Share |

Americké jaro představí v Jazz Docku jazzové hvězdy současnosti

foto: pořadatel akce

Letošní již 13. ročník festivalu Americké jaro představí ve své jazzové části, která se bude tradičně konat v pražském klubu Jazz Dock, hned 4 jazzové hvězdy. Festival zahájí koncert kontrabasistky a skladatelky Lindy May Han Oh, dále v rámci festivalového programu, a vůbec poprvé v České republice, vystoupí zpěvačka, kytaristka a skladatelka Camila Meza. Českému publiku známý Dan Tepfer představí svůj nový projekt Eleven Cages. Jazzovou část festivalu zakončí ethno-jazzový projekt Human Element s hvězdnými jmény jako Scot Kinsey, Gary Novak, Matthew Garrison a Arto Tunçboyaciyan.
 
 
Ve srovnání s minulými ročníky zdvojnásobuje letos festival Americké jaro počet koncertů a řadí se tím mezi jednu z nejvýznamnějších jazzových události roku 2018.
 
Naším cílem je přivézt do České republiky nové, neotřelé tváře, ale i známé jazzové matadory, jakým byla například loni famózní klavíristka a skladatelka Carla Bley. Jazz nás baví a věříme, že to je nejdůležitější předpoklad pro to, abychom zaujali co nejvíce českých fanoušků a přivezli jim do Prahy opravdové hvězdy světového formátu,“ říká Zdenka Součková, ředitelka festivalu.
 
Linda May Han Oh (USA)
Jazzovou část letošního ročníku Amerického jara, která se bude odehrávat v pražském klubu Jazz Dock, odstartuje v pondělí 26. března ve 21 hodin jazzová kontrabasistka a skladatelka Linda May Han Oh společně se svou kapelou.
 
Skladby Lindy Oh kombinují různé vlivy s postmoderním jazzem. Propracované motivické a rytmické textury se volně proplétají s improvizovanými sóly všech zúčastněných. Témata kompozic jsou osobitá a výrazná, harmonie propracovaná a instrumentální schopnosti hudebníků na té nejvyšší úrovni. Technika jejich hraní není ale nikdy samoúčelná a vždy slouží v prvé řadě k vyjádření silných emocí. Koncert bude velkým hudebním zážitkem. 
 
Camila Meza & The Nectar Orchestra (CHL/USA)
Na Lindu May Han Oh naváže už v neděli 8. dubna ve 21 hodin chilská zpěvačka, kytaristka a skladatelka Camila Meza. Zahraje skladby z nového alba Ambar, které natočila se členy projektu The Nectar Orchestra. V rámci pražského vystoupení se k její domovské kapele připojí ještě vynikající české komorní smyčcové těleso Unique Quartet.
 
Rodačka z Chile v současné době působí v New Yorku a spolupracuje s nejlepšími hudebníky tamní scény jako jsou např. Aaron Goldberg, Sachal Vasandani, Matt Penman, Kendrick Scott nebo Shai Maestro. Camila Meza uchvacuje publikum svým procítěným zpěvem, virtuózní hrou na elektrickou i akustickou kytaru a také osobitými skladbami. Její hudba je upřímná a silná, ale zároveň aranžérsky a kompozičně precizně propracovaná.
 
Dan Tepfer Trio (USA/POL/CH)
Třetí hvězdou letošního ročníku Amerického jara bude americký pianista Dan Tepfer. Jeho Dan Tepfer Trio představí své nové album Eleven Cages  v neděli 29. dubna od 21 hodin.
 
Dan Tepfer je v současnosti jedním z nejpozoruhodnějších jazzových klavíristů a skladatelů. Svoji podvojnou kulturní identitu (jazzovou i klasickou) dokázal přetavit do hudby, jež překračuje stylové hranice. Je nositelem mnoha hudebních cen, například první ceny publika na Montreux Jazz Festival, první ceny v soutěži East Coast Jazz Festival Competition a první ceny (Cole Porter Fellowship) v soutěži American Pianists Association.
 
Human Element (USA)
Jazzovou část Amerického jara zakončí ve středu 2. května ve 21 hodin americký fusion-ethno projekt Human Element – seskupení čtyř významných hudebníků světové scény, jimiž jsou klávesista Scott Kinsey, basista Matthew Garrison, zpěvák a perkusista Arthur Tunçboyaciyan a bubeník Gary Novak.
 
Human Element volně navazuje na tvorbu fusion kapel, jako byly Weather Report, Joe Zawinul Syndicate nebo Mahavishnu Orchestra. Skupina Human Element míchá prvky fusion, funku i arménské lidové hudby a jejich elektrizující koncerty zdvihají diváky ze židlí. Svou souhrou, neuvěřitelnou energií, elektronickými i akustickými nástroji a vokály vytvářejí bohatý a nový zvuk, který se hýbe a proměňuje jako barevný proud čisté energie.
 
O festivalu Americké jaro
Americké jaro je pravidelný jarní cyklus koncertů převážně klasické a jazzové hudby, jenž je organizován Ústavem pro česko-americké vztahy, z.ú. Koná se každoročně na desítkách míst po celé České republice. Zaměřuje se na představení zejména začínajících amerických a českých umělců. Kromě koncertů klasické a jazzové hudby doplňují program festivalu rovněž besedy, mistrovské kurzy, výstavy, divadelní či filmová představení, na nichž společně vystupují američtí a čeští umělci a osobnosti z dalších kulturních a společensko-vědních oblastí.

Kompletní program festivalu a další informace naleznete na www.americkejaro.cz.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.