Share |

Artbanka: Mladé umění, které si můžete půjčit domů

Prinajměte si dílo domů nebo do kanceláře
foto Petr Tibitanzl, Francois a archiv Artbanky

Jestli potřebujete rozptýlení či vytržení z reality, naplánujte si návštěvu Artbanky - Museum of Young Art.
V barokním paláci v Karlově ulici, kde se AMoYA nachází, tak klidně můžete strávit i celé odpoledne, když na to budete dostatečně otrlí. Jestliže vás totiž nebaví tradiční umění a razíte heslo čím ulítlejší, tím lepší, rozhodně si tady přijdete na své.
Třemi budovami paláce, kde je sbírka umístěna, budete procházet patro po patru jako v transu. AMoYA je totiž projekt, jenž pomáhá mladým umělcům na začátku kariéry, nakupuje jejich díla a tím podporuje jejich další umělecký a profesní rozvoj. Kromě nastupujících si vybírá i z děl výtvarníku střední generace (Bolf, Černý).
Sbírka je tudíž tvořena výhradně současným uměním.Vidět tak můžete spodní prádlo a kabelku ušitou z myší - inspirovanou kolekcí Chanel, močícího (či masturbujícího?) muže, jenž na vás vykoukne ze dveří fiktivní toalety, šaty a la Marilyn Monroe nad větrákem, mrtvolu v igelitu, Krista houpajícího se na kruzích, hračky, které byste svým dětěm nikdy nekoupili (leda byste je chtěli vystrašit), ale též díla Josefa Bolfa či muže ve formaldehydu od Davida Hirsta Černého. Ať už se vám to bude líbit či ne, rozhodně vás tato sbírka nenechá klidnými a budete mít minimálně téma k diskusi s přáteli.
Na závěr je třeba říct, že dobrý úmysl neziskového projektu, který pomáhá mladým umělcům, se cení a kontrast starého barokního paláce s tímto provokativním uměním ve vás bude doznívat ještě hodně dlouho poté, co AMoYA navštívíte.
Artbanka ale není jen galerie: nabízí PRONÁJEM DĚL pro vaši kancelář nebo byt. Můžete tak měnit vzhled svého okolí a zároveň podpořit mladé umělce. Snad kromě chodovské artotéky nikdo jiný podobnou možnost nenabízí.
Katalog děl s ceníkem pronájmu najdete zde!
Více na http://artbanka.cz/cz/
Další fotky najdete na našem facebooku!
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.