Share |

Anketa o módě a stylu: Spisovatelka Magdalena Westman

"Stručného průvodce vlastním osudem pojala Magdalena Westman s humorem a nadsázkou, zcela v souladu s názvem knihy. Šálu či ponožky si podle ní tedy neupleteme, zato se dozvíme s kým vším se Magdalena po sametové revoluci zapletla a jak neúnavně se pokoušela měnit svět." Tolik stránka nakladatelství Šuplík, kde vyšla kniha paní Magdaleny Westman nazvaná Hladce obrace nahodit sejmout. Knížku můžete najít zde a my jsme autorce položili naše klasické anketní otázky.
 
Vaše definice módy a stylu?
Potřebovala bych tu otázku rozšířit ještě nejméně o architekturu, interierový design, výtvarné umění a zahradu. Teprve všechno dohromady může něco vypovědět o mém životním stylu. Do obchodů chodím lovit zlaté rybky, někdy na ně čekám i celé roky. Hledám něco, co bych mohla mít jen já. Co nese nějaký autentický příběh, se kterým se mohu emocionálně ztotožnit. Půjčuji si inspiraci z tradičních kulturních vzorů  a užívám je v nových souvislostech. Za ideální mix např. interierového designu považuju kombinaci afrického (primitivního), koloniálního (středozemního) a moderního stylu.
 
Co máte nejraději na své práci?
Podle toho, na jaké práci? Poslední léta pracuji výhradně dobrovolnicky. Od roku 2014 se věnuji arteterapii v zařízení pro lidi se speciálními potřebami (http://www.steblo.cz/). Odměnou za tuto, v jistém smyslu, docela náročnou práci je mi spontánní radost klientů, kteří se do malování se mnou doslova ženou. Podařilo se mi dát dohromady nádhernou výstavu, se kterou teď objíždím středočeský kraj. V letech 2005-2007 jsem pracovala jako dobrovolnice v Zululand Hospice v Jižní Africe (http://www.zululandhospice.com/), v neziskové organizaci poskytující paliativní péči. Dělala jsem, co bylo třeba - třídění starého textilu, dovážení léků a potravin do černošských townshipů, knihovnictví  a prodávání knih ve velkých supermarketech. Práce s knihami mě bavila nejvíce.  To, co  bílí Jihoafričané označovali jako příliš náročnou neprodejnou  literaturu (sociologie, psychologie, filozofie, černošská literatura) jsem si mohla odvážet zdarma já. Lodí jsem knihy přepravila do České republiky a dodnes mi pomáhají lépe se orientovat v nejrůznějších multikulturních směsicích.  
 
Jak si dobíjíte baterky?
Baterky dobíjím permanentně, protože žiju  v lese u vody. Jsem  ponořená do přírody, že víc už to nejde.
 
 
Co děláte proti šedi? 
Mně je 59 let a tomu přirozenému šednutí se nedá zabránit, dá se pouze zpomalovat. Beru jako velkou výhodu, že druhého manžela  mám cizince. Neumí česky, takže veškerá naše komunikace probíhá  v angličtině. Dnes a denně spolu sledujeme přes internet dění ve světě. Kdybych měla uvést tři nejlepší periodické pořady poslední doby, tak by to byly: TED Idea worth sperading, Real Time with Bill Maher a IQ2 Debates. Televizi už deset let nemáme.

 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.