektu Pionýři hororu, tuzemská obdoba seriálu Masters of Horror, který je antologií českých krátkých hororových filmů od amatérských a studentských tvůrců, jejímž cílem je ukázat, že ačkoli je v české kinematografii hororů jako šafránu, mladým českým filmařům tento žánr není cizí. Po projekci se uskuteční diskuse s tvůrci.

Přednášky a besedy budou probíhat ve dvou místnostech, filmy ovládnou další sál. Ale to není vše, o půlnoci bude probíhat čtení žánrových spisovatelů, v sobotu večer proběhne koncert rockových kapel, po celou dobu bude k dispozici výstava hororových obrazů předních výtvarníků fantastiky.

V hotelu Fantazie bude v rámci festivalu zřízena velká herna, kde si návštěvníci mohou zahrát s desítkami počítačů a konzolí, hudebních, deskových, figurkových či karetních her. Nebudou chybět ani turnaje o ceny.

Pokud se vám nepodaří zajet na Bloody Xmas, budete si o něm moci přečíst díky Janu Eraserhead Vojtíškovi v nezávislém hororovém časopisu Howard, který se zde též představí.

Bližší informace o programu, hostech, ubytování a místě konání si můžete přečíst na oficiálním webu festivalu www.bloodyxmas.cz.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.