Share |

Bestsellers: Výstava typografických kasovních trháků

foto: pořadatel akce

Jak vzniká písmo a jak vytvořit to nejtrendovější? Jak jsou na tom hand-made, trash nebo vintage abecedy? Co mají bestsellery společné? Studenti Ateliéru tvorby písma a typografie z pražské UMPRUM to vědí a představují svůj projekt odpovídající na tyto otázky v GALERII CZECHDESIGN.
 
Výstavní projekt autorských písem 12 studentů –„Bestsellers“– zvítězil v konkurenci 38 výstavních projektů ve výběrovém řízení Open Call, který GALERIE CZECHDESIGN pořádala na jaře tohoto roku. Díky tomuto úspěchu bude jejich projekt k vidění od 24. září do 7. listopadu.
 
Ze všech rešerší, které dali dohromady studenti Ateliéru tvorby písma a typografie na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, vyšly jasné výsledky a požadavky na vzhled a povahu trendového písma - Kasovního trháku. Jaké písmo se stalo jasným vítězem, od cenové politiky po svůj název?
 
Studenti si rozdělili tři vítězné trendy, nakreslili co možná nejvěrnější bestsellery, a pokusili se tuto analytickou rešerši ověřit v praxi a odpovědět na otázku, jestli se dá písmo naprogramovat tak, aby bylo úspěšné. Výsledky projektu představí výstava atraktivní a přístupnou formou.
 
Pod kurátorskou a grafickou podobou projektu se podepsal Richard Jaroš. Ten je rovněž autorem publikace, která při této příležitosti vyšla a na kterou se mohou návštěvníci výstavy těšit.
 
Projekt v rámci Open Call zaujal porotu složenou z teoretičky Ivy Knobloch, designéra Maxima Velčovského, grafického designéra a majitele studia marvilPavla Zelenky, šéfredaktora rubriky Design serveru lidovky.cz Tomáše Holého a manažerky CZECHDESIGN Jany Vinšové.
 
Termín výstavy: 24. září – 7. listopadu 2014
Místo konání: GALERIE CZECHDESIGN, Vojtěšská 3, Praha 1
Vernisáž výstavy se koná 23/9/2014 v 18:00.
https://www.facebook.com/GALERIECZD
 
Kurátoři: Jana Mattasováa Richard Jaroš
Architektonické řešení: Richard Jaroš
Grafické řešení: Richard Jaroš
Vystavující: Jan Buble, Andrea Vacovská, Tereza Šmídová, Jan Horčík, Jan Buchtela, Petra Dočekalová, Nikola Giacintová, Matyáš Machat, Jakub Spurný, Nikola Klímová, Vojtěch Říha, Ondřej Kahánek
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.