Share |

Anna Geislerová pro charitu: Kalendář v "hořících" šatech

Anna Geislerová se stala jednou z osobností, které se letos zapojily do kampaně na podporu lidí s nevyléčitelnou nemocí motýlích křídel. V kalendáři, jenž je věnován zakladatelce specializované péče v Česku, primářce Haně Bučkové, se objeví oděná do "hořících" šatů.

Nový ročník kalendáře organizace Debra na podporu lidí s nemocí motýlích křídel, jehož patronkou je už mnoho let Jitka Čvančarová, podpořila i herečka Anna Geislerová. Umělecké fotografce Bet Orten, jež je držitelkou řady ocenění, včetně ceny Czech Grand Design, pózovala Aňa v bílých šatech, na něž se projekcí promítaly plameny. Tématem snímku se totiž stala zranitelnost a extrémní citlivost kůže, kterou pacienti s nemocí motýlích křídel trpí. „Naši pacienti nikdy nebudou moci prožívat obyčejné věci tak jako ostatní. Zradila je totiž jejich vlastní kůžeuž od dětství je pro ně každý den plný bolesti, každý pohyb od nich vyžaduje, aby přemohli sami sebe,“ popisují autoři kalendáře Bet Orten a režisér Jan Pavlacký.  
 
Anna Geislerová podporuje Debru opakovaně. Už v loňském kalendáři se objevila v originálních šatech. Róbu se skleněnými střepy pro ni tehdy navrhl světoznámý český designer Jakub Polanka.
 
Fotografování kalendáře letos probíhalo v unikátním prostoru historické koleje ve Slavíkově ulici v Praze. Prostory stávajícího divadla Venuše ve Švehlovce, jež poskytlo zdarma zázemí pro práci na kalendáři, zde vznikly již ve 20. letech jako přednáškový sál pro studenty medicíny, který se večer proměňoval v dobově známé kino Academia. 
 
Letošní ročník kalendáře je věnován Haně Bučkové. Díky ní už pacienti neumírají na běžné infekce
 
Před patnácti lety ještě umírali pacienti s nemocí motýlích křídel na běžné infekce. Lékaři neměli o této nevyléčitelné chorobě dostatek informací a sami rodiče měli jen malé tušení, jak svým nemocným dětem ulevit od bolesti a zajistit alespoň trochu snazší život. Všechno změnilo působení primářky Hany Bučkové, která pozvedla péči o pacienty s nemocí motýlích křídel v Česku na jednu z nejvyšších úrovní v Evropě. Její obětavé práci je věnován letošní osvětový kalendář organizace DEBRA.
 
Hana Bučková se poté, co získala zkušenosti v zahraničí, vrátila před 15 lety do České republiky a provedla doslova revoluci v péči o pacienty s nemocí motýlích křídel. Založila první, a doposud jediné, specializované lékařské centrum v Brně, kde dnes zde působí 20 specialistů, za kterými se sjíždějí nemocní z celého Česka i ze zahraničí.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.