Share |

Aerosol, vlaky a emancipace v oceňovaném dokumentu Girl Power

foto: ČT art

Umělecké vyjádření, potřeba za sebou zanechat stopu a „označkovat si“ teritorium, to je podle takzvaných writerů důvod, proč jsou na tvorbě graffiti závislí. Komplexní a kontroverzní svět pouličního umění má ovšem jednu málo vnímanou stránku – všeobecně se má totiž za to, že tvorba nelegálních graffiti není nic pro holky. Tento předsudek se projektem Girl Power snaží vyvrátit jeho tvůrkyně, writerka Sany. Film, který získal ocenění za nejlepší dokumentární film na filmovém a hudebním festivalu UNERHÖRT v Hamburku, uvede ČT art 1. 8. v 21.05 hod.
 
Sany je na první pohled naprosto obyčejná, zákona dbalá žena. Pracuje na manažerské pozici, dálkově studuje vysokou školu a žije běžný život. Málokdo ovšem ví, že má ještě jednu skrytou stránku a ta neodolá vůni aerosolových sprejů s barvou a touze po sobě něco zanechat. Znovu a znovu vyráží psát a malovat na vagóny vlaků a další nelegální místa. O svém světě a životním stylu se rozhodla natočit dokument.  
 
Během sedmi let navštívila Sany patnáct měst proslavených svojí graffiti scénou a pořídila rozhovory s významnými představitelkami této subkultury. „Na premiéry chodí často mladé ženy, které čekaly na dokument roky a moc si přály mě osobně potkat. Je to velmi zvláštní a zároveň skvělý pocit.  Pro ženy jsou ostatní ženy, které se nebojí následovat své sny a jít si za svým cílem, velmi důležité,“komentuje Sany úspěch Girl Power.    
 
Dokument mapuje historii ženské graffiti scény, na jejímž pozadí se promítá osobní příběh Sany plný zarputilosti a odhodlání měnit zažité stereotypy a předsudky. Touha dokončit dokument se mění v potřebu hraničící s posedlostí.  Natáčení mělo totiž zásadní dopady na život Sany, která kvůli nepřetržité práci na dokumentu přišla o svou manažerskou pozici. Nicméně po dokončení dokumentu a jeho premiéře se situace obrátila k lepšímu. „Od prvního promítaní jsme měli víc jak 150 premiér po celém světě, od Sydney po Soul, Kolumbii, Moskvu a New York až po téměř každé hlavní město v Evropě. Vyhráli jsme také na filmovém festivalu v Hamburku. Řešení projekcí v zahraničí, přihlašování na festivaly, propagace, rozhovory, tvorba titulků a někdy i cestování na premiéry je prakticky stále full time job,“ říká Sany.  „Podobný film  ve světě, ani u nás dosud nevzniknul, je to vlastně první film, který mapuje  světovou ženskou  graffiti scénu včetně její historie.  Navíc příběh Sany funguje univerzálně, tudíž se s ním může ztotožnit i divák na druhé straně světa,“ komentuje světový zájem o dokument kreativní producentka Martina Šantavá.
 
režie a scénář: Sany // producent: Martin Hůlovec // kamera: Ondřej Rybák // střih: Zdeněk Marek // zvuk: Petr Hofman // dramaturgie: Veronika Sobková Korčáková // kreativní producentka: Martina Šantavá   


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.