Share |

Banksy opět šokuje: Postavil instalaci v podobě funkčního hotelu

kredit: www.walledoffhotel.com

Banksy opět překvapil. Jeho nejnovějším počinem je instalace v podobě hotelu.
Walled off Hotel najdete v Betlémě na adrese 182 Caritas Street. Je záměrně strčen hned u bezpečnostní zdi, aby návštěvníci zakusili pocit obezděnosti. Kontrast klasického až plyšového dekoru v teplých barvách laděných do stylu gentlemanských klubů za koloniálních dob a chladné zdi je dotažený. Hostům je v popisu hotelu nabízeno například lákadlo v podobě "soch dusících se slzným plynem". Cherubínci visící ze stropu mají kyslíkové masky, na olejomalbách vidíme záchranné vesty uprchlíků. 
Hotel je skutečný, má bar, galerii a je možno v něm přenocovat. "Banksy z toho neuvidí ani penny. Uhradil instalaci a předal hotel dál coby nezávislý místní podnik. Cílem je dostat se na nulu a případné zisky předat místním projektům," píše se na Banksyho webu. Dále tam zdůrazňují, že umělec nestojí na žádné straně politického spektra a návštěvník si má udělat názor sám.
Hotel můžete od 11 dopoledne do 19:30 večer navštívit, i když v něm nebydlíte.
Je to největší Banksyho počin od otravného zábavního parku Dismaland z roku 2015.
 
Reakce výtvarných kritiků jsou zatím rozporuplné - někteří Banksyho osočují, že se chce zviditelnit díky utrpení druhých a vypjaté atmosféře v politicky třaskavé oblasti. Jiní jsou rozpačití a ptají se, zda to není parodie. Nám se to jako "food for thought" líbí.
 
Umělec sám k projektu víc nesděluje, rozhovor nám nedal (ne že by nás to překvapilo) a s dotazy po dalších informacích jsme byli odkázáni na web www.walledoffhotel.com - aspoň nám ale poslali hromadu fotek.
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.