Share |

Ateliér textilní tvorby UMPRUM na Heimtextil

foto: UMPRUM

Termín konání akce: 10. 1.–13. 1. 2017
Místo konání: Messe Frankfurt GmbH, Ludwig-Erhard-Anlage 1, Frankfurt am Main, Hall 4.2 , booth J60, Campus Heimtextil
 
Veletrh bytového textilu Heimtextil je obří událostí pro všechny tvůrce, výrobce, obchodníky i milovníky textilu. Slouží jako prostor pro dojednávání kontraktů, je ukazatelem trendů i zdrojem inspirace. Ateliér textilní tvorby UMPRUM se zde pod vedením Jitky Škopové představí již po sedmé v sekci studentský design - Campus Heimtextil  a vystaví práce na téma Textilní architektura, novodobí nomádi, alternativní bydlení a ekologie.
 
Ateliér textilní tvorby se kromě tradičních technik dlouhodobě zabývá experimentem a hledáním nových cest využití různých materiálů. Dokazuje, že tento obor zasahuje do mnoha částí života i technologií a nemusí se v každém případě omezit jen na tradiční textilní vlákna a postupy. Zároveň ve svém přístupu respektuje potřeby pro udržitelný rozvoj a ekologii.
 
Dlouhodobá filozofie a práce ateliéru se zřetelně odráží i v tématu pro letošní Heimtextil, kde se bude prezentovat pět projektů, které vznikly ve spolupráci s českým výrobcem Svitap J.H.J. spol. s.r.o.
 
Na počátku si studenti kladli otázky " Co je či má být textilní architekturou v kontextu našeho století ". Zabývali se novými robotickými přístupy při vzniku textilií, vytvářeli studie textilních mostů, velkoplošných membrán, které mají schopnost zadržet vodu v krajině  a přišli s vizí kostela 21.století, který je místem pro naše zastavení. Tato myšlenka se nejlépe odráží v projektu Maxe Lipovského Chybění. Obrací se k nedostatku duchovna v naší společnosti a inspirací mu je znovuobjevení posvátného místa, kde stávala sakrální stavba. Jedná se o již neexistující ostrůvek s kaplí sv. Jana Nepomuckého pod Karlovým mostem na Vltavě, který byl povodní v roce 1785 úplně zničen. Na jeho místo navrhl plovoucí nafukovací objekt, novou kapli kuželovitého tvaru, která propojuje vodní hladinu s nebem.
 
Projekt Blanky Urbanové Platónská tělesa vychází z přesných pravidel posvátné geometrie a Platónských těles – konkrétně dvacetistěnu představujícího element vody. Dvacetistěny jsou zde základními stavebními prvky architektury, která má sloužit jako místo pro setkávání. Pavilon je navržena tak, aby jeho konstrukce byla roboticky potažena vlákny z taveného PET.
 
Návrhy staveb se však nesoustředí jen pro lidi, jak dokazuje Architektura pro salát Anety Dvořákové. Pro různé malé rostliny navrhla drobné mobilní fóliovníky. Vychází zde z japonské techniky papírového skladu origami. Tyto skleníky z PVC fólie se dají pořídit za nízké náklady, umožňují jednoduché větrání a ukotvení do půdy. Díky své konstrukci se dají lehce složit a snadno skladovat.
 
Eliška Vaňková představí Shelter - Alternativní přístřešek, který je vyroben z lněné oboustranně impregnované stanovky. Pro větší pevnost je materiál pojednán vrstvami akrylových směsí, které materiálu dodávají pevnější povrch a současně na ploše fungují jako autorská malba.
 
Úkryt v krajině je téma Alžběty Prouzové. Drobná stavba lze zavěsit mezi stromy a jednoduchý tvar objektu je inspirován strukturami sněhu. Zvolená textilie lze velmi dobře prořezávat a perforovat, aniž by se dále trhala. Díky této struktuře se v objektu neudržuje voda a je schopen zůstat delší dobu v přírodě bez jakékoli náročné údržby.
 
Prezentace se na veletrhu Heimtextil nebude soustředit jen na zmíněné projekty. Expozici oživí materiálový kvíz, který sklidil velký úspěch na loňské výstavě ateliéru Experimentální materiály a textil na London Design Festival. Obnovená verze bude navíc soutěžní.
 
Dále zde bude představena nová publikace Experimentální textil a materiály, která mapuje více než třicet experimentálních projektů studentů Ateliéru textilní tvorby, které se vymykají obvyklému vnímání textilu. Kniha se dělí na šest okruhů podle způsobu a oblastí využití materiálů – lokální materiály, odpad, sloužící materiály (myšleno textil součástí designu a technologií), textil a architektura, nové materiály a nakonec vizionářské koncepce a nápady.
 
V soutěžní sekci Young Creations Award bude Ateliér textilní tvorby zastupovat Aneta Dvořáková s projektem Párání - Ripping. Aneta se dostala do užšího výběru soutěžících a bude se ucházet o tuto prestižní cenu.
 
Seznam vystavujících:
Max Lipovský / Chybění
Blanka Urbanová / Platónská tělesa
Aneta Dvořáková / Architektura pro salát
Eliška Vaňková / Alternativní přístřešek
Alžběta Prouzová / Úkryt v krajině

Kurátor expozice: Jitka Škopová
Architektonické zpracování: Jitka Škopová
Grafika: Petr Hrůza


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.