Share |

Bez klepeta je výstavou ryze sochařskou

foto: pořadatel akce

Sochařská výstava Josefiny Jonášové v Liberci nese název Bez klepeta a je to taková sonda do jejího vnitřního Edenu... Výstavě dominuje obří figurální plastika - Antikoncept 2012 (500x185x200cm, laminát), která vznikla jako diplomová práce na AVU. Socha vychází z post-traumatického stavu, který nastal po vyléčení z  trombózy (nebezpečná choroba krevního oběhu), kterou Josefina prodělala. Příčinou jejího onemocnění bylo užívání hormonální antikoncepce. Poslední dobou  se trombóza objevuje stále častěji i u mladých žen. Ryby upozorňují na ohrožení životního prostředí, které hormonální antikoncepce představuje. Prokázalo se, že přítomnost  estrogenu v řekách může způsobit změnu pohlaví ryb.
 
Kde: Oblastní galerie v Liberci
(w/ www.ogl.cz)
Kdy: 28. 2. 2014 - 1. 8. 2014
 
 
O Josefině Jonášové
Světlo světa spatřila 14. 9. 1986, kdyby byla o pár minut rychlejší, narodila by se v trabantu. Pochází z Prahy, avšak přechod z dětství do puberty prožila s Jihočechy v Třeboni. Zde si s rodiči a sourozenci vyzkoušela existovat pár let bez elektřiny na samotě u lesa. Je houslistka se smyčcem vrostlým do kůže. Hraje v kapele Vobezdud. Po maturitě na Hollarce úspěšně složila zkoušky na AVU, do sochařského ateliéru Jaroslava Róny. Zde se formovala až do roku 2012. Zbožňuje zasněženou krajinu, zvláště tu horskou, ale i moře jí dělá dobře. Ujíždí si na vlnách snů do nejrůznějších katastrů.
 
Fascinuje ji svět jako takový, a právě s tímto takovým si pohrává. Jsme všichni posádka jedné lodi jménem Země, na které je čím dál méně místa, což je důvodem proč si ráda hraje s kompresí, smrštěním a křížením jednotlivých odrůd a forem života jako takového do sebe. Člověk s rybami, žába s ananasem, robotické ženy s šicím strojem, klepeto s městem, člověko-avokádem, prasátko-telefonem a dalšími hybridně-přírodními jevy. "Laskavě si koukejte uvědomit, že i váš blbej vysavač s vámi sdílí jednu planetu a že na vás po tom, co ho vyhodíte, někdy vybafne v zcela jiné formě, než ho znáte." (text: Jakub Jonáš)
 
www.vobezdud.cz // josefinajonasova.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.