Share |

Basketbalová reprezentantka Eva Vítečková: Sport, u něhož neusnu? Neznám!

foto archiv Evy Vítečkové

Jestli znáte v  ženském basketbalu někoho s přesnější muškou, hned zítra sedám na první letadlo a emigruji, kamkoliv mi řeknete. Vsadím také svou sbírku motýlů, že z dlouhodobého hlediska na domácích palubovkách lepší tuzemská hráčka nepůsobí. Do týmu by ji chtěl každý trenér, v tom co dělá, je špička, jak to ale má opora USK Praha a české reprezentace s ostatním sportovním vyžitím?

 

V čem se cítíš kromě basketu silná v kramflecích?

 

V ničem. Jsem ráda, že jsem se s výběrem sportu trefila právě do basketbalu.

 

Pamatuješ na soutěž Hip hap hop, v rámci níž se hrála košanda a sborově se fandilo "Evo Evo, Ignáci, Ignáci"?

Pamatuji, při košandě jsem sledovala především výkony holek, protože se tam párkrát objevily i naše soupeřky.

 

Míváš sportovní sny? Nezdálo se ti někdy, jak vlastnoručně smečuješ do obroučky?

 

Jasně, že se mi to zdálo, a ne jednou. Ale normálně po tom netoužím, vím, čeho jsem schopna. Jinak když jsem byla pod celkovou narkózou při arthroskopii kotníku, tak se mi zdálo, že jsem šla na zápas a zapomněla jsem si boty, to byl strašný stres.

 

Nechybí ti v domácí lize třeba exhibice typu All-star?

 

Vůbec mi to nechybí, jsem proti exhibičním utkáním nebo all starům, ženské neumí udělat show. Lépe řečeno, když už exhibice, tak se vším všudy, takže smeče a různé parádičky, a to umí jen chlapi, ale ne všichni. Byla jsem 3x na All star Evropské ligy a myslím si, že peníze použité na tyto události mohou být využity lépe a na mnohem důležitějších místech.

 

Stejně jako Sáblíková či Rolínek pocházíš ze Žďáru. Má snad ve vzduchu něco speciálního? 

Koluje tam čerstvý vzduch, stravujeme se ve Vesně a koupeme se v Pilské nádrži.

 

Jak to máš s talismany a rituály?

 

Talismana mám, ten se mnou projel snad všechna místa, všechny státy a kontinenty, kde jsem hrála.

Rituálů mám za ty roky spousty, radši to ani nechci počítat

 

Kdysi jsi mi říkala, že když máš volný den, raději nabíráš síly, co ale aktivity, při nichž se člověk moc neunaví a la bungee jumping a další extrémnější záležitosti? 

 

Bungee by byla asi ta poslední aktivita, do které bych šla. Možná bych zvládla let balonem, ale vzhledem k tomu, že se stresuji při samotném lítání v letadle, tak jiné extrémní záležitosti vyhledávat nebudu. Nedávno jsme byly s holkama na Matějské a to jsem se překonala a šla na jednu šílenou atrakci.

 

Co fandění, když do hry třeba kvůli zranění nemůžeš zasáhnout sama. Býváš nervózní, tlačíš míče do košů apod.?

Záleží, jak je důležitý samotný zápas, teď jsem byla dva měsíce zraněná, na lavičce jsem byla několik utkání a s výjimkou zápasů proti Brnu mě to nebavilo, nudila jsem se. Člověk má někdy velký problém se proti slabším soupeřům pořádně koncentrovat jako hráč, natož když má sedět jenom na lavičce.

 

Jak sis zmíněné neplánované volno „užila“?

 

Jak se to vezme. Moc volných dnů jsem neměla, trénovala jsem s naším atletickým trenérem Alešem Kaplanem. Ale když se podívám zpětně, tak jsem si to období opravdu užila.

 

V hokeji jsi fanynkou Komety Brno. Chodíš na zápasy, ale hrála už si třeba i někdy exhibiční utkání sama?

Zatím mě ještě nikdo na exhibiční utkání nepozval. Musela bych nafasovat pořádnou hokejku, o kterou bych se mohla dobře opírat, pak pro jistotu dva bodyguardy, jeden by jezdil přede mnou a druhý za mnou, aby mě mohli chytat, kdybych náhodou neudržela balanc. Myslím, že by to byla z mé strany velká komedie se smutným koncem.

 

Když se jdeš podívat na sport, sleduješ z kotle nebo z vipky? 

 

Záleží, jaké lístky se ke mně dostanou, když VIP, tak super, nemusím řešit sezení. Ale třeba na Kometě jsem si už pár zápasů taky odstála. Do kotle se nehrnu, nerada se mačkám a stojí tam jen blázni.

Zůstaneme-li u ledu - krasobruslení, byť třeba jen pasivně z televize - tě nebaví?

 

Na krasobruslení v TV se ráda podívám, ale nevyhledávám ho. Ve škole jsme měli základy krasobruslení a jsem ráda, že jsem ten semestr přežila. 

 

U jakého sportu naopak usínáš? Je to šestihodinová etapa na Tour de France, curling, nebo?

 

Otázka by spíše měla znít, u kterého sportu zaručeně neusneš? Neznám takový sport.

Byla jsi na olympiádě. Vím, že nejde stihnout všechno, ale co jsi tam viděla ty?

My jsme toho stihli celkem dost, protože třeba v Číně jsme po turnaji zůstávali ještě týden. Tzn. stolní tenis, beachvolejbal, basketbal, atletika, tenis, baseball. Jsem ráda, že jsme se dostali na samotné zahájení, to byl můj velký sen. No a taky výlet na Velkou čínskou zeď.

text: Bobby Rohál

 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.