Share |

Animace na Dvojce v pátek 9. prosince: úspěšný Graffitiger

foto archiv Libora Pixy

 
Animace na Dvojce v pátek 9. prosince: úspěšný český Graffitiger
(více o filmu jsme psali zde)

Uhání po pražských budovách a hledá svou ztracenou tygřici. Graffitiger. Originální filmová groteska Libora Pixy v pátek 9. 12. ve 21:55 hodin na ČT2.

Cyklus Animace na Dvojce tento týden okoření neotřelá tuzemská tvorba. Česká televize odvysílá originální krátkometrážní snímek Libora Pixy Graffitiger (2010). Sledujte v pátek 9. prosince 2011 od 21:55 hodin na ČT2.
Filmová groteska kombinující animaci s reálnými záběry vypráví příběh namalovaného osamělého graffiti‑tygra. Jeho domovem jsou zdi a fasády pražských domů. Město plné posprejovaných špinavých uliček a zákoutí je divokou džunglí, kde tygr hledá cestu ke své ztracené lásce.Graffitiger nabízí netradiční pohled na Prahu. Objevují se v něm jak známá panoramata, tak i místa většině lidí skrytá.
 
 Graffitigera oceňuje jak divácká veřejnost kupříkladu v internetových diskuzích, tak odborníci. Film byl nominován na „studentského“ Oscara 2011. V rámci Českého lva 2010 uspěl jako nejlepší český studentský film. Na FAMUFestu 2010 se stal nejlepším animovaným filmem. V mezinárodní studentské soutěži AnimArte! 2011 v Rio De Janeiru se umístil na druhé příčce a získal cenu diváků.
Téma animace zůstane v pátek 9. 12. na ČT2 aktuální i po Graffitigerovi. Na český snímek od 22:05 hodin naváže francouzský filmSpiritistický stoleček (1988). Slavný režisér animovaných filmů Paul Grimault ve svém ateliéru vypráví ožívajícím postavičkám ze svých starších filmů. Povídá jim o svých animátorských začátcích a o technice animace. Pouští jim své stařičké grotesky, například Malého vojáčkači Strašáka.

 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.