Share |

Aleš Bindr: Od hudby a graffiti zpátky na skejtu

Aleš Bindr si za ty léta, co na skejtu jezdí, udělal určitou reputaci a jeho jméno zná většina skejtrů po celý republice. Na nějakou chvíli se po skejtový stránce odmlčel, aby to mohl vyrovnat na hudební scéně a ve sférách pouličního umění. Teď zas stojí pevně oběma nohama na skejtu a je připravenej diktovat. Docela ho už bolej klouby, a tak se věnuje, spíš než velkejm schodům, technickýmu skateboardingu. To se ostatně dozvíte i z následujícího krátkýho rozhovoru. Přejeme příjemnou podívanou a Alešovi hodně chuti do skateboardingu.
Rozhovor přinášíme ve spolupráci se serverem skaterock.cz.
Na delší dobu jsi se vytratil ze světla skejtovejch médií. Kam se Aleš Bindr schoval?
Je to tak. Minulej rok mě to po nějakejch deseti letech začalo bavit trochu míň, tak jsem i míň skejtoval. Mám těch koníčků trochu víc. Věnoval jsem se graffiti a víc i hudbě, do toho i pracoval a chvílema i zevloval. Ale teď zas skejtuju everyday.

Graffiti? S kým maluješ a jaký styly tě baví? Zajímáš se i o street art?
Tenhle rok jsem zas maloval míň s tím, že mě to táhlo víc ke skejtu, ono to taky není zrovna nejlevnější hobby. Když jdu malovat, tak většinou s Optikem a jeho MAFFAKAZZ crew a občasně s kamarádma z Blavy, konkrétně Skunk Pulz (FCS crew). Neberu to vážně, jde hlavně o zábavu, přikláním se spíš k umělecký stránce než k bombingu. Street artu se nevěnuju, ale baví mě.

Jaký osobnosti z český street art/graffiti scény máš rád?
Je tady toho dost k vidění, ale mě baví nejvíc lidi, se kterejma zamaluju a jsou v klidu bez zbytečný namyšlenosti. Poznáš je jinak než jen podle věcí, ale dost se mi líbí práce, co dělá PHOE. A hodně slovenský graffiti.

Mluvils ještě o hudbě, čemu se konkrétně věnuješ?
Akcí, kde jsme hráli moc nebylo a zatím ani nic neplánujem. Teď se hlavně zaměřujeme na nahrávání, konečně jsme si pořídili dostatečný vybavení, tak chceme konečně udělat CD. Máme to v plánu už dlouho, ale okolnosti tomu zas tak moc nepřejí.. Děláme to pro zábavu, nemáme velký ambice prorazit. Taky vyrábím instrumentálky, učim se trochu podchytit aji gramce. Je to hlavně zábava nechtěl bych z toho mít job. Je tu zatím jedna nahrávka, do který mě přizval DJ MUKI ze Senca Free. 

Jak vidíš brněnskou hiphopovou scénu? Pokračuje tam někdo v odkazu Naši věci?
Tak ta scéna v Brně je samozřejmě jiná než dřív, ale pořád je tu toho dost, co stojí za zmínku. Právě Scissal z bejvalý Naší věci funguje na scéně pořád a teď mají skupinu 4021. Je to inteligentní záležitost s dobrýma tématama. Žádný ubohý myšlenky. A taky je tu kapela Návrat druhé hlavy s živou hudbou, nehrajou moc často, ale hudba je to skvělá. Mě hudba baví, pokud je nenucená. Spousta lidí to chce někam hnát a mít strašnej úspěch. Mně osobně je třeba fuk, co z toho budu mít.

Featuring s Planet Asiou? Tak to ti dávám pět! Jak tahle spolupráce vznikla?
Za tento track má zásluhu Dj Muki zo senca který P.A. pozval na akci do Blavy a rovnou s ním udělal nahrávku ke který si pak přizval další lidi. Vice na tomto odkazu kde se to dá i stáhnout.

Vážně? 4021 říkáš? O Scissalovi jsem neslyšel dlouho, takže dík za tip. Co říkáš na hiphop celorepublikově? Teď září hodně Prago Union, jak se ti líbí tenhle projekt?
I když nejde o Scissalovi moc slyšet, rozhodně nestagnuje, už mají rozpracovaný třetí cédo. Celková CZ scéna mě z větší části nebaví, většina lidí mi přijde, že to spíš odkoukali a nedaj do toho vlastní myšlenky. Jinak Prago Union určitě kraluje oprávněně, ty texty jsou nenahraditelný, hlavně se mi líbí, že dokážou udělat hiphop, kterej si může poslechnout puberťák i starej člověk. Jinak hiphop zas tak moc neposlouchám, baví mě hodně alternativnější hudby, třeba jazzový orchestry funk a tak. V hiphopu mi víc sedí starší škola. Rap se posunul určitě jinam technicky a smíchal se všema ostatníma žánrama, ale to už se dělo i dřív, akorát toho nebylo tolik.

Rozumím, starou školu uctívám stejně jako ty. Zpátky ke skateboardingu. Jakej byl váš poslední výlet do Vídně?
Výlet byl moc dobrej, jako vždycky. Akorát dost narychlo a na krátko, ale i tak to stálo za to. Hlavní bylo nafotit dost materiálu do časáku, začali jsme na spotech okolo autobusového nádraží a šlo to dost hladce, za chvíli jsme měli tři spoty nafocený. Už si říkáme, jak to jde krásně, ale trochu jsme to zakřikli a pak se sekli na tom, že jsme peníze na spaní zapomněli rozměnit v ČR. Ve Vídni nejsou žádný směnárny (taky na co) a banky maj všechny otevřený tak do tří odpoledne. Ale vyřešilo se to. Spali jsme v ubytovně skoro v centru, měla tam aji vlastní klub, do kterýho jsme samozřejmě zavítali. Nalákali tě na jedno malý zadarmo a pak každý další za 3 éčka, takže ses fakt rozmýšlel, jestli si ještě jedno dáš. Druhej den jsme se motali v okolí Donau streetu, kde je toho na výběr dost.

Vídeň vždycky dobrá! Říkáš, že jezdíš každej den, kde v Brně nejčastěji?
Tak tuhle sezonu jsem jezdil hlavně u Boby na bednách. Tenhle rok to bylo super, vždycky se sešel celej Fuzz gang a večer se jelo do štrýtu na mejdan. No a v zimě to budou Soběšice. Já se sice na vzniku haly nepodílel, ale cením nejvíc kluky, že to pořešili.

Takže ses přes léto snažil jezdit spíš street? Natáčeli jste s Kubem Laššem do East Coastu hodně?
Určitě, street mě baví nejvíc. Natáčeli jsme celkem často, Kuba tomu obětoval už hodně času. Z mý strany nic moc nepadlo, ale snažil jsem se. Třeba schody už mi dělaj problém, víš, jak to je zničený kotníky a kolena, jde to hůř.
Rozhovor přinášíme ve spolupráci se serverem skaterock.cz.
text: Miloš Hroch

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.