Share |

Aplikace a weby na výuku jazyků: Vyzkoušeli jsme a zjistili, zač stojí

Zlepšit se v nějakém jazyce v pohodlí svého domova? Pochytit pár slov před dovolenou? Nebo si osvěžit znalosti ze školy? To chcem. Existuje slušná řádka aplikací a stránek, které tyhle věci nabízejí. 
 
Protišedi po několik měsíců zkoumalo ty nejznámější. Zajímalo nás nejen to, zda vše funguje, ale i to, jestli člověka aplikace zabaví tak, aby ji používal s chutí.
UPSATE: I dlouho po vydání je o článek velký zájem a hcodí nám noví tipy od čtenářů, proto článek updatujeme, poslední aktualizace: únor 2019.
Aplikace většinou pracují s několikaminutovými lekcemi, kde například pomocí obrázků a krátkých vět učí jak nová slova, tak gramatické jevy (tj. v jedné lekci máte věty jako To je bicykl s obrázkem kola, v další pak Je to pomeranč s obrázkem ovoce a otazníkem). Poměrně efektivně si tak do hlavy nasáčkujete i docela slušnou zásobu slov a krátkých větiček, později se nenápadně přidají složitější věty, nepravidelná slovesa atakdále. Posléze se slovíčka a jevy opakují, aplikace mívají různé hravé testy. Působí to často jako gamesy, někdy i jako svého druhu sociální síť, kde se dá komunikovat s ostatními uživateli. Některé appky jsou nádhernými ukázkami toho, že princip "škola hrou" funguje. I pro dospělé.
Testovacím jazykem byla italština. Jdeme na to:
 
DUOLINGO
Jedna z nejznámějších aplikací - 30 milionů uživatelů. Nabízí ovládání i v češtině (v ní vyučuje pouze anglický jazyk, ale pokud umíte anglicky, můžete si navolit další kurzy - otevře se vám možnos tučit s eitalsky, španělsky, rusky...).
+
Propracovaný systém bodů a odměn, které sbíráte za používání aplikace. "Jsem na tom závislej," přiznal kolega T.
Jednoduché rozhraní
Web i appka
České ovládání aspoň pro výuku angličtiny
Zdarma
-
Občas se zasekne (ale nové verzse jsou stále stabilnější)
Verdikt: Užitečné, dobré!
 
BABBEL
Babbel je podporován Evropskou unií. Nabízí výuku 13 jazyků, ovládání je možné v pěti jazycích, mezi kterými čeština není. Vyžaduje tedy znalost například angličtiny, ovšem postačí celkem základní přehled. Občas dělá veselé průzumy typu "který jazyk je nejvíc sexy" (ano, vyhrává francouzština). 
+
Nabídka řady jazyků
Verze pro počítač, tablet i mobil
Obsahuje jednoduché obrázkové karty se slovy a větičkami i gramatiku 
-
Zdarma je toho jen málo, vlastně jen lekce na vyzkoušení. Jinak stojí od 5 do 10 euro měsíčně. Doporučujeme vyčkávat na celkem časté slevové akce typu "kupte si 3 měsíce a získejte 3 zdarma"
Z námi testovaných kurzů byl Babbel spíše méně zábavný a "živý", ale i tak se jedná o úžasný pokrok od dob, kdy se učilo stylem "zlá učitelka před tabulí"
Verdikt: Není si celkem nač stěžovat, Babbel má celkem blíže ke školní výuce než veselé appce, ale mohli byste u toho vydržet, pokud jste motivováni.
 
BUSUU
Zlatá střední cesta mezi "old school" výukou a stylem "gamesa, která učí jazyk" - oproti Duolingu nemá tolik herních prvků, ale je mnohotvárnější a zábavnější než Babbel. Cenově je na tom jako Babbel, i zde se vyplatí počkat na slevy.
+
Hravá forma, která uživatele baví
Web i mobilní zařízení, plynule můžete přecházet a rozdělanou kapitolu od počítače dokončit na mobilu
Je tu řada testů, kterými si ověříte, zda jste se naučili správně
Můžete zadat své úkoly do pléna, de rodilí mluvčí případně opraví a okomentují vaši práci (pokud byste chtěli vyloženě jen tuto funkci, můžete také využít stránku lang-8, která dělá jen tohle).
Pokud nechcete platit, můžete používat free verzi ochuzenou o testy a pár dalších prvků, ale stále použitelnou. 
-
Pro Čechy může být brzda, že k ovládání potřebujete znát nějaký jazyk 
Problémy s nahráváním zvuku 
Občas něco nefunguje
Verdikt: Po delším používání nacházíme chyby - není to ideál
 
LINGQ
Nejméně přehledný, ale zato i s českým ovládáním.
+
Mluví na vás česky, vyberete si z několika jazyků, které se můžete učit (forma je obvykle krátký text s částečně neznámými slovy, na která můžete klikat)
Ukazuje přesný čas každé minilekce
Zdarma!
-
Technické problémy (3x za sebou nastavíte, že se chcete učit italsky, systém zavile cpe angličtinu)
Nejméně přehledný - uživatelské rozhraní nevybízí k aktivitě
 

MEMRISE
Další stránka s ovládáním v angličtině, občas trochu nudně drilující.
+
Vše je jasné a přehledné
Procvičuje psaní i poslech
Podobně jako u Duolinga sbíráte body, jsou tu i žebříčky šprtů
I free verze nabízí hodně věcí (placená má navíc třeba statistiky týkající se vašeho učení a video)
-
Nová slova vás to nutí opakovat to tak často, až je začnete nenávidět
Free verze se brzy omrzí, pokud u výuky chcete vydržet, budete asi potřebovat platit

 
 
 
Kromě techto poměrně univerzálních aplikací nabízejících celou škálu funkcí existují i méně propracované, přesto užitečné appky a stránky s jazykovou výukou, například:
LIVELINGUA nabízí zdarma vyučovací materály pro nepřeberné množství jazyků včertně opravdu okrajových.
BASIC ENGLISH SPEAKING se soustředí na základní užitečné fráze a přináší články, například "jak myslet anglicky".
YABLA je systém, který pracuje prakticky jen s videem. Herci hrají scénky z běžného života, můžete je sledovat i s titulky, případně hrát "hru", kde doplňujete slovo v titulcích vynechané. Na slova v titulcích můžete klikat a uvidíte vysvětlení, co znamenají. Většina obsahu je placená. Funguje na webu a v iOS. Zkuste ukázkové lekce, třeba je to právě to, co se vám hodí.
LINGUALIA je trochu divný web, který má chyby i v popisu ovládacích prvků, takže se člověk bojí, aby se nenaučil chyby, ale vypadá pěkně, třeba vyroste. Učí jen angličtinu a španělštinu.
Dobrý rozcestník ro různé stránky na téma výuka jazyků je stránka na webu Openculture a také stránky od BBC. Zkuste také portál Learn a Language.
 
Resumé:
Pokud se chcete naučit nový jazyk, možností máte víc než kdy předtím. I stránky a appky, které jsou zdarma, vám můžou pomoci - a mnohé jsou navíc zábavné a uživatelsky příjemné. Náš oblíbenec je duolingo. Chodit do kurzu se živým učitelem je samozřejmě super, ale i tyhle způsoby přinášejí užitek. Hurá na další jazyk!
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.