Share |

Aliance v Kostele

 

V úterý 16. listopadu proběhla v klubu Kostel první party v rámci nové noci Dubstep Alliance. Žánr kombinující prvky garage, 2stepu, breakbeatu a grimu a zakládající na hlubokých dubových beatech se začal zvedat před pěti, šesti lety a v současnosti na něm ujíždí celá Anglie (kde se styl ostatně začal koncem 90. let poprvé formovat). 

 

Dubstep stojí za pozornost, i když vám lámané beaty nic moc neříkají; do jisté míry totiž posouvá hranice způsobu hudební tvorby. Základní rapový rytmus se postupně rozvíjí do nečekaných vrstev a dál se pohybuje v atypických sekvencích a intervalech. Dubstep využívá temné samply a melodie, zvuk je hutný, super komplexní a syrový – přitom ale neuvěřitelně živý a našlapaný až na půdu. Dubstep tím hodně připomíná cyberpunkové vize směru, kterým se bude proměňovat hudební produkce a vnímání hudby obecně. 

 

Zvuk se může pohybovat v bezpočtu úrovní, jak dokazují dubstepoví DJs, kteří se v džungli rytmů pohybují s naprostou nonšalancí a pracují s beaty i s publikem nevídaně rafinovaně. Důkazem toho byl i angličan Jakes, který se v rámci prvního dílu Dubstep Alliance představil se svým DJ setem. V Praze už vystoupil jako MC na Let it Roll a dalších akcích, několik pecek odzpíval i v Kostele a s drsňáckými beaty si pohrával mistrovsky. Co se týče prostoru a party samotné, propříště by bylo dobré promítat projekce až dolů k Djovi – Kostel má v současnosti jeden z nejlepších zvuků ve městě (Jakes si dokonce dovezl apaturu vlastní), ale vzhledem k rozloze prostoru se v něm těžko vytváří příjemná party atmosféra, o to více atmosféra parties, které se žánrově hodí spíše hluboko do díry. Česká dubstepová scéna je navíc poměrně mladá, takže se lidi ještě tolik navzájem neznají. Do Prahy každopádně vcelku pravidelně dojíždí velká jména a stojí z hudebního hlediska (stejně jako styl jako samotný) za bližší ohledání. 

 

Zaposlechnout se můžete buď doma na www.dubstep.fm, nebo někdy večer venku v Le Mirage na Újezdě nebo v žižkovském Central Station.

 

Text: lasi


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.