Share |

Atlas braků: Simon R. Green - Žij a buď Drood

Žánr urban fantasy a další literární trendy.

Nic se na světě nestane bez vlivu Droodů. Politici velmocí sice zdánlivě vládnou, ale to jen proto, že se rádi vyhřívají ve světle zájmu, které jim dodává na důležitosti, ale odpovědnosti se bojí. Mají Droody a na ně ji rádi svalí.
 
Droodové jsou rozvětvená rodina s kořeny sahajícími tak hluboko do dějin Albionu, že už o tom sami ztratili pojem. Za staletí získali nezměrné bohatství a ještě větší moc a vliv, které používali k bohulibému usměrňování historie. Jsou to vesměs běžní smrtelníci, ale okolnosti je nutí mít co do činění s bytostmi poněkud jiného druhu, protože ty nejčastěji touží zasahovat do životaběhu lidstva a vést je na scestí či úplně nejlépe ke zkáze: s démony, se zlovolnými božstvy, s tvory z nepředstavitelně jiných dimenzí, se silami, o nichž něco málo tušil snad jen H. P. Lovecraft. Droodové se s nimi potýkají dennodenně, aniž lidstvo tuší, kolikrát už uniklo hrobníků z lopaty, a jakým. Vede si svůj civilizovaný život 21. století, zatímco kolem něj povýtce nepovšimnutě probíhají titánské boje, vedle nichž ty, jež sváděli olympští bohové, byly úsměvnou selankou.
 
Máme tu zřejmý půdorys urban fantasy, fantastického subžánru, který se v posledním čase silně rozplemenil, zahltiv svět především upíry, zato pro všechny věkové kategorie. Jeho obliba je značná, jeho úroveň v provedení kdejakého pisálka, který ještě včera uměl docela slušně upéct krocana na Díkůvzdání a jinak nic, značně rozkolísaná. Představa, že se nám přímo pod nosem děje něco, co nám zůstává skryto a co není úplně z tohoto světa, je pro čtenáře vzrušující. Autoři se mylně domnívají, že je to snadný žánr, že stačí znát trochu mytologii, folklór, zmíněného Lovecrafta a pak už jen anatomii člověka a vědět, co v pravý čas useknout a odkud stříká nejvíc krve.
 
Britský spisovatel Simon R. Green je živoucí manufaktura na cykly SF a fantasy. To velí k obezřetnosti. Na druhou stranu je jeho produktivita – v začátcích kariéry před čtvrtstoletím vydal v jednom roce i sedm románů – přinejmenším zárukou, že ovládá řemeslo a jako rutinér neselže.
 
On však překonává očekávání a je nečekaně dobrý, troufám si tvrdit, že v daném subžánru nejlepší. Už před deseti lety se pustil do urban fantasy cyklem Noční strana, prakticky detektivkou drsné školy zasazenou do fantaskních kulis. O čtyři roky později už mu to bylo málo a přidal k Noční straně Droody. Zastřešil je titulem Tajná historie, a aby se bavil jinak než u Noční strany, opuncoval je bondovkami. Počíná to už názvy – Démoni jsou věšní, Špión, který mne strašil, Srdečné pozdravy z pekla, chystá se Casino Infernale –, pokračuje to přes intrikánský, konspirativní děj, výbušný a akční, až oči přecházejí, a končí lahůdkovými drobnostmi: Zbrojmistr, podobně jako Q, vybavuje Droody magickou supertechnikou jak z vlastní dílny, tak ze zásob nacházených v rodinném sídle Droodů, stavbě tak nesmírné, že ji nikdo dokonale nezná a ona může postupně vydávat svá tajemství. Droody vede Matriarcha, byť na rozdíl od bondovské(ho) M nemá vinou soupeřících rodinných frakcí zcela pozitivní roli.
 
V centru pozornosti všech dosavadních šesti dílů série pak stojí Edwin Drood, který si (i pro vnější svět, jenž o existenci a moci Droodů vágně tuší a nemá z nich dobrý pocit), říká Šaman Bond, bývalý polní agent rodiny, později její černá ovce, zato však jeden z mála čestných a spravedlivých. Je vcelku lhostejné, co s pomocí svých stálých spojenců, mezi něž patří čarodějnice (konstantní Bond-girl) ,poloelf i Jack Rozparovač, který za trest za své hříchy získal nesmrtelnost, i dočasných, z nichž někteří sem j. h. přecházejí z jiných Greenových sérií, musí Edwin Drood řešit v tomto díle. Zase je to nějaká drobnost nezemského rázu, která začíná zdáním, že mu vyvraždili celou, mnohatisícičlennou rodinu a smetli ze světa i Síň, její tradiční sídlo… než se ukáže, že arcilotr tohoto dílu Crow Lee všechny a všechno jen přemístil do jiné dimenze. Podstatné je, že ač zrovna tento díl nepatří do Top 3 série, jde opět o strhují, vtipné a nápaditostí ve švech praskající dílko.
 
 
Simon R. Green: Žij a buď Drood, přeložil Josef Hořejší, Polaris, Frenštát pod Radhoštěm, 2013, 356 str.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.