Share |

Blíží se Sicario, jedna z filmových událostí podzimu

V Mexiku SICARIO znamená nájemný vrah.
Idealistickou agentku FBI [Emily Blunt] pověří důstojník elitní vládní operační skupiny [Josh Brolin], aby v příhraniční oblasti mezi USA a Mexikem, kde neplatí žádné zákony, podpořila eskalující válku proti drogám.
Tým vedený tajemným poradcem s pochybnou minulostí [Benicio Del Toro] se tajně vydává na cestu, během které je Kate nucena v zájmu přežití pochybovat o všem, v co dosud věřila.
Společnosti Lionsgate a Black Label Media uvádějí film produkční společnosti Thunder Road Sicario. Denis Villeneuve režíroval film podle scénáře Taylora Sheridana. Producenty filmu byli Basil Iwanyk (Město), Edward L. McDonnell (Zmizení, Insomnie), Molly Smith (Zrození šampióna, P.S. Miluji Tě), Thad Luckinbill (The Good Lie, Demolition) a Trent Luckinbill (The Good Lie, Demolition). Výkonnými producenty byli John H. Starke (Zmizení), Erica Lee (John Wick, Sedmý syn) a Ellen H. Schwartz (Pretty Woman, Slečna Drsňák). Členy filmového štábu, kteří vytvořili dobře utajovanou zemi nikoho na, a pod, hranicí mezi USA a Mexikem, byli jedenáctinásobný držitel nominace na Oscara hlavní kameraman Roger Deakins, ASC, BSC (Opravdová kuráž, 2010; Tahle země není pro starý, 2007), držitel nominace na Oscara vedoucí výpravy Patrice Vermette (Královna Viktorie, 2009; Zmizení, Dar od Boha), držitel nominace na Oscara vedoucí střihu Joe Walker, ACE (12 let v řetězech, 2013), poradce pro vizuální efekty Louis Morin, návrhářka kostýmů Renée April (Zmizení, Den poté), vedoucí castingu Francine Maisler a držitel nominace na Oscara skladatel Jóhann Jóhannsson (Teorie všeho, 2014; Zmizení). Ve filmu hrají: Emily Blunt, Benicio Del Toro, Josh Brolin, Victor Garber, Jon Bernthal, Daniel Kaluuya, Jeffrey Donovan, Raoul Trujillo, and Julio Cesar Cedillo.
 
THRILLER Z POHRANIČÍ
Tady nepřežijete. Nejste vlk.
Tohle je teď země vlků.“ – Alejandro
 
Režisér Denis Villeneuve (Zmizení, Požáry) natočil kritický emoční thriller o pohraničních drogových válkách plný intrik, korupce a pokřivené morálky.
Když arizonská agentka FBI a šéfka zásahové jednotky Kate Macer (držitelka Zlatého glóbu Emily Blunt) objeví dům smrti mexického kartelu, její šokující nález má rozsáhlé následky v osobní i globální úrovni. Kate je pověřena, aby se připojila k tajné operaci vedené záhadným kolumbijským agentem známým pouze jako Alejandro (Benicio Del Toro, držitel Oscara za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli ve filmu Traffic – nadvláda gangů, 2000) a zvláštním agentem Mattem Graverem (Josh Brolin, držitel nominace na Oscara za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli ve filmu Milk, 2008). I když se Kate snaží sebe samu přesvědčit, že stíhá zločince ve jménu spravedlnosti, ocitá se v temném srdci tajného bojiště, na kterém se střetávají nemilosrdné kartely, zabíjením posedlí úkladní vrazi, ilegální tajní američtí špióni a tisíce nevinných lidí.
Rozeklaná americko-mexická hranice se nyní potýká s nejpalčivějšími problémy naší doby – drogami, terorem, ilegálním přistěhovalectvím, korupcí a rozmáhající se latentní kriminalitou – které děsí lidi na obou stranách hranice. Film Sicario je o akci zpravodajských služeb, která má za úkol prosadit pravidla tam, kde se jimi nikdo neřídí.
Režisér Denis Villeneuve říká: „Sicario je silnou výpovědí o operacích pololegálních agentů a mexických kartelech. Ale je to také příběh o Americe, o střetu idealismu a realismu při řešení problémů jiných zemí“.
„Je to film o volbách.“, dodává Benicio Del Toro, který vzpomíná na jednu ze svých nejkonfliktnějších rolí, na mstivého a zároveň citlivého nájemného vraha Alejandra. „Je těžké jednoznačně říct, že je některá postava ve filmu Sicario opravdu dobrá nebo špatná. Světí účel prostředky? Co se stane, když se ocitnete v situaci, kdy chcete zabít jednoho chlápka a zabijete dalších 250 nevinných lidí? Zlého chlápka jste sice dostali, ale za jakou cenu?“
„Kate tenhle svět láká.“, říká Emily Blunt, která zcela netradičním způsobem ztvárnila zarputilou ženu, jejíž život je každou sekundu filmu v neustálém ohrožení. „Uvědomuje si, že když dělala svou práci přesně podle pravidel, tak znala věci jen velmi povrchně, a nyní chce uvěřit, že dokáže udělat něco, co to zásadně změní. Ale už samotné rozhodnutí nedělat všechno jen přesně podle pravidel obrátí celý Katein život naruby. Všechno přestane dávat smysl.“
Joshe Brolina, který je známý svými vyhraněnými postavami, na filmu fascinovalo zásadní téma omezování lidských svobod v zájmu bezpečnosti společnosti a zda boj proti zločinnosti protiprávními prostředky nezpůsobí nenapravitelné škody. „Tento film nastoluje nezodpovězenou otázku, kterou si občas klade každý z nás.“, říká Brolin. „Je to napínavá přehlídka vypjatých emocí“.
 
VZNIK FILMU
Scénáristu Taylora Sheridana, rodilého Texasana, který vyrůstal v době, kdy ještě bylo cestování jižně od hranic běžné, toto téma vždy lákalo. Sheridan proslul jako herec, zejména svou rolí zástupce šerifa Davida Halea v seriálu „Zákon gangu“. Jeho zvídavost ho přivedla zpět k jeho kořenům a začal se zajímat o vznik zakázaných pásem v posledních deseti letech. Byl svědkem zániku jedinečné interkulturní hranice v podobě, v jaké ji znal z dob svého mládí.
„Uvědomil jsem si, že tohle Mexiko už neexistuje, Mexiko, do kterého jste si mohli kdykoliv zajet, je pryč. Stalo se z něj současné místo, kde neplatí žádné zákony.“, říká Sheridan. „Současně jsem si uvědomil, že jsem nikdy neviděl film o změnách života v severním Mexiku, o vládě drog a korupce, o militarizaci kartelů a o způsobu, jakým mašinérie americké vlády řeší tyto problémy, které se šíří až za hranice.“
Čím více pátral, tím více Sheridan poznával, jak masivní zisky vítězí nad lidskou slušností a nežádoucími účinky zvyšují napětí v oblasti. Obchod s drogami se proměnil v důležitý obor podnikání – tak rozsáhlý, že i když občas došlo k jeho přechodnému zpomalení, nikdy nehrozilo vážnější nebezpečí jeho úplného ochromení.
Když Sheridan začal zkoumat, jak je možné, že situace dospěla až do takového stavu, poznal, že je to jako píchnout do sršního hnízda. Ocitl se ve světě tajných špionážních programů CIA, tajných dohod kšeftů Národního úřadu pro kontrolu obchodu s drogami, kartelů, které vraždí novináře zkoumající jejich operace a „domů smrti“ – obytných domů, kde nikdo nebydlí, ve kterých jsou nepřátelé kartelů běžně zazdívání do jejich zdí. Nebyla to ani trochu běžný průzkum před natáčením celovečerního filmu.
Sheridan začal pátrat ve sluncem spálených, prašných příhraničních městech v kaktusy poseté Čivavské poušti. Nejdříve s ním nechtěl nikdo ani promluvit. „Cestoval jsem podél hranice. Neexistuje, že byste se na něco mohli zeptat členů kartelu nebo vládních představitelů. Jediný způsob, jak se něco dozvědět, bylo získat si důvěru lidí, kteří jsou stávající situací nejvíce postiženi – migrantů, které nouze donutila překročit hranice a osídlit zemi nikoho mezi jižní Arizonou, Novým Mexikem a severním Mexikem.“, vypráví Sheridan. „Oni byli zdrojem mých informací.“
Pomalu se začíná rýsovat příběh protidrogové války z pohledu, z jakého ho v USA zná jen málo lidí – protidrogové války, ze které se v praxi stala válka o drogy, ve které se mocní přetahují o ovládnutí obchodu s drogami. Nevyhnutelně je to příběh plný lidské rozporuplnosti.
„Kriminální příběhy se obvykle vyprávějí z pohledu hrdiny nebo záporné postavy.“, poznamenává Sheridan. „V tomto příběhu to nešlo. V tomto příběhu, i když už si myslíte, že padouch byl dopaden, si uvědomíte, že problém nebyl vlastně vůbec vyřešen. Zítra na jeho místo nastoupí jiný padouch.“
Sheridan chtěl rovněž vyprávět osobní příběh o tom, jak slušného člověka snažícího se o naplnění spravedlnosti nevyhnutelně pronásleduje realita, se kterou se setkává přímo na hranici, a proto se zrodila nepříliš pravděpodobná postava, která diváky zavede do světa Ciudad Juarez na druhé straně zrcadla: Kate Macer.
Nezlomná upřímná uličnice, žena, která pro kterou byla práce a vlast vždy na prvním místě, která si kolem sebe vybudovala jakýsi ochranný štít, a přesto, s tím, jak je vtahována stále hlouběji do drogové války, zjišťuje, že je emočně čím dál tím více zranitelná. Přes svou tvrdost a neoblomnost, přes svou oddanost, nic ji nemohlo připravit na svět, ve kterém je dobro a zlo obráceno naruby, ve kterém američtí agenti používají stejně nelítostné praktiky jako kartely a ve kterém jakýkoliv správný čin, cokoliv lidského, je přesně to, co vás dostane do hledáčku nájemného vraha.
Kate chová velmi rozporuplné pocity vůči svému novému pololegálnímu kolegovi, záhadnému Kolumbijci Alejandrovi. Děsí ji jeho krvavá minulost, fascinuje ji, jak dokáže projevit soucit a hrdinství, ale vždy ji ohromí, jak se během okamžiku dokáže změnit ze starostlivého člověka v nelítostného zabijáka.
„Považuji Alejandra za téměř shakespearovskou postavu.“, poznamenává Sheridan. „Vyjadřuje se pomocí vnitřních monologů, kterými vnímavě komentuje svět, ve kterém žijeme, a které nacházejí u Kate odezvu. Ale zároveň je uvězněn ve světě, o kterém mluví.“
Třetím členem Sheridanova nesourodého tria spojeného napjatými vztahy je údajný agent ministerstva obrany Matt, který si v souladu se svou filozofií „jakýmikoliv nezbytnými prostředky“ dokáže všechno ospravedlnit. „Myslím, že Matt je upřímně přesvědčen, že kdyby bylo nutné na ochranu Ameriky zabít na celé planetě každého, kdo není Američan, tak přesně to by se mělo udělat. Chápe to jako ‚my nebo oni‘. Znamená to snad, že je zlý? To záleží na úhlu pohledu.“, uvažuje Sheridan.
Sheridanův scénář si okamžitě vysloužil chválu za kombinaci napínavého příběhu s neuvěřitelným spádem a propracovaných dramatických postav. Ze začátku se ale setkal odporem kvůli zjevnému riziku natočení filmu s tímto tématem. Potom se setkal se zakladatelem produkční společnosti Thunder Road Basilem Iwanykem a hlavní viceprezidentkou sekce pro celovečerní filmy Ericou Lee.
Iwanyk říká, že scénář byl příliš závažný a působivý, než aby ho šlo ignorovat; byl napínavý a přišel ve vhodnou chvíli, fascinujícím způsobem zachycoval emoční stránku. „Byl to jeden z nejlepších thrillerů, jaký jsme po dlouhé době četli, napsaný s intenzivními emocemi.“, poznamenává.
Nyní vyvstala otázka, jak nalézt odvážného režiséra, nemluvě o schopnosti filmového zpracování tématu, který by dokázal vystihnout ty nejjemnější nuance příběhu. Iwanyk říká: „Potřebovali jsme někoho, kdo dokáže zachytit světlo i tmu, složité emoce, ale také náročné akce, protože když v tomto filmu lítají kulky, tak lítají skutečně. Takovým člověkem byl Denis Villeneuve“.
 
ALEJANDRO: SPOJENEC ČI ZABIJÁK?
 
Vašim americkým uším nebude nic dávat smysl a budete zpochybňovat vše, co děláme. Ale nakonec řeknete: ‚Ti chlapi měli pravdu.’“ – Alejandro
 
Složitou duší filmu Sicario je jeho nejvíce znepokojující postava, Alejandro, v jedné osobě zároveň bývalý prokurátor truchlící pro svou vyvražděnou rodinu, Katein sympatický ochránce a z vlastního rozhodnutí sicario, ochotný udělat cokoliv, jen aby svrhnul kartely, které obrátily jeho život v trosky.
Scénárista Sheridan viděl v této roli Benicia Del Tora už při psaní scénáře. Tento charizmatický herec, narozený v Portoriku, příhodně získal v minulosti Oscara za nezapomenutelné ztvárnění drogové války z pohledu městem protřelého tijuanského policajta ve filmu Stevena Soderbergha Traffic – nadvláda gangů. Další nominaci na Oscara získal za roli znovuzrozeného bývalého trestance ve filmu Alejandra Gonzaleze Inárritua 21 gramů, a byl obsazen do řady dalších nezapomenutelných rolí, počínaje světem brakových časopisů ve filmu Sin City, přes roli Che Guevary až po jeho nedávnou roli právníka ze šedesátých let ve filmu Paula Thomase Andersona Skrytá vada.
Del Toro říká, že Alejandrova složitá postava ho úplně pohltila. Nejvíce ho pronásledovala otázka, zda Alejandro dokáže opravdu žít se vším tím, co provedl, nebo zda se smířil s tím, že cena, kterou za to musí zaplatit, je být navždy vyvrhelem společnosti.
„Alejandro býval prokurátorem a potom mu v drogové válce vyvraždili rodinu, takže po této události se stal nájemným zabijákem drogových bossů. Ale je to padouch? Já nevím.“, zamýšlí se herec. „Neřekl bych, že ho tam, kde je, dostala jeho špatná rozhodnutí, okolnosti způsobené jinými lidmi ho donutily být tím, je. Roli nájemného zabijáka mu přiřkla americká vláda, a tak žije v tomto podělaném beznadějném světě. Dělá to z osobních důvodů, ale může se po tom, co se z něj stalo, ještě někdy vrátit do normální společnosti?“ Iwanyk dodává: „Benicio je jedním z těch klasických herců, kteří vám řeknou: ‚Pro mě moc textu nepiš. Chci to hrát tak, jak to vidím já. Chci to zahrát spíše kývnutím hlavy nebo odvrácením pohledu stranou.‘ Občas je Alejandro v jeho podání velmi tichý a pohroužený do sebe, ale pak najednou je plný energie a naprosto neodolatelný. Je skutečně srdcem a duší tohoto filmu.“
Zdá se, že Alejandrova neproniknutelná vnější slupka v přítomnosti Kate měkne. Oba k sobě něco přitahuje, i kdyby to bylo jen na prchavý okamžik, který je nemilosrdně přerušen spádem příběhu.
„Zvláštním, jemným způsobem začíná Kate na Alejandrovi cosi přitahovat a on k ní začíná také cosi cítit. Oba herci tento pomalu se rozvíjející cit hrají velmi pečlivě.“, říká Iwanyk. „Když Kate zjišťuje, jak zoufalý tento muž je a jak se jeho zoufalství odráží v pro ni těžko pochopitelném násilí, naše srdce pláče pro něj i pro nás, protože jsme se do něj vžili. V Beniciově podání si člověk uvědomuje, že Alejandro byl kdysi dobrý člověk, ale protože události v jeho minulosti mu zlomily srdce, odešel do těchto ponurých míst, a možná, že už nikdy nebude stejný, jako kdysi.“
 

 
 
 
 
 
KATE MACER: HLEDÁNÍ HRANIC
 
Už nikdy se mě nepokoušejte dostat do situace, kdy musím porušit zákon, abych zůstala naživu. Je to jasné?“ - Kate
 
Když Kate Macer překračuje hranice, zjišťuje, že je překračuje i v jiném smyslu slova. Pedantka na pořádek a workoholička, která se pyšní tím, že vždy postupuje přesně podle pravidel, se najednou ocitá ve světě, kde se agenti řídí zásadou „účel světí prostředky“. Čím hlouběji se dostává na území Mexika, tím více si začíná uvědomovat, že ztrácí morální zásady, kterými se vždy řídila. Čím více se snaží mít situaci pod kontrolou, tím více si uvědomuje, že kontrolu naopak ztrácí.
Stejně jako u Alejandra bylo důležité o obsazení této role. Filmoví tvůrci hledali někoho, kdo by se dokázal vypořádat s velkou akcí FBI a z koho by vyzařovala obrovská síla a zároveň by dokázal zajít až na pokraj hlubokého žalu. „Potřebovali jsme herečku, která by dokázala věrohodně ztvárnit agentku FBI, ale zároveň by dokázala dát najevo lidskost a porozumění.“, poznamenává režisér Villeneuve. „Je to velmi těžká role, protože účastí na této operaci se vše, v co Kate dosud věřila, pomalu rozpadá. Vydává se na cestu, která ji hluboce zasáhne.“
Producent Edward McDonnell dodává, „Museli jsme najít někoho s fyzickými, intelektuálními a emočními předpoklady. Kdo by pochopil proces, kterým Kate musí projít, ale emočně by ho rozpolcen tím, co Kate vidí a dělá. Potřebovali jsme někoho, kdo by byl po fyzické stránce schopen cesty do tohoto světa a obstál před ostatními členy týmu.“
Všechny tyto požadavky splňovala anglická herečka Emily Blunt, držitelka Zlatého glóbu, která se průběžně objevuje v celé řadě rolí. Nedávno jako členka speciálních jednotek bojovala po boku Toma Cruise ve sci-fi thrilleru Na hraně zítřka, vydobyla si uznání za muzikál Čarovný les a dobové drama Královna Viktorie a v komedii z nemilosrdně tvrdého světa módy Ďábel nosí Pradu si zahrála konkurentku panovačné Meryl Streep.
„Kate je vlastně jakýmsi morálním kompasem filmu Sicario.“, poznamenává Emily Blunt. „Zaujala mě její potřeba dělat vše správně, v souladu se zákony a předpisy. A najednou se ocitá v těžko pochopitelném světě agentů CIA a kartelů, který je jí naprosto cizí. Zatímco ona vždy zodpovídala za každou vystřelenou kulku, tady létají kulky jedna za druhou. Veškerá odpovědnost, na kterou byla dosud zvyklá, v tomto světě neplatí, a ona je tím vším naprosto šokována.“.
Svým založením nezávislý člověk a nedávno rozvedená Kate se v tomto světě cítí nesmírně osamocená. Kromě jejího partnera z FBI, který nespatřil to, co ona viděla v Juarezu, se nemá na koho obrátit. Když už je úplně na dně, na chvíli se zdá, že Alejandro, který jí dokonce zachránil život, je jediný, ke komu se může obrátit. Ale jejich vztah není vůbec snadný.
Emily Blunt fascinovali Kateiny složité vztahy s Alejandrem: „Alejandro je poněkud tajemná postava a moc toho nenamluví. Je vůči němu ostražitá a tak úplně mu nevěří. Zároveň si ale myslím, že on v Kate vidí něco, co sám v sobě dávno ztratil.“, dohaduje se Emily Blunt. „Existuje mezi nimi poněkud zvláštní, téměř magnetická přitažlivost, nad kterou v těchto extrémních podmínkách nikdy hlouběji nepřemýšlí. Jsou vzájemně přitahováni bez jakýchkoliv dalších slov.“
Villeneuve rád sledoval postupně doutnající vztah mezi Emily Blunt a Del Torem. „Tento zvláštní, ale zajímavý vztah mezi nimi se zrodil přímo před kamerami a ve filmu sehrál velmi důležitou roli.“, říká. „To, jak se Kate snaží tohoto muže lidsky pochopit, je nádherný a poetický prvek uprostřed násilí.“
 
O HERCÍCH
 
Držitelka Zlatého glóbu, herečka EMILY BLUNT [Kate Mercer], je díky své schopnosti zahrát širokou škálu rolí jednou z nejvyhledávanějších hereček současnosti. Do mezinárodního povědomí se Emily Blunt dostala svými vynikajícími výkony v takových filmech, jako jsou Moje léto lásky a Ďábel nosí Pradu.
 
V současnosti Blunt natáčí film Cedrica Nicolas-Troyana The Huntsman, ve kterém dále hrají Chris Hemsworth, Charlize Theron a Jessica Chastain.
 
Nedávno byla Emily Blunt nominována na Zlatý glóbus a získala ocenění kritiky za roli pekařovy dcery ve filmové adaptaci Roba Marshalla Čarovný les, který byl natočen podle muzikálu ‚The Baker’s Wife’ a do distribuce ho uvedla společnost Walt Disney Pictures v prosinci 2014. Loni v červnu hrála Emily Blunt společně s Tomem Cruisem ve sci-fi thrilleru Douga Limana Na hraně zítřka, který řada kritiků zařadila na seznam nejlepších filmů roku 2014 a za který Emily Blunt získala cenu Critics' Choice Movie Award. Ještě před tím hrála Emily Blunt společně s Ewanem McGregorem ve filmu Lasse Hallstroma Lov lososů v Jemenu, za který byla nominována na Zlatý glóbus, a po boku Bruce Willise a Josepha Gordon-Levitta ztvárnila hlavní ženskou roli ve sci-fi thrilleru o cestování časem Looper.
 
Mezi její další význačné filmy paří? Sestra tvé sestry, Arthur Newman, Správci osudu, Soukromá válka pana Wilsona, Jarní úklid s.r.o. a Vlkodlak. Emily Blunt hrála titulní roli královny Viktorie v úspěšném historickém dramatu Královna Viktorie, za kterou byla nominována na ceny BAFTA a Zlatý glóbus.
 
Emily Blunt zahájila svou kariéru v roce 2002 na divadelním festivalu v Chichesteru, kde hrála Julii v inscenaci Romeo a Julie. Na londýnské divadelní scéně debutovala po boku Dámy Judi Dench v inscenaci The Royal Family. Kromě Zlatého glóbu za roli v televizním filmu BBC Gideon's Daughter získala Emily Blunt tři další nominace na Zlatý glóbus, dvě ceny BAFTA a dvě ceny Britského nezávislého filmu.
 
BENICIO DEL TORO [Alejandro] získal za svou kariéru řadu poct. Za roli ve filmu Stevena Soderbergha Traffic - nadvláda gangů získal Oscara za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli a výkon ve filmu Alejandra Gonzalese Inarritu 21 gramů byl nominován na Oscara. Se Soderberghem se Del Toro opět sešel při natáčení životopisného filmu o Che Guevarovi Che. Za svůj výkon ve filmu získal v roce 2008 na závěrečném ceremoniálu filmového festivalu v Cannes Zlatou palmu za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli a v následujícím roce cenu v španělském Madridu.
 
Dále můžeme Del Tora vidět společně s Olgou Kurylenko a Timem Robbinsem v dramatu Fernanda Leona de Aranoa A Perfect Day. Ve filmu studia Weinstein Escobar: Paradise Lost hraje Pabla Escobara.
 
V minulosti hrál Del Toro v těchto filmech: Skrytá vada (režie Paul Thomas Anderson); akční sci-fi studia Walt Disney Pictures/Marvel Enterprises Strážci Galaxie; Jimmy P. (režie Arnaud Desplechin); Vlkodlak (režie Joe Johnston); Divoši (režie Oliver Stone); filmová adaptace komiksového románu Franka Millera Sin City (režie Robert Rodriquez); Beze strachu (režie Peter Weir); Mezi žraloky (režie George Huang); Pohřeb (režie Abel Ferrara); Podfu(c)k (Guy Ritchie); Vyvrhel a Přísaha (režie Sean Penn); Únosci (Christopher McQuarrie); Štvanec (William Friedkin); Spálené vzpomínky s Halle Berry; a jako právník Dr. Gonzo v road movie Strach a hnus v Las Vegas (režie Terry Gilliam).
 
Od svého celovečerního debutu ve filmu Johna Glena Povolení zabíjet, ve kterém hlavní Jamese Bonda ztvárnil Timothy Dalton, hrál Del Toro v celé řadě úspěšných rolí. Za svůj výkon ve filmu Stevena Soderbergha Traffic - nadvláda gangů získal vedle Oscara za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší celou řadu dalších ocenění, mezi kterými nechyběl Zlatý glóbus, ceny SAG a BAFTA, Stříbrný medvěd z mezinárodního filmového festivalu v Berlíně, stejně jako ocenění New York Film Critics Circle, National Society of Film Critics a Chicago Film Critics Association. Za roli ve filmu 21 gramů získal Del Toro na benátském mezinárodním filmovém festivalu v roce 2003 cenu diváků za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli. Ceny Independent Spirit Award získal za tyto filmy: za roli Freda Fenstera v kriminálním dramatu Bryana Singera Obvyklí podezřelí, za ztvárnění Bennyho Dalmaua v životopisném dramatu Juliana Schnabela Basquiat a nedávno za nejlepší obsazení v krimi komedii Paula Thomase Andersona Skrytá vada.
 
Del Toro se narodil na Portoriku a vyrůstal v Pensylvánii. Studoval na University of California v San Diegu, kde hrál v četných studentských inscenacích a s jednou z nich vystupoval i na divadelním festivalu v Lafayettově divadle v New Yorku. Del Toro studoval pod vedením Arthura Mendozy na Konzervatoři Stelly Adler.
 
Žádaný filmový herec JOSH BROLIN [Matt Graver], držitel nominace na Oscara, hraje náročné role v mainstreamových studiových filmech i v nezávislých filmech nutících k zamyšlení.
 
Zanedlouho uvidíme Brolina po boku Jakea Gyllenhaala, Jasona Clarka a Johna Hawkese v dobrodružném thrilleru studia Universal Pictures' Everest. Film natočený podle bestselleru Into Thin Air líčí tragické události, ke kterým došlo v roce 1996, když se skupina horolezců pokoušela dobýt vrchol nejvyšší hory světa.
 
Již potřetí Brolin spolupracoval s režisérskou dvojící Joelem a Ethanem Coenem, tentokrát na komedii studia Universal Pictures Hail, Caesar!, jehož uvedení je naplánováno na začátek příštího roku. Brolin ve filmu hraje Eddieho Mannixe, hollywoodského prostředníka z padesátých let minulého století, jehož úkolem je zařídit, aby si hvězdy studia moc nevyskakovaly. Ve filmu dále hrají George Clooney, Channing Tatum, Jonah Hill, Scarlett Johansson, Ralph Fiennes a Tilda Swinton.
 
Nedávno bylo vydáno oznámení, že se Brolin v roli superpadoucha Thanose připojí ke slavné sérii Avengers.
 
V loňském roce se Brolinovi dostalo nadšené kritiky a byl nominován na cenu Critics Choice za výkon ve filmu Paula Thomase Andersona Skrytá vada, ve kterém dále hráli Joaquin Phoenix a Reese Witherspoon. Za ztvárnění Dana Whitea v úspěšném filmu Guse Van Santa Milk byl nominován na Oscara a cenu SAG a získal ceny New York Film Critics Circle a National Board of Review. Dále ztvárnil jednu z vedlejších rolí ve westernu bratrů Coenových Opravdová kuráž, který získal 10 nominací na Oscara, včetně nominace v kategorii nejlepší film. Ještě předtím získal Brolin cenu SAG za nejlepší obsazení v krimi thrilleru bratrů Coenových Tahle země není pro starý, který také získal čtyři Oscary, včetně Oscara za nejlepší film a nejlepší režii.
 
Mezi jeho další významné filmy patří: Prodloužený víkend (režie Jason Reitman); Old boy (režie Spike Lee); Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil (režie Robert Rodriguez & Frank Miller); Gangster Squad – Lovci mafie se Seanem Pennem; Muži v černém 3 s Willem Smithem a Tommym Lee Jonesem; filmy režiséra Olivera Stonea Wall Street: Peníze nikdy nespí a W., ve kterém ztvárnil titulní roli George W. Bushe; trhák Ridleyho Scotta Americký gangster; komedie Woodyho Allena Poznáš muže svých snů s Anthonym Hopkinsem a Naomi Watts; Grindhouse: Planeta Teror, část úspěšného dvoufilmu Quentina Tarantina a Roberta Rodrigueze Grindhouse; V údolí Elah (režie Paul Haggis); Do hlubiny (režie John Stockwell); úspěšný hit Paula Verhoevena Muž bez stínu; Parchanti nebo poldové? (režie Scott Silver); psychologický thriller Ole Bornedala Hlídač mrtvých; Nebezpečná síť s Reese Witherspoon (producent Mike Newell); Zuřivost; a sci-fi thriller Guillerma Del Tora Mimic. Komedie Davida O. Russella Flirtování s katastrofou, ve které Brolin ztvárnil roli bisexuálního federálního agenta, získala uznání kritiky i diváků za vynikající obsazení v čele s Benem Stillerem. Brolinovým celovečerním debutem byla klasická akční komedie Rošťáci, kterou pro producenta Stevena Spielberga režíroval Richard Donner.
 
V televizi dal o sobě Brolin vědět rolemi v seriálech „Mladí jezdci“ (TV společnost ABC), „Private Eye“ (TV společnost NBC) a „Na hlavní třídě“ (TV společnost CBS). Dále si Brolin získal uznání kritiky za výpravnou minisérii televize TNT „Na Západ“, ve které další role ztvárnili Beau Bridges, Gary Busey a Jessica Capshaw. Kromě toho hrál Brolin titulní roli v úspěšném politickém dramatu televize NBC „Mr. Sterling“.
 
Společně s Mattem Damonem, Chrisem Moorem, Anthonym Arnovem a Howardem Zinnem Brolin produkoval dokumentární film The People Speak natočený podle Zinnovy knihy z roku 1980 A People's History of the United States. Film, který se na kanálu History Channel vysílal v roce 2009, nabízel pohled na boj Američanů proti válce, třídním a rasovým rozdílům a za práva žen. Ve filmu mimo jiné četli Viggo Mortensen, Sean Penn a David Strathairn. Na režijním poli Brolin debutoval krátkým filmem z roku 2008 nazvaným X, ke kterému sám napsal scénář a také ho produkoval. Ještě před uvedením na takových festivalech, jako jsou South by Southwest a filmový festival AFI v Dallasu, měl film premiéru na mezinárodním filmovém festivalu v Santa Barbaře.
 
O FILMOVÝCH TVŮRCÍCH
 
Kanadský filmař DENIS VILLENEUVE [režisér] je čtyřnásobným držitelem ceny Canadian Screen Awards za nejlepší režii. Jeho celovečerní film Požáry byl nominován na nejlepší cizojazyčný film na 83. ročníku udílení Oscarů a deník New York Times ho zařadil mezi n10 nejlepších filmů roku 2011. Další filmy z Villeneuveovy dílny jsou Nepřítel, Zmizení, Polytechnika, Další patro, Maelström a 32. srpen na Zemi.
V současnosti připravuje Villeneuve natáčení dvou dalších filmů, Story of Your Life s Amy Adams, Jeremym Rennerem a Forestem Whitakerem v hlavních rolích, a Untitled Blade Runner Project s Harrisonem Fordem a Ryanem Goslingem.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.