Share |

Auto*Mat dnes v osm na dvojce

ilustrační foto Martin Siebert

 

Ovládáme město, nebo město ovládá nás? Stáváme se automaty? Je pražský primátor spíše cyklista nebo populista? Inspirující, emotivní a vtipný dokument režiséra Martina Marečka hledá hravým způsobem odpovědi na otázky související s životem ve městě, civilizací v pohybu a dobrodružnou cestou ke změně. Premiéra na Dvojce ve čtvrtek 14. 7. ve 20:00 hodin.

 

Auto*Mat je stylově různorodý film, kombinující žánr dokumentu, animace, hudebního klipu a home videa. Časosběrný princip vyprávění je rozšířen provokujícími situacemi a osobním vyprávěním. Dokument, jehož natáčení trvalo šest let, mapuje snahu zlepšit stávající dopravní situaci v hlavním městě. Impulsem pro jeho vznik bylo uvědomění si neutěšené dopravní situace v Praze a neexistence důstojných podmínek k pohybu a životu pro cyklisty a chodce. Několik let autor filmu nejprve inicioval a posléze s kamerou sledoval nejrůznější akce lidí, kteří se rozhodli změnit dopravní situaci v hlavním městě. Režisérovi se daří z osobního a konkrétního příběhu vytvořit obecně platné zamyšlení nad tím, zda se jedinci může podařit změnit svět okolo sebe.

 

Jednou z hlavních postav je tehdejší pražský primátor Pavel Bém, který se postupně mění ze vstřícného partnera a charismatického mediálního mága v politického oponenta. Vedle osobní linie vypráví film příběh zrození a vývoje iniciativy Auto*Mat, z jejíhož popudu vznikly i „spanilé“ cyklistické každoroční jízdy Prahou. Když v roce 2008 dosáhne počet účastníků cyklojízdy pěti tisíc, jízdu na kole po městě už nikdo neodsuzuje jako trestný čin. Film zachycuje i okamžik, kdy jednoho ze zakladatelů Auto*Matu Jana Bouchala v lednu 2006 smrtelně zranil automobil, když jel z práce na kole domů. Od demonstrací a poetických happeningů se Auto*Mat postupně mění v organizaci, která spolupracuje s odborníky a nabízí konkrétní řešení, jež jsou běžná v kultivovaných metropolích celého světa.

 

Námět, scénář, režie Martin Mareček, producent Vratislav Šlajer, kamera Vít Klusák, Jiří Málek, Martin Mareček, střih Jana Vlčková, Martin Mareček, hudba Martin Mareček, Tereza Marečková, Ondřej Anděra, zvuk Michal Gábor, Ondřej Ježek. Vyrobil Bionaut Films s podporou Státního fondu ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie, koprodukce Česká televize ve spolupráci s i/o post, SoundSquare a Jámor Studio.

 

Snímek získal v roce 2009 na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Jihlava Cenu diváků a v roce 2010 Cenu za nejlepší český dokument desetiletí na základě diváckého hlasování.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.