Share |

Analogová fotografie: Kde se vzala a proč je tak úžasná?

holga
foto: Analogue

Volný seriál o klasickém focení od lidí kolem obchodu Analogue. Tentokrát o kořenech této krásné disciplíny.

 

Fotografie byla jedním z nejbáječnějších vynálezů 19.století a není snad osoby, která by si ji v dnešní době stále nepovažovala. Fotografování se dnes věnujeme téměř všichni, ať už jde o pouhé zachycení informací mobilním telefonem. Mnohdy ale toužíme po snímcích, které budou zajímavé svou výjimečnou atmosférou, chceme se oprostit od honby za kvalitou, protože nám jde mnohem více o sdělení, případně o krásno. Proto není divu, že se analogová fotografie opět stává masovým fenoménem pohlcujícím celý svět, ačkoliv jsme ji všichni ještě před několika lety pohřbívali koupí zbrusu nových digitálních fotoaparátů.

 

Kouzlo, které se od počátků fotografie vznáší kolem každého foťáčku a snímků, které produkuje, je neuvěřitelně pohlcující. Každý obrázek, který zachytíme, nese nejenom naši osobní výpověď, ale také sílu okamžiku, který nelze opakovat. Nikdo z nás totiž není schopen totožně reprodukovat fotografii, která již byla vytvořena. O mnohem více je toto nemožné s fotografováním na film, obzvláště, pokud jde o takzvanou lomografii, do níž řadíme jednoduchou techniku, složenou v podstatě z toho nejprimitivnějšího.

Pokud vás fotografování baví a analogová fotografie je vám sympatická, nemusíte se bát, že vás právě díky neprofesionální technice bude omezovat pomyslná hranice určující vaše možnosti. Je až neuvěřitelné, jaká je na dnešním trhu široká škála možností mezi fotoaparáty. Plastové nebo skleněné objektivy, dirkové komory, kreativní funkce a rozhodně prostor k vlastním vkladům a experimentu, kterým určitě nelze klást meze.

 

Jak si vybrat ten správný analogový fotoaparát a příslušenství?
Chcete si hrát, tvořit, nebo naopak nepřemýšlet? Přitahuje vás právě překvapení, které na vás čeká, až si vyzvednete vyvolaný film z laboratoře? Těšíte se na snímky, které jste tvořili společně s vaším fotoaparátem, který rád pousová od reality pohled, jenž se vám naskytl pokaždé, když jste stiskli spoušť? Jste ideálním adeptem na analogového fotografa!

Na počátku volíte formát filmu, na který chcete fotografovat, a od této preference dále fotoaparát, nebo naopak. Formát si volíte maličký a hravý 110, klasický „obdélníkový“ 135 (známý také jako 35mm) nebo čtvercový 120. Na krabičkách filmu naleznete také řadu dalších informací, mezi kterými se spousta amatérů nevyzná. O těch si ale povíme příště a rovnou se naučíme řadu fíglů, které nám dovolí o něco více využít možností, které každičký film nabízí.

Co se týče fotoaparátu, bude možná těžké si vybrat. Mezi nejznámější ze současných foťáků "na film" patří hravé produkty firmy Lomography nebo Holga, z těch starších jsou známé Zenit, Flexaret, Smena nebo legendárné Leica. Obecně ale máte na výběr mezi foťáčky, které jsou úplně novými a propracovanými kousky, nebo těmi, které napodobují fenomenální kamery z předchozího století. Plus fenomenální historické kousky.

Analogová fotografie není drahá. Stejnou fámou je, že 'Analog is dead'. Až se s ní seznámíte, uvidíte, že pochopitelně má svou cenu a je možná živější a hravější, než jste doufali. Příště se podíváme na její odnože podrobněji.

 

text: Karol Koštialová, Analogue.cz

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.