Share |

Debata kolem Týce pokračuje: na rozhovor s Milanem Mikuláštíkem reaguje výtvarník Milan Salák

repro Ztohoven

"Ten rozhovor se nepovedl."
Interview s výtvarníkem Milanem Mikuláštíkem ze skupiny Guma Guar a celá causa Týc budí řadu reakcí. K věci se vyjádřil také Milan Salák. Dejme mu slovo:
Musím konstatovat, že zatímco v prvním odstavci je mnoho argumentů, které nelze nevnímat, jako projev člověka vědoucího a v současném umění se pohybujícího... v odstavci druhém se Mikuláštíkova argumentace zvrtla v duchu bulvární dikce a slavomanské touhy po aféře, kterou v prvním odstavci vytýkal Týcovi. Velice mě překvapuje, že někdo na takové profesní úrovni, na jaké Milan jistě je... že někdo takový vypustí do světa směs "skandálních odhalení" ve stylu nejubožejšího bulváru... a tedy jistě i kýče.
 
Publikování pomýlených konstrukcí, ve kterých se pletou osoby, uvádějí nepravdivé informace a podsouvají čtenáři vývody, které mu mají "otevřít" oči a upozornit na skandální praktiky, které mu odhalil "Ten, co se nebojí"...  to považuji za daleko nešťastnější, než něčí, byť diskutabilní autorskou reklamní strategii. Nechápu, jak si může Mikuláštík prezentující se v článku, jako nebojácný zasvěcenec, plést bývalého manžela Olgy Dvořákové s bývalým ředitelem Pražského dopravního podniku :-( . 
 
Nechápu, jak může Milan, který ví, že na výtvarném umění se v současné době v českých podmínkách dá bohatnout asi jako "velkochovu tygrů", pouštět do světa nesmysly o bohatnutí z mladého umění.
 
Nechápu, jak může někdo, kdo si sám při vykonávání vlastní prospěšné práce v chudé státní NTK musí vypomoci "partnerstvím" - (a musí tedy vědět, jak krátké fronty kapitalistů stojí na podporu umění)...  urážet "podnikatele", kteří jsou tak naivně zaujatí vizí podpory mladého artu, že investují mnohamilionové částky do prezentace umění a umělců, jejichž tvorba, kromě nich samých, majoritní společnost vůbec nezajímá...
 
Ten "rozhovor" se nepovedl... nepovedl, protože nepřekročil úroveň, kterou se chystal kritizovat...
 
Milan Salák
autor je výtvarník, působí jako asistent v ateliéru Jiřího Davida na VŠUP a stal se šéfkurátorem Artbanky pro příští sezonu

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.