Share |

Blíží se další Víkend otevřených zahrad

Víkend otevřených zahrad proběhne 10.-11. června 2017. Vstup do mnohých bude zdarma.

Průvodcem parkem, o.s. ve spolupráci se Společností pro zahradní a krajinářskou tvorbu, o.s. a Národním památkovým ústavem opět připravili již VIII. ročník Víkendu otevřených zahrad ve dnech 10.-11.6.2017.

Tato událost, která vznikla ve Velké Británii (Open Garden & Squares Weekend), probíhá vždy během druhého červnového víkendu. Otevírá běžně nepřístupné zahrady a těm ostatním dává novou dimenzi poznání a netradičních zážitků. Projekt nabírá na ohlasu a tradici v celé Evropě a stává se jedním z hlavních článků šíření osvěty o klenotech zahradního umění. V České republice se do Víkendu otevřených zahrad zapojují jak běžně nepřístupné zahrady, tak i parky a veřejná prostranství, ve kterých se v průběhu dvou dní snažíme přiblížit veřejnosti jiným zajímavým způsobem zahrady. Prostřednictvím průvodcovaného programu, jehož hlavním úkolem je oživit zájem lidí o tyto plochy, které jsou primárně pro veřejnost určené. Obvyklou formou jsou komentované prohlídky doplněné dalším kulturním programem. Letošního ročníku se zúčastní téměř sto zahrad po celé České republice.
 
Výběr z programů
Národní památkový ústav se zúčastní s řadou svých objektů. Tradičně můžete navštívit zahrady pod Pražským hradem. Květnou a Podzámeckou zahradu v Kroměříži. V Akademické zahradě Mendelovi univerzity v Lednici budou slavnostně otevřeny Tématické zahrady - Labyrint přírody a ráj zahrad. V Brně letos bude možné navštívit v parku Špilber Zahradu pod hradbami - Hlídka I. V nově přihlášeném parku u zámku Kynžvart na Vás také čeká bohatý program.
 
Přírodní zahrady, o.s. na Vysočině představí ekologický způsob zahradničení ve svých patnácti ukázkových zahradách, které můžete navštívit a v rodinném prostředí s majiteli probrat jejich zkušenosti s ekologickým způsobem péče o zahradu. V Jihomoravském kraji můžete mimo jiné navštívit Bylinkovou zahradu ve Valticích.
 
Více informací na www.vikendotevrenychzahrad.cz
 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.