Share |

Anatomie stylu, díl 26. - Metalisti v ČSSR

Citron

Metalisti v ČSSR
 
To je samostatná kapitola. (O metalistech celého světa jsme psali posledně.)
Už od 80. let metal platí za jednu z nejsilnějších subkultur v bývalym Československu, ne-li tu úplně nejsilnější. Metaláci u nás: dlouhý mastný vlasy, úzký džíny nebo tzv. proužkáče, džíska s hromadou nášivek, kožená taška se směšně dlouhým popruhem zvaná somračka, na nohou kopie konversovských Chuck Taylors zlidověle nazývaný podle místa výroby „číny“.
Dále pyramidy, řetězy a obligátní startky bez filtru – metalová uniforma patří k socialismu osmdesátých let stejně mocně jako Poupata od Michala Davida nebo céčka. Scéna silněji zapustila kořeny v českých zemích, který těžily z tradice hardrockových venkovských zábav, kdežto Slovensko spíše razilo svý pozoruhodný (i méně pozoruhodný) variace na světový pop.
 
Pankáči se metalistům posmívali, měli pro ně sousloví džínový idiot. Jiní používal výraz somrák (jako protiklad diskotékovému „vekslákovi“). Většinová společnost, když už nezakazovala, tak docela určitě ohrnovala nos. Přesto, anebo právě proto, byla „uondaná“ metalová subkultura a metalová hudba s postupem osmdesátých let v porovnání kupříkladu s punkem vcelku tolerována a do jisté míry i ochotně symbolizovala „mladého pracujícího člověka“. 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.