Share |

Bavte se ve stylu mods, Baráčnická rychta přivítá Prague Allnighters!

foto pořadatel akce

Už tento pátek se v Praze uskuteční nejstylovější večírek ve městě Prague Allnighters vol. VII. Do Baráčnické rychty na Malé straně budou proudit páry a skupinky skvěle oblečených mladých lidí lačných protančit celou noc ve stylu northern soul, který se zrodil jako zábava britských mods. Hlavní hvězdou večera bude vynikající DJka Maddie. Na Prague Allnighters vol. VII nejde jen o bezduchou zábavu, přesně ve 22 hodin se rovněž bude soutěžit o zájezd do Blackpoolu na mistrovstvství světa v northern soul.
 
Pokud váháte, zda se v pátek večer vypravit do Baráčnické rychty, zde máme několik dost dobrých důvodů, proč se skvělé oháknout a jít se bavit. Northern soul je taneční styl, který přežil dodnes, i když se ho kdysi spousta britských klubů snažila vytěsnit kvůli kontroverzní spojitosti s amfetaminy. Byl ale opravdu tak hříšný?
 
Když hudební časopis Billboard vyhlašoval nejlepší disko klub sedmdesátých let, nečekaně to nevyhrálo provařené Studio 54 v New Yorku. Zvítězil Casino Club v severoanglickym Wiganu na předměstí Manchesteru. Vítězství bylo o to překvapivější, že se tam nehrálo sedmdesátkový disko, ale soul, přesněji jeho samozvaný žánr Northern Soul. DJs nehráli nejnovější disko hitovky, ale ošoupané, obskurní soulové nahrávky ze 60. let, které nikdy nepronikly do žádných hitparád.
 
Návštěvníci klubu netancovali v páru a northernsoulovej klub rozhodně nefungoval jako páteční seznamka pro nadržené adolescenty. Naopak. Byl to mejdan, kde se braly amfetaminy po hrstech a kde tanečníci předváděli piruety, otočky a výkopy po celou noc až do svítání. Northern Soul byl naprostý underground, který ignoroval všechny hlavní proudy své doby. A přesto, anebo snad právě proto, šlo o jeden z nejpozoruhodnějších hudebních kultů 20. století.
 
V šedesátých letech měl americký soul v Británii zástupy fanoušků. Sestávaly hlavně ze skupin mods, subkultury, jejímž životním stylem byla hudba, módní oblečení, úhledně učesané vlasy, tanec a skútr značky Vespa. Jenže jak běžel čas, mods čím dál více tíhli k rocku a jamaskému ska a na americký soul se pomalu zapomínalo. Bylo to tak skoro všude až na sever Anglie, kde se žánr udržel. Odtud tedy název Northern Soul.
 
V polovině 70. let se northernsoulová scéna rozvinula do obřích rozměrů. Zajímavé ale je, že i v době své největší slávy mánie víceméně nepřekročila hranice severní Anglie. I když nadšení utichalo, northernsoulové noci nevymizely. Nejdřív sloužily stárnoucím nostalgikům, později se nabalili i mladší fanoušci.
 
A protože trendy přicházejí, odcházejí a zase se vrací, po roce 2000 se najednou s northernsoulovými all-nightery roztrhl pytel. A to nejen na britských ostrovech. Kritici sice občas tvrdí, že Northern Soul nebyl ničím jiným, než kratochvílí pro spolek bílých severoanglických týnejdžrů, kteří se děsně oblékali a poslouchali příšernou hudbu. I největší odpůrce však musí uznat, že existuje hromada soulových hitovek mimořádné kvality. Bez nadšení hudbymilovných Northernsoulers bychom se o nich nejspíš nikdy nedozvěděli.
 
V pátek máte skvělou příležitost přijít se na northensoulovou akci podívat osobně. Kromě cesty do Anglie můžete vyhrát i další ceny. Druhý nejlepší tanečník dostane voucher na nákup stylového oblečení v internetovém obchodě Jump The Gun v hodnotě 100 liber a třetí pořádnou nálož Jägermeisteru – karton šesti lahví.
 
Soutěžící se utkají ve třech kolech, v každém zazní dvě skladby, soutěží každý, kdo je ve 22 hodin na place. Žádná čísla, žádná křeč, kdo chce, tak se může zapojit. Po prvním kole zůstává 6 nejlepších, po druhém kole tři nejlepší, ze kterých následně vzejde konečně pořadí.
 
Sledujte www.pragueallnighters.cz a facebook.com/events/367654353384109/?fref=ts


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.