Bardzo fajný festival: svěží polská kultura na plátně i na talíři

 

Bardzo fajný festival, Bio Oko, Praha 7
22. – 24. 11. 2018
Tisková zpráva

 

Bardzo fajný festival představí neotřelé filmové pohledy na polskou společnost

 

Výběr filmů z nejnovější polské produkce, veřejná předpremiéra odvážného snímku Útěk, pásmo krátkých svěžích filmů z polského regionu Podlesí, program pro děti, komiksová výstava a workshop pro dospělé a také ochutnávka z polské kuchyně. Za polským ševelením vyražte od čtvrtka 22. do soboty 24. listopadu do letenského Bia Oko.

Bardzo fajný festival letos představí 4 nové silné snímky, které neotřelým způsobem nahlížejí na Polsko a jeho společnost. Ve veřejné předpremiéře uvede v pátek 23. listopadu film Útěk.

Odvážný snímek natočený podle skutečného příběhu ženy, která trpí ztrátou paměti – tzv. disociativní fugou, je druhým celovečerním filmem Agnieszky Smoczyńské, režisérky mezinárodně oceňovaného snímku Vábení sirén, který uvedl Bardzo fajný festival v roce 2016.  „Těší nás, že se do české distribuce dostává stále více polských filmů. Po úspěšném loňském uvedení dvou filmů v české předpremiéře (vyprodané projekce filmů S láskou Vincent a Poslední rodina), máme tu čest ve spolupráci s distribuční společností Pilot Films na festivalu uvést další zbrusu nový výrazný polský film, říká Tereza Plavecká, ředitelka festivalu. Film vznikl v koprodukci s českou účastí a stihl již získat ocenění na festivalu v Gdyni a nominaci z Cannes. Předpremiéry se zúčastní režisérka Agnieszka Smoczyńska, scenáristka a představitelka hlavní role Gabriela Muskała a také obě producentky Agnieszka Kurzydło a Karla Stojáková, autor hudby Filip Míšek a další polští i čeští tvůrci. Po projekci, která začíná už ve 20.15 bude následovat diskuze. Do kin film vstupuje
6. prosince.

Pátý ročník festivalu zahájí ve čtvrtek 22. listopadu dva filmy, které ač pojí téma války, nejsou to válečné filmy. Snímek Nejlepší (20.30) natočený podle skutečného příběhu, vypráví o vnitřním boji mladého polského sportovce Jerzyho Górského, který se rozhodl překonat své psychické i fyzické limity a získat titul mistra světa v triatlonu. Film Łukasze Palkowského získal získal ocenení za scénář a herecký debut na Filmovém festivalu
v Gdyni. Ve spolupráci s Aerofilms bude na programu také obrazově krásná Studená válka (od 18.00), milostný příběh plný zvratů od oscarového režiséra Pawła Pawlikowského.

 

V pátek 23. listopadu přivane festival svěží vánek z polského regionu Podlesí. Hosté Maciej Ranta a Katarzyny Połećz z partnerských festivalů Filmové Podlesí Útočí a Żubroffka představí pásmo nových krátkých filmů, které české publikum ještě nemělo šanci vidět.  

 

V sobotu 24. listopadu dopoledne se promění kino a foyer v tvůrčí prostor pro rodiny
a děti.  Od 15 hodin se děti přenesou do hmyzího světa a zažijí Dobrodružství modrého rytíře. Kreslený seriál pochází z dílny proslulého Studia animovaných filmů v Bělsku-Bílé a je jazykově bezbariérový. Po pohádkách bude od 16 hodin následovat tvůrčí tematická rytířská dílna připravená ve spolupráci s Aeroškolou. Během dětské dílny si mohou tvůrčích aktivit užít i dospělí. Od 16.00 povede ilustrátorka a komiksová kreslířka Štěpánka Jislová komiksový workshop zaměřený na historický komiks. Všichni návštěvníci festivalu si budou moci po celou dobu festivalu prohlédnout komiksovou výstavu Spolu v bublinách, v sobotu navíc se zasvěceným komentářem.

 

V sobotu večer čekají diváky dva další výrazné filmy – artovější Srdce lásky (Serce miłości), filmová meditace o umění a lásce s komickými detaily a neobyčejnou experimentální hudbou. Film vypráví o životě a uměleckých peripetiích skutečných současných polských umělců – experimentálním hudebníkovi a performerovi Wojciechu Bąkowském a o dost mladší kreslířce a tanečnici Zuzanně Bartoszek. Autorem scénáře je Robert Bolesto, scénárista úspěšného filmu Poslední rodina, který uvedl Bardzo fajný festival v roce 2017. Projekce se zúčastní režisér Łukasz Ronduda.

Festival zakončí vítězný film z lonského gdyňského festivalu, vánočně laděná Tichá noc, debut Piotra Domalewského, který je tragikomickou sondou do života obyčejné polské rodiny se všemi mikrokonflikty, kostlivci ve skříni a lahvemi vodky za pohovkou.

 

Všechny filmy festivalu budou uvedeny v originálním polském znění s českými a anglickými titulky. Diskuze budou tlumočeny do češtiny a polštiny.

 

Popularizace skrze film a zážitek

Už šestým rokem organizuje spolek Popular filmové večery a vícedenní festival polského filmu. Letošní Bardzo fajný festival je jeho již jedenáctou akcí v pořadí. „Každý rok hledáme nové a neotřelé snímky, které českým divákům mohou přiblížit současné Polsko z různých úhlů pohledu, říká hlavní dramaturgyně festivalu Jana Tomášová. Cílem spolku
je popularizace polské kultury, tedy představovat zajímavé polské filmy a projekty
a zasazovat je do kontextu.

Festivalu se daří propojovat české diváky s polskou menšinou a na festivalu zní každoročně oba dva jazyky. „Máme radost, že se nám Polky a Poláci už sami ozývají a mají zájem s námi spolupracovat, říká Anna Vondráčková, finanční manažerka a produkční polských delikates.  

Delikatesy čili speciaity z polské kuchyně jsou každoročně velice oblíbenou součástí festivalu. „Pro diváky jsme si připravili podzimně laděné menu, podávat se bude bigos, žurek nebo polská okurková polévka a tradiční moučníky szarlotka nebo krówka a také kanapky čili polské chlebíčky, dodává Anna.

 

Vstupenky: Bio Oko & Goout.cz
Více informací: Facebook.com/bardzofajny

 

 

Comments

comments

Vyhledat