Share |

Anketa o módě a stylu: Jana Vinšová, CZECHDESIGN

Foto archiv JV

V roce 2005 se přidala ke spikleneckému spolku CZECHDESIGN, který v té době rozjížděl první internetový portál o designu. Je absolventkou teorie a historie designu na UMPRUM. Má na svědomí dynamické přeorientování sdružení na spoustu dalších užitečných činností.
 
CZECHDESIGN je zastřešující organizací pro design, která se věnuje především jeho dostávání do praxe. Provozuje nezávislou galerii designu ve Vojtěšské ulici na Praze 1. Jana ve volném čase vaří (jako dnes všichni), hraje na klarinet a sbírá starý český porcelán. 
 
Vaše definice módy a stylu?
Vedle těch pomíjivějších jsou to stálice jako Bono Vox, H&M, James Bond, Marks and Spencer v Británii, Marimekko ve Finsku, Ikea na Čerňáku. 
 
Co máte nejraději na své práci?
Své kolegy, že jsem sama svým pánem, domácí obědy, které si v práci vaříme. Založili jsme také kapelu, to jak nám to nejde a neladí, to mě taky baví. Ale určitě také obor, kterému se věnujeme – design ve všech jeho rovinách. Jak jeho obliba a zájem o něj stále roste, přináší nám pořád nové zajímavé výzvy a projekty. 
Často si na oběd u nás v galerii zveme zajímavé lidi, které osobně neznáme. U takového obědu je nás 6 někdy i 12, zveme si designéry, výrobce, politiky a občanské aktivisty, co se o něco snaží, ale i herce, nakladatele, spisovatele a novináře. Obědy se někdy protáhnou až do pozdního odpoledne a většinou jsou pro mě, zúčastněné kolegy a doufám i pro naše hosty skvělou školou a vskutku nevšedním zážitkem.
Jak si dobíjíte baterky?
V práci, vařením, plánováním, objevováním nových kapel na Spotify, houbařením, nezřízeným utrácením, neřízeným nicneděláním v biotopu v Honěticích u Kroměříže nebo ve Slavonicích v jižních Čechách, čtením nebo posloucháním zajímavých rozhovorů, sledováním dokumentů o vesmíru.

Co vás zaručeně potěší?
Úředník nebo komunální politik vizionář; kvalitní projekt, který vznikne ze státního rozpočtu; když se dobře aplikovaný design u českého výrobce začne vyplácet;  velkorysý designér, který se snaží porozumět potřebám klienta a neupřednostňuje před ním své umělecké ambice, klient-výrobce co má odvahu pustit se do designu. Povedený design publikace, třeba těch od Martina Peciny pro nakladatelství Host. 

Co děláte proti šedi?
Vedle těch obligátních aktivit, kterými se snažíme zbavovat stádovosti, mě občas vyvedou ze stereotypů knihy jako Restart nebo Jak drahé je zdarma, ale popravdě mi to dlouho nevydrží. Asi víc číst a poslouchat a dívat se kolem s očima dokořán. 
 
CZECHDESIGN.CZ -  obcanske sdruzeni / non-profit organization
GALERIE/CZD / Vojtěšská 3 / Praha 1 / 110 00 / Czech Republic
 
http://www.czechdesign.cz
http://www.young-package.com
 
facebook http://facebook.com/CZECHDESIGN.CZ

facebook http://facebook.com/GALERIECZD
twitter  http://twitter.com/czechdesign

 
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.