Share |

Aktualizujeme: Causa Týc: Napadený strážník? Řidička a Týc tvrdí, že napadeným byl výtvarník

Causa Romana Týce, který má v pátek nastoupit do vězení za svůj počin se semafory, dostala nečekanou zápletku.
Server iDnes uvedl, že se Týc v noci připletl k debatě policistů a řidičky v centru Prahy. Podle policejní mluvčí Jany Přikrylové strážníkům začal nadávat, pak na jednoho zaútočil a bil ho do hlavy tak, že strážník musel vyhledat lékařské ošetření. Výtvarník byl podle mluvčí pražské policie Evy Kropáčové na několik hodin zadržen, vyslechnut a následně propuštěn.
Když jsme tiskovou mluvčí městské policie kontaktovali my, bylo nám sděleno, že osoba mužského pohlaví, jejíž totožnost policie nepotvrdí, zaútočila na strážníka. "Došlo k verbálnímu i fyzickému útoku," sdělila nám Jana Přikrylová, mluvčí městské policie. Další podrobnosti o povaze útoku nám odmítla sdělit s tím, že věc dále řeší Policie České republiky.
Mluvčí Policie České republiky Kropáčová nám sdělila, že 37letý muž napadl strážníka městské policie a byl obviněn z násilí proti úřední osobě. "K napadení došlo 22.2. kolem 22.30 na Starém městě. Muž byl na místě zadržen a následně obviněn Policíi ČR z tretsného činu násilí proti úřední osobě," řekla nám. Ptali jsme se, o jaký druh násilí šlo, zda o verbální, nebo fyzické, mluvčí nám potvdila, že šlo o tělesný útok. "Podmínkou tohoto trestného činu je právě fyzické násilí," upřesnila. "Muži hrozí až čtyři roky vězení,"  dodala.
 
Mezitím petici na podporu jeho causy s upravenými semafory na  www.petice24.com/petice_proti_uvznni_romana_tyce  podepsaly téměř 4000 lidí, ve čtvrtek odpoledne již přes 4700.
Roman Týc nám do telefonu ale řekl, že situace se odehrála jinak a že napadeným byl naopak on, poté, co se zastal plačící řidičky, na kterou křičeli městští policisté. Týc uvedl, že do něj policista strčil břichem. "Myslím, že jsem se bránil," sdělil nám telefonicky. "Smál jsem se, když mě rubal," řekl nám poté. 
Jeho tvrzení, že byl napaden policisty, je v rozporu s vyjádřením policie, která tvrdí, že napadeným byl naopak strážník. 
"Prostě jsem dostal nakládačku od chlupatejch," uvedl Týc na facebooku v diskusi. "Po lustrování a následný diskusi se státníma o  kauze semafory mi tak trochu došlo, že se začnou "bránit,"  napsal.
 Zajímavá je výpověď oné řidičky, jež měla podle Týce být součástí incidentu. K cause se odpoledne vyjádřila takto:
"Jela jsem domů Divadelní ulicí a viděla, jak odtahují auta. Bránili v provozu. Vystoupila jsem z auta a začala se ptát, proč odtahují. Došlo to do hádky," řekla nám. "Ten pán se mě zastal." Následně uvedla, že napadeným podle ní nebyl policista, ale naopak výtvarník, který ji hájil.
 
Večer nám poskytla následující interview:
Vaše stanovisko tedy je, že on byl napaden první?
On mě bránil. Došlo ke slovní přestřelce, potého začali strkat, dotlačili ho až k autu, kdy mu nasadili pouta. Nevím, jak by takový člověk mohl napadnou takové dvě vazby. Bránil mě, ale slovně! Auto se hýbalo, nevím, zda mu dávali nakládačku, nebo se snažil dostal z pout. 

 
Na internetu lidé věc zpochybňují s tím, že je zvláštní, kde vzal Týc vaše číslo, které dal médiím. Vy jste se s ním setkala pak ještě znovu?
Když policisté sepsali vše s mnou, ofotili mou občanku a vyfotili mé auto a odjeli s ním, jela jsem domů. Už jednou jsem volala, aby přijeli, že je mlácen člověk, který se mě zastal, ale nikdo nepřjel.
Pátrala jsem, kam s ním odjeli. 
Dovolala jsem do Barotlomějstké. Bála jsem se aby ho nezabili. Řekli mi, že je tam. Vzala jsem čokoládu a přišla jsem do té Bartolomějské. Tam ho hlídali dva policisté. Byl až dojatý, že jsem za ním přišla, ala já to považovala za svou povinnost. Napsala jsem na tu čokoládu své telefonní číslo. Až do asi 4 hodin odpolednejsem nevděěla, kdo to je.
 
Tím to pro vás končí, nebo budete předvolána?
Pokud na něj chtějí takhle něco tahle ušít, předvolají mě, samozřejmě tam půjdu a zřejmě dojdu i sama od sebe na policii říci, co se stalo.
 
-
Policejní mluvčí Kropáčová, které jsme volali s dotazem na tuto ženu, odmítla podat další informace s tím, že nikdo z naší redakce není účastníkem řízení a ona proto více informací není oprávněna sdělit.
Na zjišťování dalších skutečností pracujeme a budeme je doplňovat do článku. Na místě činu jsme nebyli, policie nám jméno obviněného nesdělila a spojení na řidičku máme od Týce, aniž by bylo zatím možné ověřit, zda se jedná skutečně o osobu, která byla součástí incidentu,  pracujeme na získávání dalších fakt.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.