Share |

Björk na Colours of Ostrava 2012 doplní další hvězdy – Bobby McFerrin a Animal Collective

foto Colours of Ostrava

Bobby McFerrin, autor hitu Don't Worry, Be Happy přijede do Ostravy! Jde o jednoho z největších vokálních inovátorů a improvizátorů všech dob s ohromující hlasovou technikou, který už desetkrát získal cenu Grammy, prodal miliony desek a složil a nazpíval nakažlivý hit Don't Worry, Be Happy, vládne rozsahem čtyř oktáv, vystačí si pouze s hlasem a specificky roztančeným tělem, které používá jako bicí i k modulaci vokálu. Umí nahradit celou kapelu, vzbudit zdání vícehlasů, zpívat nástrojové party Vivaldiho skladeb a přitom dirigovat orchestr. Bobby McFerrin se nechává inspirovat celou škálou světových vokálních a hudebních vlivů: jazzem, klasikou, gospelem, rockem, Afrikou i arabskými muezíny. Zpívá v mnoha jazycích a to i v těch nejméně pravděpodobných: čínské mandarínštině nebo hebrejštině.
U Bobbyho McFerrina půjde o vůbec první open-air vystoupení. V rámci nového programu si s sebou navíc přiveze hosty – vokální trio WeBe3.

Animal Collective představují postmoderní hudební eklektiky, kteří přes sebe vrství podněty z experimentálního rocku, psychedelie, tradičního folku, avantgardního popu, minimalismu nebo spirituálního afrického tranzu. Ne nadarmo mezi své nejsilnější počáteční inspirace řadí také okouzlení z Kubrickova horroru Osvícení (The Shining) s úryvky skladeb Bély Bartóka nebo Krzysztofa Pendereckeho. Čtveřice schovaná pod přezdívkami Avey Tare (Dave Portner), Deakin (Josh Dibb), Panda Bear (Noah Lennox) a Geologist (Brian Weitz) se nepovažuje za běžnou skupinu, ale za volný, svobodně se rozhodující kolektiv. A pokud nám jejich hudba má něco evokovat, tak prý animistický extatický rituál, proto zvířecí název zdůrazněný v počátcích nošením bizarních masek. Za své zatím poslední album Merriweather Post Pavillion byli nominováni na Grammy.

K dalším nově potvrzeným kapelám, které doplní Björk, The Flamig Lips nebo Parov Stelar Band, patří malijští Tamikrest, kteří přivezou pouštní hudbu kočovných Tuaregů, libanonský trumpetista Ibrahim Maalouf nebo Euzen, dánská kapela zpěvačky Maria Franz, kterou znají diváci Colours z kapely Valravn.

11. ročník Colours of Ostava se uskuteční od 12. do 15. července 2012 v novém prostřední Dolní oblasti Vítkovice. K dalším potvrzeným kapelám patří například společný projekt Kronos Quartet, Kimmo Pohjonena a Samuli Kosminena nebo britští Portico Quartet.

Čtyřdenní vstupenky jsou k dostání v síti Ticketpro, v e-shopu na www.colours.cz a v kamenné prodejně Oriental v Ostravě. Současná cena 1.390 Kč platí pro dalších 5.000 ks nebo nejdéle do 31. ledna 2012. Festival nabídne příští rok během čtyř dní na 10 scénách přes 150 kapel, DJs, filmů, diskusí, workshopů či divadel včetně největších hvězd světové hudby.

Více informací na www.colours.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.