Share |

Alex Turner, hudební ikona z Arctic Monkeys

Blogger Martin Synek představuje své oblíbené osobnosti.

Představte si typického rockera se stylově nagelovanými vlasy, křivákem, slunečními brýlemi a cigaretou v puse. Image, kterou oplívali desítky hudebníků v druhé polovině minulého století. V dnešní době by se to mohlo zdát trochu jako přežitek, ovšem o opaku přesvědčuje Alex Turner z sheffieldských Arctic Monkeys.

Ten by se dal bezesporu svou vizáží nazvat skvělou kopií všech rock 'n' rollových hrdinů. Jenomže Alex to dotáhl mnohem dál. Do dokonalého autorského rockera. Máte pocit, že jste jeho image už někde viděli a přitom je jeho vlastní. Frontman Arctic Monkeys však nevsází pouze na vzhled. Byl obdařem neuvěřitelným textařským a hudebním talentem.

Ale zpět na začátek. Alexander David Turner, známější spíše jako Alex Turner, se narodil 6. ledna 1986  do učitelské rodiny. Pochází ze severoanglického Sheffieldu, odtud má také typický oblastní přízvuk. Alex je zakladatelem oceňovaných Arctic Monkeys a také vedlejšího projektu The Last Shadow Puppets, ve kterém s ním hraje další známý anglický hudebník Miles Kane. V obou kapelách působí jako zpěvák, kytarista i textař.

Pro založení první ze zmiňovaných hudebních skupin se rozhodl kolem roku 2002 se svým sousedem Jamiem Cookem - v kapele působí jako kytarista do dnešních dní, údajně se jim myšlenka o založení vlastního hudební projektu usídlila v hlavách po koncertě tehdy populárních Libertines. Arctic Monkeys byla jedna z prvních kapel, která se prosadila na internetu, díky sociální síti. To znamená, že již před vydáním prvního alba, "Whatever People Say I´m, Thats What I Am Not", v roce 2006 byli poměrně známí. Když tuto desku uvedli na trh, stala se okamžitě nejprodávanějším britským debutem v historii. Opice totiž nevsázeli pouze na pár akordů a jednoduché texty, tako jako třeba dříve Oasis. Arctic Monkeys na to šli opačnou cestou a vytvořili si svůj specifický sound, jenž však dokáží dodnes neustále obnovovat. Jejich prozatimní poslední album ,,AM", které spatřilo světlo světa k roku 2013, se opět skládalo ze samých hitů a kapela se vyšvihla mezi nejúspěšnější hudební formace současnosti. Není snad jediná britská hudební soutěž, kde by Arctic Monkeys nezískali nějakou cenu. Jedinečnost a originalita této kapely totiž tkví v jejich nebojácnosti pohrávat si s různými hudebními žánry. Díky tomu je každé nové album něčím odlišné a specifické.

Druhý projekt, takže The Last Shadow Puppets, založil Alex s Miles Kanem v roce 2007, a to proto, že chtěl nahrát album se svým kamarádem. Původně se měla duo jmenovat prostě a jednoduše Turner & Kane, ale nakonec se přiklonili k umělečtější variantě, tedy The Last Shadow Puppets. Tato formace prozatím nahrála jediné album s názvem The Age Of The Understatement a začalo se prodávat v roce 2008. Recenze album hodnotili spíše nadprůměrně. Snad nejznámějším singlem The Last Shadow Puppets je Standing Next To Me.

Alex před pár lety dostal také nabídku psát filmový scénář či vytvořit soundtrack k filmu Submarine. Taktéž se věnoval psaní článků pro časopis Blender. Na střední byl údajně nejlepší basketbalista na škole. V sobě má zarytou i vášeň pro fotbal, velmi podporuje klub Sheffield Wednesday.

K osobnímu životu. Turner od roku 2007 chodil s populární anglickou modelkou a moderátorkou Alexou Chung. Jejich vztah ovšem za čtyři roky na to skončil. Poté se spojily jeho životní cesty i s modelkou Arielle Vandenberg. Alex si jinak velmi hlídá svůj osobní život, taktéž i svou image, jež se zdá s každým novým albem trochu jiná. Prozatím si drží svého dokonalého ,,pomádovského" frajera, jenž mu dokonale sedí.

Devětadvacetiletý hudebník se vyhýbá i jakémusi nadbíhání bulváru, příliš se nestává, abyste narazili na nějaký jeho skandál, že řídil opilý, zfetovaný nebo podobně. Alex Turner je prostě rockový, možná spíše indie-rockový symbol současnosti, jenž tak trochu připomíná zlatý věk rock 'n' rollu a zároveň přepisuje hudební dějiny svým vlastním stylem.

Martin Synek
foto 
Cary Whitt - https://www.flickr.com/photos/18097936@N00/12467181814/in/photostream/
licence CC BY 2.0

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.