Share |

Asijská elegance a šarm vládnou ve skleníku Fata Morgana

Paraphalaenopsis labukensis

Za účasti velvyslanců Filipín, Indonésie, Malajsie, Thajska a Vietnamu - členských zemí Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN) slavnostní zahájení očekávané výstavy orchidejí. Role patronek se ujaly krásné dámy, zpěvačka Lucie Bílá a herečky Iva Hüttnerová a Michaela Kuklová. Tématem dvanáctého ročníku výstavy orchidejí je Asie a představí část z obrovského bohatství, které se skrývá uvnitř asijských tropických pralesů od nížin až po velehory. K výzdobě výstavy přispěly tentokrát i ambasády pěti zemí Sdružení národů jihovýchodní Asie zapůjčením zajímavých dekorativních předmětů a soch. Výstava se koná ve skleníku Fata Morgana do 25. března, otevřeno je denně kromě pondělí od 9.00 do 18.00 hodin. Chybět nebude ani doprovodný víkendový program, workshop aranžování, poradna odborníků i prodej rostlin.
 
Botanická zahrada hl. m. Prahy má ve svých sbírkách přibližně 2200 druhů orchidejí. Jednou z ozdob výstavy bude kvetoucí Paraphalaenopsis labukensis, orchidej s nejdelšími listy, které mohou dorůst téměř třímetrové délky. „Tato fascinující orchidej osídluje koruny stromů a v přírodě roste pouze na severozápadě ostrova Borneo, ve skalnatém údolí Labuk, v nadmořské výšce 500 až 1000 metrů. Její zajímavě tvarované květy v několika teplých odstínech hnědé a medově žluté barvy krásně voní po skořici,“ láká ke zhlédnutí Romana Rybková, kurátorka tropických rostlin. Tato orchidej je ve sbírkách spíše vzácná, ve skleníku trojské botanické zahrady kvete pravidelně každý rok.
 
Aranžmá v asijském stylu
Návštěvníci se mohou těšit na jedinečná aranžmá, která připravili studenti České zahradnické akademie Mělník pod vedením Petry Křížové. Uvidí například originální vějíře s orchidejemi zavěšené nad jezírkem, lampiony i neotřelé kompozice z orchidejí a jiných tropických rostlin. K výzdobě v asijském duchu přispěly také autentickými dekoračními předměty a sochami ambasády Filipín, Indonésie, Malajsie, Thajska a Vietnamu. Celou výstavu střeží posel bohů – Garuda, mocná postava objevující se v národních znacích mnoha asijských zemí. Ve výstavním sále v Ornamentální zahradě si návštěvníci prohlédnou snímky od vietnamských fotografů na téma Příroda a lidé Vietnamu.
 
Doprovodný program (nejen) pro milovníky orchidejí
Výstavu doprovodí také zajímavý víkendový program. Chybět nebudou jak ukázky pěstování a aranžování orchidejí, tak ani tematická přednáška či komentovaná provázení výstavou. Před skleníkem Fata Morgana návštěvníci najdou také stánek se vzdělávacími aktivitami botanické zahrady. Zájemci si zde mohou otestovat své znalosti vždy v sobotu a v neděli od 11.00 do 16.00 hodin.
 
Nejen skvělé čaje a další teplé nápoje budou o víkendech k zakoupení v oblíbené čajovně U Cesty. Za příznivého počasí denně mimo pondělí nabídne občerstvení také pavilon pod skleníkem Fata Morgana.
V zásobním skleníku pod administrativní budovou je pro zájemce připraven prodej, který zajišťuje firma Pokojovky.cz. Na výběr bude ze široké nabídky orchidejí, ale i dalších pokojových rostlin. Prodejci rádi poradí s výběrem i péčí o zakoupené rostliny.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.