Share |

Anketa o módě a stylu s fotografkou Laurou Kovanskou

foto: Laura Kovanská

Laura Kovanska je reklamní a fashion fotografka, fotící také stále ještě na analog... /WEB/

Jaká je tvoje definice módy a stylu? 

Móda a styl je můj životní styl, jako fashion fotografka mám možnost spolupracovat s mnoha talentovanými designery, umělci, modelkami, a odborníky na krásu - stylisty, vizážisty, kadeřníky. Styl je pro mě věc, která je vrozená, a kterou nelze získat jen tím, že sledujete trendy a módu. Styl odráží osobnost,  móda pro mne znamená spíše momentální sebevyjadření se - jaká jsem, co mám ráda, jakou mám náladu. Že šaty dělají člověka, se neříká zbytečně. Pouhou změnou oblečení se změním z dámy z kanceláře na tomboye ze skejtparku, femme fatale či studentku umění. To se mi nejvíc líbí a baví, že je móda je pořád nová, jiná, přináší lidem do života emoce a radost. 

Co máš nejraději na své práci? 

Tvoření fotek! Miluju vše od nápadu, organizaci foceni, samotné focení, vyvolávání filmů, postproces - miluju fotky z hloubi svého srdce, myslím, že člověk by měl následovat své sny, pak se cítí opravdu svobodný. Za mou prací stojí léta neskutečné práce a odříkání, ale nelituju jediného dne. Pak je ze všeho uplně nejlepší listovat časopisy s fotkami, takový pocit stěstí ani neumím popsat. Moc bych si přála, abych inspirovala svou prací mladé lidi k tomu, aby se nebáli jít za svými sny, a nesnažili se splnit očekávání, která od nich má jejich okolí - protože to nikdy člověka nemůže dlouhodobě naplňovat štěstím a vitalitou. 

Jak si dobíjíš baterky? 

Hodně cestuju po světě, chodím do přírody na procházky a fotit, tancovat na parties, chodím také hodně cvičit k řece na workout, a jezdím na koloběžce! Fotografování je mimořádně fyzicky náročná činnost, což si málo lidí uvědomuje, tak chci být hlavně zdravá a fit.

Co tě zaručeně potěší?  

Vždy mě potěší - mimo fotek -  když vidím své přátele, rodinu, nebo milé lidi, které jsem dlouho neviděla. Taky miluju jídlo - hlavně vietmanské a sushi, a taky nikdy neodmítnu pozvání na kafe s dortíčkem.

Co děláš proti šedi? 

Snažím se fotkami udělat svět barevnější, ukazuju, že když si člověk něco přeje, a něco pro to dělá, může dosáhnout velké věci. Spolupracuji s mladými lidmi, kteří ještě nemají takové možnosti prezentace a kontakty, budovat jejich kariéry - ať designerům, modelkám, či mladým mua a stylistům, aby ukázali, že i my v Čechách máme mladé, talentované lidi na světové úrovni. Tento rok chci spolupracovat hlavně s českými značkami a navrháři, doufám, že to bude výborné, a přinese to všem pěkné ohlasy nejen u nás doma. 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.