Share |

Aero oslavuje osmdesátku Jacka Nicholsona přehlídkou sedmi jeho filmů

foto: pořadatel akce

Legendární americký herec Jack Nicholson oslaví v sobotu 22. dubna osmdesátku. Pražské kino Aero u této příležitosti připravilo, a to od úterý 18. do pátku 21. dubna, přehlídku sedmi jeho významných filmů. Ty divákům přinesou průřez bezmála půlstoletím americké kinematografie.
 

„Na osobnosti Jacka Nicholsona milujeme prakticky vše, počínaje jeho maniakálním smíchem, černými brýlemi, zapáleností pro role nebo citem na zásadní režiséry, se kterými spolupracoval, ale zároveň neměl problém se s nimi do krve hádat.“ říká Zuzana Kameníková, ředitelka kina Aero.
 
Aero uvede od úterý 18. do pátku 21. dubna celkem sedm filmů s Jackem Nicholsonem, fungující jako průřez jeho bohatou kariérou. Diváci se tak mohou těšit na svého času přelomovou a v Hollywoodu novou éru startující Bezstarostnou jízdu, zamotaný neo-noir Romana Polanskiho Čínská čtvrť, zásadní a dones adorovaný počin Miloše Formana Přelet nad kukaččím hnízdem, legendární horor Stanleyho Kubricka podle románu Stephena Kinga Osvícení, pěti Oscary oceněnou romanci Cena za něžnost, výjimečné ztvárnění komiksového padoucha Jokera v Batmanovi (1989) režírovaného Timem Burtonem nebo gangsterku Martina Scorseseho rozplétající korupci a zločiny v Bostonu v hlavní roli s Mattem Damonem a Leonardo DiCapriem Skrytá identita.
 
„Stanislavského herecká metoda a častý výběr rolí jedinců brojících proti systému mu přinesly neuvěřitelných pět Oscarů v pěti dekádách. Z dnešního pohledu, kdy jsme zřejmě svědky konce instituce hollywoodské hvězdy jako takové, je to až neuvěřitelné. Pokud můžeme některého z herců označovat termínem žijící legenda, je to právě Jack Nicholson,“ shrnuje Zuzana Kameníková.
 
U příležitosti přehlídky Jacka Nicholsona proběhne ve foyer kina Aero i výstava Jack Nicholson v plakátu. K vidění na ní bude například plakát Josefa Vyleťala k Bezstarostné jízdě. Ten se proslavil tím, že na něm výtvarník musel zakrýt oblakem vlajku USA. V roce 1971, kdy měl film distribuční premiéru, znázorňovat americkou vlajku kvůli nastupující normalizaci nešlo.
 
Tři filmy této herecké legendy uvede v pátek 21. dubna i brněnské Univerzitní kino Scala, a to Bezstarostnou jízdu, Čínskou čtvrť a Osvícení.

Kompletní program přehlídky: bit.ly/Jack_v_Aeru


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.