Share |

Akropole oslaví Dušičky novým festivalem Nekropolis

foto: pořadatel akce

Hudbou a divadlem, vážně i nevážně prolomit strach ze smrti – takový cíl si klade první ročník festivalu pro celou rodinu Nekropolis, který se uskuteční před Dušičkami ve dnech 28. a 29. října v pražském Paláci Akropolis. Po festivalu Cirkopoli jde o další přírůstek do rodiny festivalových akcí tohoto kulturního stánku. Během Nekropolis se mohou diváci těšit na 8 různých vystoupení – loutkové představení, storytelling ale i koncerty.
 
Kde život končí, festival Nekropolis začíná
Festival se v čase před svátkem zemřelých snaží otevírat otázky týkající se smrti – je pro nás toto téma tabu? Mluvíme otevřeně o smrti před dětmi? Máme z ní strach my, dospělí? A jak se na fenomén smrti dívají jiné kultury? Hravé i hloubavé odpovědi na tyto otázky přináší první ročník divadelního a hudebního festivalu určeného pro celou rodinu Nekropolis, který spolupořádá Studio DAMÚZA a Palác Akropolis.
 
Hlavním festivalovým převozníkem na druhý břeh je slovinský loutkář
Téma smrti provází mou tvorbu od začátků,“ svěřuje se loutkový mág Matija Solce, který má za sebou studia na pražské DAMU i nominaci na Cenu divadelních novin. Právě jeho práce a tvorba jeho přátel tvoří hlavní osu festivalového programu. V sobotu 28. 10. zahraje pohádku pro děti od 4 let, Pulcinellu – oživí postavu z italského maňáskového divadla, která nerespektuje žádné autority a nezná strach. S tvorbou slovinského loutkového virtuóza se můžete setkat i po oba festivalové večery. V ten první uvede divadlo objektů na motivy Anny Kareniny KAR – hudební inscenaci, která si odnesla řadu ocenění zahraničních festivalů. V neděli 29. 10. Matija Solce nejdříve zahraje loutkovou revue Malé noční příběhy a poté pokřtí na bezplatně přístupném koncertu se svou kapelou Fekete Seretlek nový videoklip.
 
Smrt potkáte na každém rohu
Sobotní podvečer bude patřit vyprávění mýtů, osobních příběhů, temných historek a Konečných příběhů z různých koutů světa. Skupina Storytelling CZ divákům přiblíží, jak smrt prožívali třeba Inuité, obyvatelé Oceánie starého Řecka nebo lidé za časů, „kdy země ještě byla mladá“.  V neděli po poledni je na programu festivalu Nekropolis představení divadelního souboru Ústav úžasu, který malé i velké diváky zavede do říše mrtvých černou komedií Usnula jsem, ale nespím.
 
Smrtící tóny rozezní Akropoli 
V sobotu na Žižkov dorazí vynikající muzikanti z celého světa, aby s uskupením Etno HisTrio rozproudili krev radikální a proměnlivou interpretací lidové hudby všech kontinentů.
 
Tematika smrti, vražd a šibeniček zazní v neděli z kontrabasu, houslí a cimbálu tria PONK, moravské skupiny vyrůstající z postfolkloru a dalších hudebních stylů jako například rock, blues či jazz. Posledním hřebíčkem do rakve prvního ročníku festivalu Nekropolis bude vystoupení skupiny Fekete Sereklet, která své originální hudební tvary a kompozice přetváří, míchá a hněte z tradičních lidových motivů.
 
PROGRAM FESTIVALU
28.10. 17:00 TEATRO MATITA: PULCINELLA 
28.10. 18:30 STORYTELLING CZ: KONEČNÉ PŘÍBĚHY
28.10. 20:00 STUDIO DAMÚZA A FEKETE SERETLEK – KAR
28.10. 21:00 KONCERT ETNO HISTRIO A HOSTÉ

29.10. 14:00 ÚSTAV ÚŽASU: USNULA JSEM, ALE NESPÍM
29. 10. 19:00 TEATRO MATITA: MALÉ NOČNÍ PŘÍBĚHY
29.10. 20:00 KONCERT PONK 
29.10. 21:00 KONCERT FEKETE SERETLEK 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.